|

Midilli’nin 2 yüzü

Yunanistan’ın Midilli adasında turistler lüksrestoranları doldururken, çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sığınmacılar ise bir lokma ekmeğe muhtaç halde sokaklarda yatıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 5/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:48 - 4/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Yunan turizmi için önemli bir uğrak yeri olan Midilli adasında son günlerde yaşanan insanlık dramına rağmen tatil, eğlence tam gaz devam ediyor. Savaştan kaçıp Avrupa yollarına düşen onbinlerce sığınmacı için ise durum çok farklı. Çileli yoldaki bu durak noktasında çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu mazlumlar, Avrupa'ya iltica etme umuduyla kamplarda günlerdir aç ve susuz bekletiliyor. Her sabah günün ilk ışıklarıyla birlikte adaya yasadışı yollardan yüzlerce yeni göçmen ayak basıyor. Bu durum adada o kadar benimsenmiş ki, Yunan Sahil Güvenlik Botları ada sahillerinden her sabah umut yolculuğunda kullanılan çok sayıda bot, bunlara ait motor ve can yeleklerini toplayıp Midilli Limanı'na getiriyor. Botlar vinçler ile denizden çıkarılıp rıhtıma taşınıyor. Bir yanda botlar, diğer yanda bu botlara ait motorlar ve can yeleklerinin çokluğu nedeniyle rıhtım adeta bot mezarlığına dönüşmüş durumda.



MEDENİYET BU İSE...


Afganistan'ın başkenti Kabil'den Taliban yönetiminin tehditleri yüzünden kaçan Hamidullah Muhammedi (45) çatışmalarda gözlerini kaybetmiş. İnsan tacirlerine verdiği 4 bin dolar karşılığında adaya geçen hafta gelen Muhammedi, ameliyat olmak için Almanya'nın yolunu tutmuş. Adadaki insanlık dışı şartlardan şikayet eden Afganistanlı, “Bir meçhule gidiyoruz. Ama şu ana kadar gördüğümüz muameleye bakılırsa ülkemizdeki şartları korkarım arayacağız. Medeniyet diye geldiğimiz Avrupa'da insanlık ölmüş. Adadaki insanların lüks yaşamlarını görüp bize içme suyunu bile çok gören bu insanlara şaşıyorum. Medeniyet bu ise dünyanın vay valine" diye dert yanıyor.



Gözyaşına boğuldular


Çanakkale'nin Sivrice Koyu'na 6 mil uzaklıktaki 'Skala Sykaminiasisimli' balıkçı köyüne şişme botlarla çıkan göçmenler karaya ayak bastıkları an gözyaşlarına boğuluyor. Çoğunluğu Suriyeli olan mülteciler, dalgalı denizde her an boğulma korkusuyla dolu bir yolculuktan sonra karaya ayak basınca tekbirlerle sahili inletiyor, bir yandan da Beşar Esed'e beddua ediyor.



Tabana kuvvet!




Macaristan'da sığınmacı krizi büyüyor. Ülkenin başkenti Budapeşte'deki tren istasyonunda binlerce göçmen günlerdir Almanya'ya gitmeyi bekliyor. Ancak Batı Avrupa yönüne tren seferleri durduruldu. Budapeşte'nin batısındaki Bicske kentinde ise bine yakın sığın macı, bulundukları trenin Avusturya'ya gitmemesi üzerine trenden inerek polis koridorunu da aşıp Viyana yönüne doğru yürümeye başladı. Kalabalığın yürüyüşü zaman zaman tren raylarında devam ediyor.



#Midilli adası
#mültecier
#sığınmacılar
9 yıl önce