|

Kerkük Valisi kışkırtıyor

Referandum için ‘hayır’ cephesinde birleşen Avrupa ile eşzamanlı kışkırtma Kerkük’te ateşlendi. Kadim kenti PKK’lılara teslim eden KYB’li ırkçı vali Necmeddin Kerim, kamu kurumlarına Kürdistan bayrağı astırdı. Türkmen ve Arapların tepki gösterdiği uygulamayla kent barut fıçısına döndü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:56 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Kerkük Valisi kışkırtıyor
Kerkük Valisi kışkırtıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretinde IKBY bayrağının asılmasının ardından, referandumda 'hayır'cıların başlattığı 'bayrak' provokasyonu, Türkiye'nin hayli hassas olduğu Kerkük üzerinden devam ediyor. Kerkük'ün PKK elebaşlarıyla hayli samimi görüntüler veren ırkçı valisi Necmeddin Kerim'in girişimiyle, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerine Irak bayrağının yanısıra IKBY bayrağının asılması kararı kabul edildi. Kerkük İl Genel Meclisi'ndeki Türkmenler ve Arapların itirazlarına, Bağdat yönetiminin de tepkilerine rağmen alınan bu karar, bölgede gerilimi iyice artırdı.







TÜRKMENLER BARUT FIÇISI


Kerkük'ün Kürt valisi Necmeddin Kerim'in yolaçtığı uygulama, kentte gerilime neden oldu. Türkmenler Kerkük'ü Türkmen bayraklarıyla donatarak bu girişimi boykot ederken, Irak hükümeti ise Kerkük Valiliği'ne gönderdiği resmi yazıda, “Kerkük ve tartışmalı bölgelerde izlenecek mekanizmalar, Irak'ın 2005 anayasasının 140. maddesinde belirlenmiştir. Bu durum halen çözüme kavuşmamakla birlikte kentiniz (Kerkük) federal hükümet ve anti merkeziyetçi yönetime bağlıdır. Orada sadece Irak bayrağının asılması gerekiyor" denildi. Bağdat yönetiminin yazısında ayrıca, kentte Irak bayrağını asma veya yanında başka bayrak asma yetkisinin il genel meclisinde değil, federal ve merkezi yönetimde olduğunun altı çizildi.







SABIKALI VALİ


Necmeddin Kerim'in Irak Anayasası'nı da hiçe sayarak yaptığı provokatif bayrak başvurusu, Kerkül İl Genel Meclisi'nde çoğunlukta olan Kürt üyelerin oylarıyla kabul edildi. Karar sonrası İl Meclisi Binası'na IKBY bayrağı asıldı. Kerkük Valisi Kerim, daha önce de yayınladığı bir genelgeyle Kerkük'teki kamu kurumlarında Kürtçenin kullanılması talimatı vermişti. Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi mensubu olan Kerim, KYB listesinden Kerkük milletvekili seçilmiş, ardından Kerkük Valisi olarak atanmıştı. Kerkük'ün asayişinden sorumlu bulunan KYB'liler, geçtiğimiz aylarda da PKK'lıları kente sokmuş, terör örgütünün burada kontrol noktaları oluşturmasına izin vermişti. Irkçı vali Necmeddin Kerim'in yönettiği Kerkük'teki bayrak provokasyonu bölgede gerilimi artırmaya yönelik son adım oldu.







Türkiye'den o girişime tepki


Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının, hükümet binalarına asılmasının endişeyle karşıladığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük Vilayet Meclisindeki oylamada, IKBY bayrağının vilayetteki tüm resmi dairelerde Irak bayrağıyla asılmasına ilişkin kararın kabul edilmesinin doğru bulunmadığı ve endişeyle karşılandığı belirtildi. Açıklamada, şunlara ifadelere yer verildi: “Vilayet Meclisinin Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettikleri oylamada alınan kararı doğrudan Kerkük'ün ihtilaflı statüsüyle ilgili ve Irak anayasasına aykırı tek taraflı bir tasarruf olarak değerlendiriyoruz. Farklı kimliklere mensup Irak vatandaşlarının ortak varlığı olan Kerkük'ün statüsüyle ilgili tek taraflı adımlarda ısrarcı olunması uzlaşı, diyalog ve anayasal süreçlere bağlılık kavramlarına zarar verecektir. Bu tür yaklaşımlar, ülkede kalıcı güvenlik ve istikrar çabalarını da olumsuz etkileyecektir. Irak'ın geçmekte olduğu kritik süreçte ilgili tüm tarafların sağduyu, sorumluluk ve itidal içinde hareket etmesi gerekmektedir."







#Anayasa referandumu
#Avrupa
#Kerkük
#Dışişleri Bakanlığı
#IKBY
7 yıl önce