|

Kurtulmuş: Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş açıklama yaptı. Hollanda'ya yönelik yaptırımları açıklayan Kurtulmuş "Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı" dedi.

Yeni Şafak
23:00 - 13/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:13 - 14/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Hollanda'ya yönelik alınan yaptırım kararlarını açıkladı. Kurtulmuş "Hollanda büyükelçisinin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar, Türkiye'ye dönüşünün izin verilmemesi kararlaştırıldı. Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı. Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir" ifadelerini kullandı



Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:


"Hollanda'nın yaptıkları ne insan haklarına uygundur, ne demokrasiye uygundur, ne Avrupa'nın ortak değerleri denilenlere uygundur.



Bakanımıza yapılan hadsiz tavır, sivil vatandaşlarımızın üzerine vahşice ve barbarca atlarla yapılan tavır kabul edilemez.



Bu davranışı kabul etmediğimizi bir kere daha dile getirmek istiyoruz.



Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı


Hollanda büyükelçisinin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar, Türkiye'ye dönüşünün izin verilmemesi kararlaştırıldı.



Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı. Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir.



Türkiye, Hollanda'nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek. Ayrıca TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lağvedilmesinin TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındı.





Avrupa'da ırkçılığa tedbir alınmalı


Kendi içinde birkaç sene içerisinde çok çatışmalı bir hale gelebilir. Avrupalıların da bu durumu gözden geçirmelerini ve artan ırkçılığa karşı tedbir almaları gerektiğini dostça ifade etmek istiyorum



"Mülteci meselesini gözden geçireceğiz"


Biz mültecilerin hepsini kardeşimiz olarak görür, her birisini Hazreti insan olarak görür, kimse görmese yardım etmeyi insanlık vazifesi biliriz. Batı ile bu konuşulacaksa bütün coğrafyanın ortak sorunudur. Mülteciler meselesinde takındığımız tavrı gözden geçiririz.



"Münbiç'te oldubittiye izin vermeyeceğiz"


Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin olmasından rahatsız değiliz. Sözde kantonların, sözde özerklik ilanlarının hiçbir anlamı yoktur. Münbiç'te oldubittiye müsaade etmeyeceğiz



İlave yaptırımlar


Bu krizi biz çıkarmadık. Biz planlamadık. Hollandalıların bu işi telafi edecek adımları atacağını düşünüyorum. Ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde bu adımları atarlar. Yoksa ilave tedbirler almaya devam edeceğiz"






#Bakanlar Kurulu
#Kurtulmuş
7 yıl önce