|

Mahkemeden ortak velayet hakkı kararı

Çorlu’da, şiddetli geçimsizlik sebebiyle anlaşmalı olarak boşanmaya karar veren çiftin çocukları hakkında mahkeme, “ortak velayet” kararı verdi. İki tarafın da velayet hakkından vazgeçmek istemediği olayda taraflar, çocuklarının psikolojik, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarını gidermekte ortak karar alacak. Karar hukukçular arasında tartışmalara neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 01:31 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
​Mahkeme​den ortak velayet hakkı kararı
​Mahkeme​den ortak velayet hakkı kararı

Çorlu’da şiddetli geçimsizlik nedeniyle başvuran çifti boşayan mahkeme çocukları için ise ortak velayet kararı verdi. Mahkemeden, ortak velayet olmasını istediklerini anlaşmalı boşanma taleplerinde ifade eden çift, çocuklarının eğitim masraflarını birlikte karşılamayı kabul etti. 2010 yılında evlenen ve 2 çocuk sahibi olan C.A.T. ile Y.H.T., 1. Aile Mahkemesi’ne giderek birbirinden hiçbir talepte bulunmadığını da belirtti. Geçtiğimiz günlerde görülen mahkemede, 2 çocuğun da velayetinin anne C.A.T ve baba Y.H.T’ye ortak verilmesi karara bağlandı.

İLGİDEN YOKSUN OLMAYACAKLAR

Söz konusu karar bazı hukukçular tarafından hakimin takdiri niteliğinde görülerek tartışmalara da neden oldu. Çiftin avukatlarından Mehtap Yeter Engin, ‘’Anne ve babalar, anlaşmalı boşanma davalarında çocukların velayeti üzerinde bir uzlaşmada bulunmadığı takdirde, mahkemeler de boşanmaya karar veremiyordu. Bu sayede, çocukların annelerinin ve babalarının ilgisi ile desteklerinden yoksun insanlar olarak yetiştirilmesinin önüne de geçilecek’’ dedi.

DÜZENLEME YOK HAKİMİN KARARIDIR

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Erdoğan, ise “Türk Medeni Kanununda boşanan eşlerden velayetin birlikte kullanılması, her ikisine de verilmesi konusunda bir düzenleme yapılmamıştır. Çocuğun elzem bir menfaatinin varlığı konusunda kanaat getirirse bunu da hakim yapabilir diye düşünüyorum" dedi.

Beraber karar alacaklar

Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi: ‘’Çiftin, çocukların ne zaman ve ne kadar süreyle kimin yanında kalacaklarını belirledikleri ve giderlere de beraber katılmak istedikleri, talebin küçüklerin yüksek menfaatini tehlikeye düşürecek bir şekilde değil, fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak şekilde düzenlendiği, anlaşma şartlarının tümünün mahkememizce de uygun bulunduğu anlaşıldı.’’

#​Mahkeme
#Şiddetli geçimsizlik
7 yıl önce