|

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde 'Azerbaycan KKTC ve terörle mücadele' vurgusu: Türklerin güvenliğinin teminatı olmaya devam edeceğiz

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantı sonrasında yazılı açıklama yapıldı. Bildiride terörle mücadele vurgusu yapıldı ve "Bölücü terör örgütünün bölgemizden temizlenmesi yönündeki kararlılığımız vurgulandı" denildi. KKTC'deki BM Barış Gücü'nün çifte standardına da değinilen açıklamada, "Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan hakları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve huzurunun teminatı olmaya devam edeceği vurgulanmıştır." ifadeleri yer aldı. Karabağ'da yaşanan gelişmelere ilişkin ise, "Kalıcı barışa giden yol Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüdür" mesajı vurgulandı.

16:11 - 28/09/2023 Perşembe
Güncelleme: 21:18 - 28/09/2023 Perşembe
AA
Milli Güvenlik Kurulu
Milli Güvenlik Kurulu

MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada Güney Kafkasya’da kalıcı barışa giden yolun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünden geçtiği belirtildi.

Ana gündem terörle mücadele: Bölgeden temizlenmeli

İletişim Başkanlığından yapılan duyuruda, terörle mücadele vurgusu yapıldı ve
"Bölücü terör örgütünün bölgemizden temizlenmesi yönündeki kararlılığımız vurgulandı. Bu cinayet şebekesine desteği sürdürenlere, uluslararası hukuk ve insan haklarından kaynaklanan yükümlülükleriyle müttefiklik mesuliyetleri hatırlatıldı."
denildi.

MGK bildirisinden dünyaya KKTC mesajı

KKTC'deki BM Barış Gücü'nün çifte standardına da değinilen açıklamada,
"Barış gücünün KKTC'deki faaliyetlerinin KKTC makamlarıyla yazılı mutabakat yoluyla hukuki zemine oturtulması ihtiyacının ortaya çıktığı ifade edilmiştir.
Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan hakları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve huzurunun teminatı olmaya devam edeceği vurgulanmıştır."
denildi.
Karabağ'da yaşanan gelişmelere ilişkin ise,
"Kalıcı barışa giden yol Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüdür"
ifadeleri yer aldı.
Yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

"Millî Güvenlik Kurulu, 28 Eylül 2023 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmıştır.

Toplantıda;

1. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuştur.
2. Suriye halkının PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütüne karşı gösterdiği meşru direnişin; masum insanları katleden, çocukları zorla silahaltına alan ve ülkenin tabii kaynaklarını sömüren bu taşeron örgütün, barış ve huzurun önündeki en büyük engel olduğunu teyit ettiği belirtilmiştir.
Bölücü terör örgütünün bölgemizden temizlenmesi yönündeki kararlılığımız vurgulanarak bu cinayet şebekesine destek vermeyi sürdüren aktörlere, uluslararası hukuk ve insan haklarından kaynaklanan yükümlülükleri ile müttefiklik mesuliyetleri hatırlatılmıştır.

3. Türkiye’nin, yaklaşık yarım asırdır önemli sınamalarla karşı karşıya kalan dost ve kardeş ırak halkına azami desteği sunmaya devam edeceğine işaret edilmiş; barış içinde bir arada yaşama kültürünün ülkedeki en müstesna örneklerinden birini teşkil eden Kerkük’teki huzurun muhafazasının ve ülkedeki terör örgütlerinin tamamen bertaraf edilmesinin, bölgeye yönelik siyasetimizin esasları arasında yer aldığının altı çizilmiştir.


4. Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) egemenliğine ve Kıbrıs Türklerinin en temel insani ihtiyaçlarına yönelik çifte standartlı tutum ve faaliyetlerinin tarafsızlık yükümlülüğüyle bağdaşmadığı ve itibarını zedeledİği;
bu çerçevede, barış gücünün KKTC’deki faaliyetlerinin KKTC makamlarıyla varacağı bir yazılı mutabakat yoluyla hukuki zemine oturtulması ihtiyacının bir kez daha ortaya çıktığı ifade edilmiştir.
Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan hakları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve huzurunun teminatı olmaya devam edeceği vurgulanmıştır.

5.
Güney Kafkasya’da kalıcı barışa giden yolun ancak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin kayıtsız şartsız tesisi ve bölgemizdeki tüm ülkelerin refahına katkı sağlayacak ahdî yükümlülüklerin gereğinin yerine getirilmesiyle açılabileceği hususu, başta Ermenistan olmak üzere tüm taraflara hatırlatılmış; Türkiye’nin bölgede kalıcı barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeyi sürdüreceği belirtilmiştir.

6. Ukrayna’da sürmekte olan savaşa ilişkin son gelişmeler ile Karadeniz Tahıl Girişimi’nin canlandırılması başta olmak üzere atılabilecek adımlar ele alınmış; Türkiye’nin, savaşın adil ve kalıcı bir barışla gecikmeksizin sonlandırılması yönündeki gayretlerini sürdürme kararlılığı teyit edilmiştir.


7. Kosova’da meydana gelen hadiseler ve Balkanlar’daki son durum değerlendirilmiş; Türkiye’nin hem bölgede hem de NATO misyonunun komutasını üstleneceği Kosova’da, barışın ve huzurun muhafazası için azami gayreti sarf edeceği ifade edilmiştir.


8. Türkiye’nin, zor günler geçiren dost ve kardeş Libya halkına sağladığı yardım ve desteği tüm ülke sathında dengeli ve eşit bir şekilde sürdüreceği ve büyük afetin ardından oluşan dayanışmanın muhafazası ile ülkedeki birlik ve beraberliğin yeniden tesisine katkı sunmaya, tüm aktörlerle temas halinde devam edeceği belirtilmiştir.


Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Genelkurmay Başkanı Gürak ilk kez katıldı

Milli Güvenlik Kurulu toplantısına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ilk kez katıldı.




#Milli Güvenlik Kurulu
#Recep Tayyip Erdoğan
#cumhurbaşkanı
7 ay önce