|

O katili saklamayın

Ankara, Almanya’da olduğu ve geçici oturma izni verildiği tespit edilen 15 Temmuz’un bir numarası Adil Öksüz’ün hemen teslim edilmesini istiyor. Öksüz konusu dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile bakanlar Çelik ve Gül'ün gündemindeydi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2017 Cuma
Güncelleme: 01:39 - 18/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
FETÖ'cü Adil Öksüz
FETÖ'cü Adil Öksüz

15 Temmuz darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğuna dair Yeni Şafak’ın ortaya koyduğu iddialar gündemdeki yerini koruyor. Konu dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de gündemindeydi. Beştepe Külliyesi'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan İbrahim Kalın, Adil Öksüz'ün iadesi talebiyle Almanya'ya verilen notaya ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Bu konu bu hafta başında Dışişleri Bakanlığımız tarafından Alman makamlarına iletildi. Alman Dışişleri Bakanının bir açıklaması vardı, 'Türkiye'deki haberleri gördüm ama doğru olup olmadığını bilmiyorum' diye. Bizim beklentimiz tabii ki Alman makamlarının bu konuyu çok ciddi bir şekilde incelemeleri. Çünkü biz biliyoruz ki istihbarat teşkilatımız bu konuda Alman makamlarıyla yakın temas içinde, gerekli bilgilendirmeleri düzenli olarak yapmaktadırlar. Bir kere öncelikle bizim talebimiz tabii ki Alman makamlarının bu kişinin Almanya'da bulunduğunu tespit ettiği andan itibaren Türkiye'ye iadesiyle ilgili gerekli işlemleri başlatmasıdır."


O SÖZLERİN ANLAMINI ÇOK İYİ BİLİRİZ

İngiliz mevkidaşı Alan Duncan ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan AB Bakanı Ömer Çelik ise birçok FETÖ firarisine kol kanat geren Almanya’yı eleştirdi, Öksüz’ün derhal iade edilmesi gerektiğini söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanımız PKK ile ilgili binlerce dosya verdi ve biriyle ilgili bile geri dönüş yapılmadı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ’nün önde gelenlerinin Almanya’da saklandığı açık. Bu Adil Öksüz meselesi de çok açıktır” diyen Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Ülkemizdeki insanların öldürülmesinde, darbe girişiminde açık sorumluluğu olan ve Türk güvenlik makamlarınca aranan birisinin bir müttefikimiz tarafından himaye ediliyor olması, böyle bir ihtimalin sözkonusu olması bile son derece üzücüdür. Bu hükümeti temsilen bir sözcüye soruluyor ve sözcü, ‘Ben bunu teyit edemem, yalanlayamam da, doğrulayamam da’ diyor. Biz bu ‘yalanlayamam ve doğrulayamam’ sözünün diplomaside ne anlama geldiğini biliyoruz. Hiçbir demokratik devlet herhangi bir teröristi barındırmamalıdır. O zaman teröre karşı mücadeleden, müttefiklikten bahsetmenin anlamı kalmaz. Türkiye’ye karşı bir işgal girişimi yapılmıştır ve milletimizin fedakarlığı ile püskürtülmüştür. DEAŞ, PKK terör örgütü neyse FETÖ odur. DEAŞ’a karşı mücadeleye herkesi çağırıp diğer terör örgütlerini görmezden gelmek terörle mücadelede çifte standarttır.”

  • Nota sonrası
    ilk temas
  • Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile dün yaklaşık bir saatlik telefon görüşmesi yaptı. Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki çok boyutlu konuların ve ikili adli işbirliği hususlarının ele alındığı görüşmenin yapıcı ve olumlu bir havada seyrettiği belirtildi. Açıklamada, Gül ve Maas’ın, görüşmelerin sürdürülmesi ve kısa süre içerisinde biraraya gelinmesi konusunda mutabık kaldıkları da aktarıldı. Görüşmenin, Almanya’ya Adil Öksüz’ün iadesi talebiyle nota verilmesinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.
#FETÖ
#15 Temmuz
#Adil Öksüz
#Almanya
7 yıl önce