|

Okul ücretlerine elektronik takip

MEB, özel okullardaki eğitim ücretlerine yapılacak zam oranının yıllık enflasyona göre belirlenip belirlenmediğini denetlemek için geçen yıl “elektronik takip” sistemi kurdu. Bu yıl sonuçlarını gösterecek olan sistem sayesinde özel okullar, bakanlığın belirlediği maksimum artış ücretinin üzerinde bir artış oranı belirlediğinde takibe takılıp ceza ödeyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:55 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Okul ücretlerine elektronik takip

​
Okul ücretlerine elektronik takip ​

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), özel okul eğitim ücretlerine yapılacak zam oranının yıllık enflasyona göre belirlenip belirlenmediği, geçen yıl kurulan “elektronik takip” sistemiyle denetlenmeye ve kayıt altına alınmaya başlandı. Buna göre, özel okullar, bakanlığın belirlediği azami artış ücretinin üzerinde bir artış oranı belirleyemeyecek. Özel okulların ara sınıflar için belirlediği bu artış oranı, Bakanlığın elektronik takip sistemine girdiklerinde de otomatik olarak takip edilebiliyor.

ENFLASYONA GÖRE FİYAT

Hesaplamada, “(Y.İ,ÜFE+TÜFE)/ 2 oranına, okulun geçen yıl ilan ettiği ücrete en fazla yüzde 5 daha ilave artış yapılabileceği” hükmü bulunuyor. Bakanlık, bu yönetmelik hükmüne göre özel okul artışının yapılıp yapılmadığını denetlemek amacıyla “elektronik takip sistemi”ni kurdu. Bu kapsamda, nisan ayı için özel okulların maksimum artış oranı yüzde 18,69 olacak. Bakanlığın bu hesabı, kayıt yapılan aydan geriye doğru 12 aylık enflasyon miktarı üzerinden belirleniyor.

ŞİKAYETLER MERCEK ALTINDA

Bakanlık müfettişleri, özel okullara ilişkin ücret artışına ilişkin denetimlerinde, öğrencinin kaydolduğu yıldaki ücret ve veli ile yapılan sözleşmeyi esas alıyor. Müfettiş denetimlerinde, Bakanlığın belirlediği artış oranının üzerinde veliden başka bir miktarın talep edilip edilmediği de denetim yapılan konular arasında yer alıyor. Elektronik takip dışında, velinin ara sınıflarda ücret artışının Bakanlığın belirlediği oranın üzerinde çıkması halinde yapacağı şikayetler de mercek altına alınarak inceleniyor

Kayıt yaptırırken dikkat edilmeli
Sisteme göre, geçen yıl 10 bin liraya kaydolan bir

öğrencinin bir sonraki yıl ödeyeceği kayıt ücretinin

en fazla 11 bin 800 olması gerekecek. Bu rakamın

üzerinde bir ücret istenmesi bakanlığı harekete geçirecek.
#MEB
#Özel okullar
#Elektronik kitap
7 yıl önce