|

Okuldaki başarısızlık çocuk işçilere sebep oluyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin çocuk işçiliği konusunda kentte yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Anketle çocuk işçilerin yüzde 61'inin eğitime devam etmek istemedikleri, yüzde 60'ının eğitimlerinde başarısız oldukları için, yüzde 40'ının ise ailevi ve ekonomik nedenlerle okulu bıraktıklarını belirlendi. Sosyolog İsmail Büyükbörklü, okulda başarısız olan çocukların yeteneklerine göre meslek okullarına yönlendirilerek çocuk işçilerin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
09:33 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 06:33 - 24/05/2016 Salı
IHA
Küçük yaşta büyük sorumluluk yüklenen çocukların bir kısmı okumadıkları için bir kısmı da ekonomik nedenlerden dolayı çalışıyor.
Küçük yaşta büyük sorumluluk yüklenen çocukların bir kısmı okumadıkları için bir kısmı da ekonomik nedenlerden dolayı çalışıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Araştırma Dairesi Başkanlığı 'Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları' konulu bir anket çalışması yaptı. Anketten çıkan sonuçlar, Kongre ve Sergi Sarayı Mersin Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda kamuoyuna açıklandı. Resmi kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, mutlu ve sağlıklı bir kent için çocukların Birleşmiş Milletler normlarında büyümesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda çalışmalarına devam ettiklerini belirten Lokmanoğlu, yaptıkları anket çalışmasından çıkan sonuçlar göz önüne alınarak, herkesi çocuk işçiliği konusunda üstüne düşeni yapmaya davet etti.



Yarısına yakını ekonomik nedenlerle çalışıyor


Toplantıda daha sonra, Sosyolog İsmail Büyükbörklü, anket sonuçlarını açıkladı. Anket sorularının çocuk işçiliğinin önlemesi ve çocukların mesleki eğitim okullarıyla meslek sahibi yapılması üzerine oluşturulduğunu dile getiren Büyükbörklü, anketle çocuk işçilerin yüzde 99'unun erkek olduğunun belirlendiğini kaydetti. Çocukların yüzde 77,18'inin ortaokul ve ilkokul mezunu ve okuryazar olduklarını aktaran Büyükbörklü, “Çocukların yüzde 61'i eğitimine devam etmek istemediklerini belirtmişlerdir. Çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu yaş grubunun 17 yaş olduğu tespit edilmiştir. Çocukların yüzde 85'inin ailesinin geliri 2 bin TL'nin altındadır. Çocukların yüzde 53'ünün evi kiradır, yüzde 71'inin 4 ve üzeri kardeşi bulunmaktadır. Çocuklar ağırlıklı olarak küçük atölye ve hizmet sektöründe çalışmaktadırlar. Çocukların yüzde 54'ünün kardeşi de çalışmaktadır. Çocuklardan yüzde 63'ünün halk eğitim merkezi tarafından açılacak olan kurslara katılmak istemedikleri görülmüştür. Çocuklardan yüzde 60'ı eğitimlerinde başarısız oldukları için, yüzde 40'ı ailevi ve ekonomik nedenlerle okulu bıraktıklarını belirtmişlerdir" diye konuştu.




Anket çalışması sonucunda, çocukların eğitimde başarısız olmaları nedeni ile okulu bırakarak çalışmaya başladıklarının belirlendiğine dikkat çeken Büyükbörklü, “Çocukların eğitimleri sırasında derslerinde yaşadıkları sorunlar okulu bırakmalarına ve çalışmaya başlamalarına neden olmaktadır. Okuldaki başarısızlıkları çocukları eğitimden soğutmuş ve açılacak herhangi bir meslek edindirme kursuna katılmak istememektedirler. Eğitimlerine devam eden çocukların eğitimlerinde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi ve özellikle ortaokulda başarısız olan ve devamsızlık yapan öğrencilerin yetenek sınavından geçirilmesi, yetenekleri doğrultusunda okullar tarafından hem meslek öğrenecekleri hem de çalışarak ekonomik kazanç elde edebilecekleri mesleki eğitime yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem özel sektörün kalifiye elaman ihtiyacının karşılanması hem de çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini engellenmeden meslek sahibi yapılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

#İsmail Büyükbörklü
#Mersin Büyükşehir Belediyesi
#Mersin
#Çocuk işçi
8 yıl önce