|

Özel Harp’in askeriydi

Teröristbaşı Gülen'in, askerlik yaptığı dönemde yaptığı bir vaaz sırasında, Said Nursi düşmanlığıyla bilinen Orgeneral Cemal Tural'ı övdüğü ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:36 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

27 Mayıs'tan hemen sonra 1961-1963 yılları arasında askerlik görevini yerine getiren Gülen, askerliğinin acemi birliğini Ankara Mamak'ta Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanı Albay Reşat Taylan'ın yanında telsizci olarak yaptı. Gülen, usta birliğini de İskenderun'da 2.Ordu Karargâhı'nda, dönemin 2.Ordu Komutanı Orgeneral Cemal Tural'ın yanında yaptı. Said Nursi ve Süleyman Demirel düşmanlığıyla bilinen Tural, 16 Ağustos 1969 tarihinde, darbe hazırlıkları yaptığı iddiasıyla dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından emekli edilmişti.



TURAL PAŞA'YA YAĞCILIK


Gazeteci yazar Latif Erdoğan tarafından kaleme alınan ve Fethullah Gülen'in hayat hikâyesini anlattığı “Küçük Dünyam” adlı kitapta, askerliğini rahat bir şekilde yaptığını ifade eden Gülen, rahatlığını “Askeri elbisenin üzerine cübbe giyilmezken ben böyle bir kıyafetle vaaz ediyordum” sözleriyle ifade etti. Gülen, aynı kitapta 2.Ordu Komutanı Cemal Tural hakkında ise “Bir vaazımda, yumuşakça bir husustan bahsettim. 'Tural Paşamız milliyetçi diyorlar. Türk askeri milliyetçi olmayacak da ne olacak. Allah milliyetçilere uzun ömür versin' bu veya benzeri ifadeler kullandım. Cemal Tural o sıralarda 2. Ordu Komutanı'ydı. Ve hakikaten milliyetçi görünüyordu. Barzani hareketini adım adım takip ediyordu. O günlerde, Güneydoğu'daki bazı evlerde, Barzani'nin resimleri asılıydı. Barzani her an halkı ayaklandırabilir şeklinde şayia vardı. Cemal Tural'a karşı duyduğumuz alaka biraz da Barzani'yi yakın takibe almasından dolayıydı. Şimdi durum ve tutumumuza bakınca bir kere daha şu tuhaflıkların karşısında hayrete düşüyorum. Dünkü şaki bugün eller üstünde” dedi.



3 AY HAVA DEĞİŞİMİ İZNİ


FETÖ lideri Gülen, bu vaazından kısa süre sonra üç ay hava değişimi alarak Erzurum'a gitti ve Komünizmle Mücadele Derneği Erzurum Şubesi'nin kurucuları arasında yer aldı. 2.Ordu Komutanı Orgeneral Cemal Tural ise 22 Ağustos 1964 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı, 16 Mart 1966 tarihinde ise Genelkurmay Başkanı oldu. Orgeneral Tural, 16 Ağustos 1969 tarihinde, darbe hazırlığı içerisinde olduğu gerekçesiyle dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından emekli edildi.



* Teröristbaşı Gülen Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanı Albay Reşat Taylan'ın yanında telsizci olarak askerliğini yaptı. Üç ay hava değişimi verilerek Erzurum'a gönderildi ve Komünizmle Mücadele Derneği Erzurum Şubesi'nin kurucuları arasında yer aldı.



* Gülen'in bir vaazda Nur cemaatine nefretiyle bilinen Orgeneral Cemal Tural'ı övdüğü de ortaya çıktı. Said Nursi'nin naaşını mezarından çıkaran ekipte yer alan Tural, Demirel tarafından darbe hazırlığı yaptığı gerekçesiyle emekli edilmişti.



Komutanı darbe planladı


Askerliği boyuna Gülen'i himaye eden Cemal Tural Paşa, 16 Mart 1966 yılında Genelkurmay Başkanı oldu. Başbakan Demirel'e ve Nur cemaatine olan nefretiyle bilinen Tural, Genelkurmay Başkanı olduktan sonra resmi daireleri teftiş etmesi, fabrikalara ve holdinglere ziyaretler düzenlemesi kamuoyunda dikkat çekince, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından “darbe için kulis yoklama” olarak değerlendirilmişti. Tural, 16 Mart 1969 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden alınıp YAŞ üyeliğine atandı, aynı gün öğleden sonra ise YAŞ üyeliğinden alınıp emekliye sevk edildi. 1959 yılında korgeneral rütbesindeyken 27 Mayıs 1960 darbesine katılan Cemal Tural, Şanlıurfa'da defnedilen Nur cemaatinin lideri Said Nursi'nin naaşını çıkartıp bilinmeyen bir yere nakleden ekipte yer almıştı.


#Said Nursi
#FETÖ
#Latif Erdoğan
#Cemal Tural
8 yıl önce