|

Rejimin amacı oyalamak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sivillere saldırmaya devam eden Esed rejimi ve Rusya’nın Cenevre’deki tek amacının oyalama taktiğiyle zaman kazanmak olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:41 - 6/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 30 Eylül'den bu yana devam eden Rus hava bombardımanı destekli rejim saldırılarının yüzlerce masum Suriyeli, kadın ve çocuğun hayatına mal olduğunu belirtti. Kalın, saldırılar devam etmesinin rejiminin Cenevre'deki Suriye müzakereleri konusunda ciddi olmadığının açık şekilde gösterdiğini ve asıl amacın zaman kazanmak olduğunu vurguladı.


On binlerce Suriyeli'nin evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Kalın şöyle konuştu: “Rusya'nın bu saldırılarının hedefinin DAİŞ olmadığı açıktır. Rus saldırılarının yüzde 90'ı sivilleri ve ılımlı muhalifleri hedef almıştır. Rusya'nın amacının DAİŞ'le mücadele etmek değil, meşruiyetini yitirmiş ve savaş suçları işlemiş Esed rejimini ayakta tutmak olduğu ortadadır"



BM TASARISINA AYKIRI


Saldırıların, Cenevre müzakerelerinin temelini oluşturan BM 2254 tasarısının temel ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Kalın, bu tavrın görüşmelerin tıkanmasına neden olduğunu ifade etti.



CİDDİ OLMADIKLARI AÇIK


Esed rejiminin müzakereler konusunda ciddi olmadığının açık şekilde görüldüğünü belirten Kalın, “Amacı sadece zaman kazanmak. Şu ana kadar BM'nin insani yardımların ulaştırılması ve ateşkes sağlanması taleplerini dahi ciddiye almamış, tersine sürekli oyalamış ve engellemiştir” iadelerini kullandı.



Rusya'nın son hava sahası ihlaliyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesi talep ettiğini ancak Rusya'nın olumlu tavır gelmediğini söyleyen Kalın şunları söyledi: “Daha önce 'Türkiye bizi aramadan önce neden hemen NATO'yu ve NATO müttefiklerini arıyor, bizimle neden temas kurmuyor' diyen Rus tarafının Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmekten kaçması oldukça düşündürücüdür.”


#İbrahim Kalın
#Rus hava bombardımanı
#Esed rejimi
#nato
#suriye
8 yıl önce