|

Rusya çok şey kaybeder

Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu kabul etmek Türkiye’ye yakışmaz, Rusya Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şey kaybeder” dedi. Erdoğan, Türkiye’ye yapılan saldırının NATO’ya yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:12 - 7/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki temaslarının ikinci gününde Belçika Başbakanı Charles Michel biraraya geldi. Erdoğan, Michel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ihlali, mülteciler sorunu ve Avrupa'nın teröre bakışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


Erdoğan, “Suriye krizi, savaşın sona ermesi, Esed'in artık burayı bırakıp gitmesi noktasında hassasiyeti olanlar var, olmayanlar var. 350 bin insanın ölümüne neden olan, bir devlet terörü estiren bir kişi şu anda Suriye'nin başındadır ama bunu korumaya çalışanlar var. İran bunlardan bir tanesidir. Rusya bunlardan bir tanesidir" dedi.





SABRETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL


Erdoğan, şöyle devam etti:


“Bunu korumaya çalışanlar, işte şu anda Rusya'nın Suriye'de yaptığı ve orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti ve bunun yanında bizim sınırlarımızı ihlal etme olayı. Bu, NATO'nun da dün biliyorsunuz bu konuyla ilgili sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil. Nitekim dün bu konuyla ilgili, evvelsi gün de ne yazık ki arzu etmediğimiz bazı adımlar atılma durumundadır."





TÜRKİYE'YE YAKIŞMAZ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu kabullenmek özellikle Türkiye'ye yakışmayacağı gibi NATO'nun da kendi prensiplerinin tamamen dışındadır ve dolayısıyla da buna karşı tavrını NATO almıştır ve bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum çünkü Türkiye'ye yapılan saldırı NATO'ya yapılmış bir saldırıdır, bunun bilinmesi lazım. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda bir çok işbirliğini yapmış olduğu dostunu da kaybederse çok şeyi kaybeder, bunu da bilmesi lazım" diye konuştu.





TERÖRDEN ARINDIRILMIŞ BÖLGE


Suriye'deki sorunun çözümü için “eğit-donat" ve “terörden arındırılmış güvenli bölge" çözümlerini dile getirdiklerini belirten Erdoğan, “Bunu bazıları 'tampon bölge' diye ifade ediyor, bu çok yanlış. Tampon bölge değil, terörden arındırılmış güvenli bölge. Gerek ülkemizden Suriye'de bir güvenli bölgeye yerleştirilecek insan gerekse Suriye'den kaçanların o bölgeye yerleşmesine yönelik bir alt yapı hazırlığı. Bu hazırlıkların yapılması lazım" dedi.





ONLAR DA DÖNMEK İSTİYOR


Erdoğan, “Çok açık, net söylüyorum, AB'nin bir çok yerde destekleri olduğu gibi burada da gerek AB'nin gerek dünyada değişik ülkelerin verebileceği destekler var. Bizler de bu konuda elimizden gelen her türlü lojistik desteği vermek suretiyle altyapı çalışmalarına gireriz. Onların özgün mimarisiyle orada konutlar yapmak suretiyle bu insanları oralara yerleştirebiliriz, çünkü onlar da zaten ülkelerine dönmek istiyorlar" diye konuştu.



Terörle mücadele platformu şart


Terörle mücadele konusuna da değinen Erdoğan, “DAİŞ terör örgütüyle bunun yanında PKK, DHKP-C, bütün bu terör örgütleriyle bir ortak mücadele platformunun oluşması lazım. 'Benim teröristim iyi, seninki kötü' anlayışı olmaz. El Nusra terör örgütü, ne deniyor, DAİŞ'e karşı o da savaşıyor. DAİŞ ile savaşıyor diye El Nusra iyi oluyor mu? Ama PYD ve PKK, DAİŞ ile savaşıyor diye onu dost olarak ilan edenler var. Böyle bir yanlışlık olamaz. Burada, bir şeyi daha ayırt etmemiz lazım. Benim Kürt vatandaşlarım ile bölücü terör örgütü PKK aynı değildir. O ayrıdır, o ayrıdır" dedi.



Bu dönem farklı bir süreci yaşıyoruz


AB'nin merkezi durumundaki Brüksel'de yapılan görüşmelerin yeni bir sürecin başlamasına vesile olacağını belirten Erdoğan, “Farklı bir süreci yaşıyoruz. AB'nin merkezi Brüksel'de bu toplantıları yapmak yeni bir sürecin başlamasını sağlayacak. Suriye ile Türkiye arasındaki sınır boyu 911 kilometredir. Irak ile de 351 kilometre sınırımız var.



Sadece Suriye'den mülteci almıyoruz. Ayrım yapmadan mültecileri ülkemizde ağırlıyoruz. Sadece İstanbul'da 400 bini aşkın Suriyeli var. Kamplarda olanlara yaptığımız yardım 7 milyar 800 milyon doları buldu. Dünyadan gelen destek ise 417 milyon dolar seviyesinde. Biz açık kapı politikası uyguladık, uygulamaya da mecburduk. Varil bombalarının kullanıldığı Suriye'de kapılarımıza dayananlara hayır giremezsiniz diyemezdik" dedi. Beş yıldan bu yana devam eden süreci dünyaya anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan ancak Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cansız bedeninin fotoğrafıyla dünyanın bu konuya yaklaştığını söyledi.



#Erdoğan
#Brüksel'
#Charles Michel
#nato
8 yıl önce