|

Sandık varsa tek adam yok

Referandum için Türkiye’yi dolaşan Yeni Şafak ve tvnet muhabirleri, İstanbul ve Isparta’daydı. Bahçelievler’de Ezgi Sultan Şahinli isimli vatandaş, “Başkalarının da seçilebildiği ve cumhurbaşkanının 5 yılda 1 sandıkla belirlendiği sistemde tek adamlık olmaz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:07 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Sandık varsa tek adam yok
Sandık varsa tek adam yok

Koalisyon dönemleri ve darbelerin artık tarihe karışacağını kaydeden Ispartalılar, darbe anayasasının değişmesi gerektiğinin altını çiziyor. Konuştuğumuz kararsızlar ve 'Hayır' oyu vereceğini kaydeden vatandaşlar ise 18 madde hakkında geniş bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.



IRKÇI TAVIR TAKINIYORLAR


“Ülkemizin ilerlemesi için Evet diyeceğim" ifadelerini kullanan Süleyman Akbulut, Avrupa'nın skandal kararlarına da tepki göstererek, “Irkçı bir tavır takınıyorlar. Bu Nazi kafasıdır" dedi. 18 yaşındaki gençlerin Meclis'te olmasını savunduğunu belirten Akbulut, “Geleceğimiz için daha güzel olacak" diye konuştu. Tek adamlık söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Akbulut, “Öyle bir şey olacağını sanmıyorum" dedi. Akbulut, Isparta'dan yüzde 55 oranında Evet çıkacağını da sözlerine ekledi.







AVRUPA'YA ERDOĞAN DUR DİYECEK


“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı hizmetleri inkâr edemeyiz" diyerek sözlerine başlayan Arif Kiraz, “Yaptığı hizmetlere bakın. Ben kamyon şoförüyüm, hiç olmadığı kadar yol yapıldı bu dönemde" ifadelerini kullandı. Tek adamlık söylemlerine de tepki gösteren Kiraz, bu algı operasyonunun FETÖ ortaklığı ile yürütüldüğünü vurguladı. Avrupa'nın Türkiye düşmanlığını da hatırlatan Kiraz, “Bunlara dur diyecek bir kişi var o da Erdoğan" dedi. Bu referandumun uzun yıllardan beri aslında gündemde olduğunu da sözlerine ekleyen Kiraz, “Ama böylesi hiç gelmedi. İnşallah 16 Nisan'da yüzde 65 ile 'Evet' diyeceğiz" diye konuştu.



'HAYIR' DİYENLER TEKLİFİ OKUMALI


16 Nisan'da Evet diyeceğini söyleyen Gülşen Kurumuş, anayasa değişikliğinin halk için daha iyi olacağını söyledi. 18 maddeyi incelediğini belirten Kurumuş, yargı düzenlemesinin önemine dikkat çekti. “Hayır' propagandasını yürütenlerin sağlıklı düşünemediğini" ifade eden Kurumuş, “Türkiye için çok ideal olan bu teklifi okumalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu. Avrupa'nın Türkiye karşıtı tavrına da tepki gösteren Kurumuş, “Türkiye'yi bölmek istiyorlar. Bunu da bahane olarak gösteriyorlar. Onları kınıyorum" dedi.







DIŞ GÜÇLERE KARŞI EVET


MHP seçmeni olduğunu söyleyen Baki Gezeroğlu da, “Hollanda'ın Almanya'nın yaptığı bu terbiyesiz davranışa hayır diyeceğim. Dış birliklere karşı evet. AB'nin bize karşı çıktığı için evet. 18 yaş gençlere seçilme hakkı tanındığı için evet" dedi.



'EVET' DERS OLACAK


“Türkiye'nin istikrarı için 'Evet' diyorum" diyen Hüseyin Güztepe, “Evet' demek Avrupa'ya ders vermek anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 'Tek adamlık' söylemlerinin doğru olmadığını kaydeden Güztepe, “Şu anki yönetim sisteminin çarpık olduğu" düşüncesini dile getirdi.







Avrupa'ya fırsat yok!


Isparta'nın gençlerinden Mete Kaya, Türkiye'nin iyi olmasını istediğini söylüyor. Kaya, “Cumhurbaşkanımız 15 senedir ülkeyi güzel yönetiyor. Bu da Avrupa'yı endişelendiriyor. Çünkü bizim ileriye gitmemizi istemiyorlar. Onlara fırsat vermemek için evet diyeceğim" dedi.







Ekonomi şahlanacak


Ömer Yılmaz “AK Parti 15 senedir iktidarda. Ne yapmak istedi de yapamadı. Bu yeni sistem ile yapacağını söylüyor. Bizlere nasıl güçleneceğimizi, ekonomiyi şahlandıracaklarını anlatsınlar bizde ona göre evet diyelim" diyor.







Ara rejim bitecek


16 Nisan'ın Türkiye için dönüm noktası olacağını belirten Adnan Çolak, “İlk defa millet iktidara gelecek. Böylece ara rejimler ve darbeler dönemi de son bulmuş olacak" dedi. Yeni Türkiye'de yeni bir yönetim sistemiyle Türkiye'nin çok daha iyi yerlere geleceğine inandığını belirten Çolak, Avrupa tarafından Türkiye'ye karşı gösterilen tavrın da kabul edilemez olduğunu söyledi.



Sandık varsa tek adam yok


Bahçelievler ve Güngören'de vatandaşların referanduma ilişkin görüşlerini aldık. Hükümetin istikrarlı olduğu ülkelerin kalkındığına dikkat çeken vatandaşlar sandığın olduğu sistemlerde tek adamlık olmaz vurgusu yapıyor.




Ezgi Sultan Şahinli:


18-25 yaş aralığında milletvekili olmalı. Çünkü o yaş grubundaki gençleri en iyi yaşıtları anlar. Milletvekili sayısının 600'e çıkması, vekil başına düşen birey sayısını düşürecektir. Düşünün 100 kişilik sınıfı 1 öğretmenin yönetmesiyle, o sınıfın 2 öğretmene bölüştürülmesi farklıdır. Bu sayede öğretmenin her bir öğrenciye ayıracağı zaman da artar. Bu nedenle artı 50 vekil kararını doğru buluyorum. Yeni sistemle tek adamlık gelecek deniliyor.



Abdülcabbar Özdemir:


27 sene önce Afganistan'dan Türkiye'ye geldim. Bu ülkede, bu milletle olmaktan çok mutluyum. Türkiye bizlere kapısını açtığı gibi dünyanın dört bir yanındaki mazlumlara da kapısını açıyor. Özellikle Erdoğan'a ne kadar teşekkür etsek az. Aynı zamanda Türk vatandaşı olarak 16 Nisan'da ben de 'Evet' oyu vereceğim.



GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE BENZER SİSTEM VAR



Serkan Koç:


Dünyada başkanlıkla yönetilen ülkelere baktığımızda gelişmiş ülkeler olduğunu görüyoruz. İyi yönetildiğinde başkanlık sistemi daha faydalı. Ben son dönemde yakalanan istikrar ortamının sürmesi için evet diyeceğim.



Salih Ceylan: Yeni sistem iyi anlatılmıyor. O yüzden hala kararsızım. Aslında bağımsız akademisyenler gerek medyaya çıkıp konuşmalı gerekse de bir metin hazırlayıp bunu kamuoyuyla paylaşmalı. Sonuçta yetişmiş insanlar. Fikirlerini, önerilerini, eleştirilerini paylaşırlarsa insanların zihni daha da aydınlanır.





SİYASİ ÇATIŞMA BİTER



Hilal Aydıner: 18 yaşında biri evlenebiliyorsa, milletvekili de olabilir. Gençlerin önünü açan bir düzenleme olarak değerlendiriyorum. Yürütmede tek başlılığın olmasını da, gelecekte Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın siyasi çatışmaya girmemesi açısından doğru bir karar.













#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Avrupa
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
7 yıl önce