|

Savaşın ortasındaki mutfak

Yıllardır süren Filistin zulmüne bir de son günlerde eklenen amborgalar bir hayli canımızı sıkıyor. Savaşın ortasında kalmış bir ülkenin mutfağında neler var diye düşünüp bu hafta sizlere Güneydoğu’da da pişirilen, kebapların yanında servis edilen babagannuş yemeğinin tarifini vermek istedim.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:01 - 6/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Savaşın ortasındaki mutfak
Savaşın ortasındaki mutfak

Resulullah’ın Miraç’a erdiğinde Cebrail Aleyhisselam’ın O’na birkaç içecek ikram ederek birini seçmesini istediği rivayet edilir. Resulullah bu içecekler arasından sütü seçtiğinde, Cebrail Aleyhisselam “Sen, fıtratı seçtin” demiştir. İsrâ Suresi’nin ilk ayeti şöyle der:” Âyetlerimizi göstermek için, kulunu geceleyin Mescid-i Haram’dan, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya yürüten Allah, Sübhan’dır. Muhakkak ki O, en iyi işiten, en iyi görendir.”

TÜRK MUTFAĞININ İZLERİ VAR

Rasulullah’ın Miraç’a erdiği mübarek Mescid-i Aksa her daim kalbimizde olsa da bugünlerde biraz daha fazla gündemimizde. Ben de Filistin’e biraz da mutfağı üzerinden bakmayı arzu ederek bugünkü yazımı Filistin mutfağına ayırmak istedim. Temelde, Arap mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Filistin mutfağı, Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetiyle birlikte Türk mutfağının özelliklerini de almıştır. Hemen hemen aynı tarım ve hayvancılık deneyimleri, inanç birliği de mutfak kültürlerimizi birbirine yakınlaştıran sebeplerden.

YEMEKLER BİRBİRİNE BENZİYOR

Filistinliler de Türkler gibi et ve buğday ağırlıklı besleniyorlar. Sarımsak, dereotu ve pul biber kullanıyorlar. Ekmeklerini tandırın bir çeşidi olan tabunlarda pişiriyor, pideye benzeyen yuvarlak hamur işleri ve içli köfteye benzeyen bulgurlu yemekler yapıyorlar.

Genellikle üç bölümde incelenen Filistin mutfağında Gazze bölgesinde balık öğünlerde yerini alıyor. Eskiden beri var olsa da özellikle ambargolar nedeniyle Mısır’a açılan tüneller Mısır mutfağının Filistin mutfağı üzerindeki etkisini artırmış.

Ben de bugün Türkiye’nin Güneydoğusu’nda da pişirilen, kebapların yanında servis edilen babagannuş yemeğini seçtim. Böylece Filistin’le aramızdaki mutfak bağını gözler önüne sermek istiyorum.


Babagannuş

Yapılışı: Patlıcan, domates ve biberlerimizi közleyelim. Kuru soğanımızı ince ince doğrayıp az yağda öldürelim. Kavrulan soğanlarımıza biber salçasını ve ezdiğimiz sarımsakları ilave edelim. Közlediğimiz patlıcan, biber ve domatesi soyup ince ince doğrayalım. Maydonozumuzu kıyalım. Bir kabın içerisinde, kıyılmış patlıcan, domates, biber, maydonoz ile kavrulmuş salçalı soğanımızı karıştıralım. Üzerine zeytinyağımızı ve limon suyunu ekleyelim.

MALZEMELER

■3 patlıcan

■2 kırmızı etli biber

■2 yeşil biber

■1 domates

■1 kuru soğan

■3-4 diş sarımsak

■1 tutam maydonoz

■1 çay bardağı zeytinyağı

■1 yemek kaşığı biber salçası

■1 limon

■Tuz

■Baharatlar

#Mutfak
#Filistin
#Türk
7 yıl önce