|

Şehitlerin sesi rüzgarı hatırlatıyor

Yasemin Demir 15 Temmuz şehitlerini gelecek kuşaklarda hatırlasın diye bir klip yayınladı. Kısa sürede büyük ilgi gören klipteki şarkının söz ve müziği de kendisine ait. Demir, bu şarkıyı hazırlarken şehitlerin ona rüzgarın sesini hatırlattığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:22 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yasemin Demir
Yasemin Demir

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak onun toplumda açtığı yaralar hiç kapanmadı. Herkes gibi o gece arkadaşları ve ailesiyle birlikte dışarıda olan Yasemin Demir, Fatih’te şahit olduğu o kanlı gecenin ardından şehitlerimiz için söz ve müziği kendine ait olan bir şarkı yazdı. Blue Jasmine isimli Youtube kanalında paylaşılan ve hepimizi yeniden 15 Temmuz gecesine götüren “Unutamam O Geceyi” isimli bu şarkının hikayesini kendisinden dinledik.

ACI KÜLLENİNCE
SANAT KONUŞUR

“Sanat acının küllendiği yerde dile gelir” diyen Yasemin Demir, bir aile şirketi olan Doludizgin Creative Films’te belgesel yapımcısı olarak çalışıyor. O kanlı geceyi “Darbe haberini aldığımızda ilk tepkimiz herkes gibi inanmamak oldu, ailem ve yeğenlerimle birlikteydik, çocukları Fatih’te bir arkadaşımızın evine götürdük, kardeşlerim Vatan Caddesi’ne gittiler. Daha sonra dışarıda buluştuk hep birlikte o gece dışardaydık. Fatih Camii’de birlik ve dirliğimiz için dua ettiğimiz o geceyi hiç unutamam” diye anlatan Demir uzun süre o geceyi anlatan bir çalışmaya imza atmak istemiş. “Bir yanda korkunç bir öfke diğer yanda şehitlerimiz için büyük üzüntü içindeydim. Ama müzik çalışmasını yaparken öfkemden değil üzüntümden ilham alarak şarkımı hazırladım” diyen Demir, bu şarkısını herkesle paylaşmak isteyince müzik kanalı açmış. Bunu neden yaptığını ise şu cümlelerle anlatıyor:

“O geceyi gelecek nesiller unutmasın istiyorum. Bunun için bu şarkımla bir katkı yapabildiysem ne mutlu bana.” Şarkı büyük ilgi görünce şimdi diğer beste ve sözleri kendine ait olan çalışmaları da yayınlamak istediğini söyleyen Yasemin, “Yaklaşık 10 yıldır film sektöründeyim, Müzikle çok yakın çevrem dışında kimse uğraştığımı bilmiyordu. Biraz sürpriz oldu” diyor.

DOĞADAN
İLHAM ALDIM

Müziğin içinde bulunduğumuz hayatın da ritmini tuttuğunu olduğunu dile getiren Yasemin Demir özellikle doğadayken, dünyanın farklı yerlerindeki kuş ve su seslerini, yaprak ve ağaç hışırtılarını ses kaydına aldığını ve beste yaparken bu seslerden ilham aldığını söylüyor.

15 Temmuz şehitleri şarkısını hazırlarken de doğadaki seslerden ilham almış. “15 Temmuz’un sesi fırtınada denizin kayalıklara çarpan sesidir benim için. Şehitleri ise rüzgarın sesinde hissettim. Çünkü rüzgar hepimizi sarıp sarmalar, o ses her yerde bizimledir."

Müzikal yapmak istiyorum

Yasemin Demir’in en büyük hayali ise ilerde bir müzikal yazıp yönetmek. “İçinde hüznün, aşkın, mücadelenin olduğu bir hikaye olacak, tıpkı hayat gibi” diyen Yasemin Demir İslam’la sanatın iç içe olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Gökyüzünün mavisinde, yeryüzünün yeşilinde, denizinde, toprağında, çiçeğinde, kuşunda öyle incelikli bir sanat var ki, gören gözler için Allah’ın izlerini takip etmek sanat ve estetikle buluşmaya yeter. Ancak ne yazık ki müzik alanında kısır bir döngü var, bundan çıkmak için yeteri çeşitlilikte ve renkte çalışma yapılmıyor. Vaktim oldukça yurt içinde ve yurt dışındaki Müzik festivallerini takip etmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz yıl Leipzig’e Bach Festvali’ne gitmiştim. Kültür, din ve müziğin oluşturduğu bir ahenk vardı, umuyor ve diliyorum ki biz de kendi ahengimizi yaratacağımız festivaller düzenleyebiliriz.”

MÜLTECİ KAMPLARINI DOLAŞTIM

Geçtiğimiz yıl mülteci kamplarını dolaşıp Suriyeli göçmenlerin hikayesini anlatan bir belgesel hazırladıklarını söyleyen Yasemin Demir bu kamplarda müzik yapan küçük mülteci gruplarla tanışmış. Gelecekte mülteci müzik gruplarıyla yeni bir çalışma daha yapmak isteğini dile getiriyor.

#15 Temmuz
#Şehitler
#Yasemin Demir
7 yıl önce