|

Sınırda seferberlik

Türkiye, kuşatma altındaki Halep'ten gelecek göç dalgasına karşı tüm kurumlarıyla teyakkuzda. En kötü senaryoya göre sayısı 200 bini aşacak sığınmacılar için Kobani akınındakine benzer bir sistem uygulanacak. Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi hazır hale getirildi. Sınırın Suriye tarafındaki kampların kapasitesi de genişletildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:48 - 6/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Halep'in kuzey kırsalı ile merkezi arasındaki bağlantıyı kesen Rusya-Esed-İran ittifakı, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgası ihtimaline kapı araladı. Olabilecek sığınmacı akınına karşı AFAD ise bütün birimleriyle teyakkuza geçti. Halep'ten kaçan Suriyeliler için 'Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi' hazır hale getirildi, ilgili kurumlara mesaj emri gönderildi. Barınma merkezlerinde ise onbinlerce ek kapasite tahsis edildi. Edinilen bilgiye göre, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın Suriye tarafından bulunan 8 kampta yaklaşık 55 bin kişilik kapasite bulunuyor. Kampta kalanların ihtiyaçları sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanıyor. Planlamalara göre, Halep'ten gelenlerin bir kısmı ülkeye girmeden bu kamplara yerleşebilecek. Bu kamplarda halen kalmakta olan sığınmacı nüfusu ise yaklaşık 29 bin. Yani 16 bin kişilik kapasite yeni sığınmacılar için hazır durumda.



İÇERİDE BOŞ YER VAR


Türkiye'deki 26 barınma merkezinde ise onbinlerce kişilik boş konteyner ya da çadır bulunuyor. Saldırılarından kaçan Suriyeliler için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi de hazır hale getirildi. Daha önce Kobani'den 3 günde gelen 200 bin kişinin sorunsuz şekilde Türkiye'ye kabul edilmesini sağlayan sistem, uygulamaya hazır durumda. Uluslararası prosedürlere göre silahtan arındırma, acil su ve gıda yardımı, detaylı arama, sağlık taraması, biyometrik kayıt ve barınma alanlarına transferi içeren süreç için hazırlıklar tamamlandı. İlgili sivil toplum kuruluşları, yeni göç dalgası ve Türkiye'nin hazırlık durumunu Yeni Şafak'a şöyle değerlendirdi:



Poliklinikler artırılacak




Yeryüzü Doktorları Başkanı Yahyahan Güney: 2011'den beri Suriye içerisine ilaç, hastane ekipmanı ve sarf malzemeleri ile mama, su arıtma, barınma gibi yardımlarda bulunuyoruz. Bayır Bucak'taki tek hastane olan Yamadi Hastanesi'ne ekipman ve gönüllü uzman desteğinde bulunuyoruz. Oradaki Suriyeli hekimlerin maaşlarını destekliyoruz. Türkiye'ye göç edenlere Yayladağı'nda birinci basamak sağlık hizmeti ve psikososyal destek sağlıyoruz. Göç alan bölgelerde ve yine göçün hızla arttığı batıdaki şehirlerimizde yine göçmenler için açacağımız polikliniklerin hazırlığı içerisindeyiz.”



Suriyeliler tehcir ediliyor




Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Kerem Kınık: Halep'in bazı bölgelerinde katliam yaşanıyor. Artık herkesin gözü önünde yürüyen askeri politik bir strateji var. İnsanlar yerlerinden ediliyor, sürgüne zorlanıyor, insansız Suriye oluşturulmak isteniyor. Suriye halkının tehcir edilmesi söz konusu. Hazırlıklarımız sürüyor. Kayıt altına alınan mülteciler barınma merkezlerine yerleştiriliyor. Mobil mutfaklarımızı, ekmek fırınlarımızı Türkmen Dağı bölgesine yeniden sevk etmeye çalışıyoruz. Yayladağı'nda ek takviye mobil mutfak ve fırın oluşturuluyor. Yeni göç dalgasının toplam büyüklüğüne göre operasyonumuzu genişleteceğiz.



3 kilometre kuyruk oluşur




Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal:


“Bombardımanın amacı Türkiye ile muhaliflerin arasındaki tüm bağlantıları ve lojistiği kesmek... İnsanlar sınırlara akın etmiş durumda. Çadırlar kurmaya başladık. Türkiye'ye geçiş daha da artarsa mobil fırınımızı bölgeye sevk edeceğiz. Sınır hattında 70 bin civarında insan bulunuyor. Eğer bombalama devam ederse 300 bin civarında insanın Türkiye sınırına gelmesi sözkonusu. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda 3 kilometrelik kuyruk oluşabilir.”





#Yahyahan Güney
#Halep
#Kobani
#Yamadi Hastanesi
8 yıl önce