|

‘Sıradaki adım etnik temizlik’

Irak’ı parçalama planları yapan IKBY Başkanı Mesud Barzani referandum bahanesiyle Kerkük başta olmak üzere birçok bölgede etnik temizliğe gidecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:10 - 20/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Yalova Üniversitesi Ortadoğu ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar
Yalova Üniversitesi Ortadoğu ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar

25 Eylül’de yapılması istenen referandumla birlikte Kuzay Irak’ta Türkmen ve Sünni Arapların azınlık konumuna düşeceklerini belirten Yalova Üniversitesi Ortadoğu ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Barzani referandumda başarılı olursa IKBY karşısında bölgede yaşayan Türkmen ve Arapların göç etmekten başka bir şansı kalmıyor. Barzani yönetimindeki bir devlet yapılanmasında Türkmenler ve Sünni Araplar aleyhine etnik arındırma ve göç ettirme politikası devreye girecek. Bu da silahlı direnişi beraberinde getirecektir” dedi. Tomar, şunları söyledi:

‘BÖL VE YÖNET’ TAKTİĞİ

“Bölgede bağımsız bir Kürt devleti İsrail ve ABD çıkarları açısından önem taşıyor. Olaya devlet çıkarlarından çok bölge halkının yaşayacağı zorluklar açısından bakılması gerekiyor. Bağımsızlığın ardından bölge halkı çok zarar görür. Özellikle Türkiye’ye yeni göçler olabilir. Türkiye, Barzani yönetiminde Kuzey Irak ve özellikle de PKK idaresinde Suriye sınırında bir devleti kendisi için beka meselesi olarak görüyor. Arap, Fars ve Türk devletleri arasında bir Kürt kuşağı projesi, emperyal güçlerin bölgedeki ‘böl ve yönet’ politikasına hizmet ediyor. İran, Türkiye ve Irak hükümetinin IKBY’ne uygulayacağı abluka bölgedeki hayatı oldukça zorlaştırır. Bu da Barzani’nin gelecek seçimlerde siyasetten silinmesine yol açabilir. Türkiye, İran ve Irak’ın işbirliği yapması halinde Barzani ve IKBY kıskaç altına alınabilir.”

#Irak
#IKYB
7 yıl önce