|

Sofralar yufkayla zenginleşiyor

Ekmek, hamur işi ve birçok tatlının ana maddesi olan yufka lezzetli yemeklere de dönüştürülebilir. Güllaç yufkasından kebap dahi yapabiliriz. Hatta bugün içine et, sebze konularak sarılan güllaç yufkalarından oluşan alternatif bir lezzeti sizlere sunuyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2017 Pazar
Güncelleme: 08:22 - 23/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Güllaç
Güllaç

Yufka açmak, Türklerin binlerce yıldır bildiği bir iştir. Üstelik bunu öyle güzel yapmışlar ve geliştirmişler ki birçok ekmek çeşidi, hamur işi ve tatlının ana maddesi olmuş. Dürümlerden baklavalara uzanan bu ürün yelpazesi, Türk Mutfağı’nın çeşitliliğini artırır. Üstelik tek bir yufka da yoktur. Baklavanın, gözlemenin yufkası buğday unuyla yapılırken, güllacın yufkası nişastayla yapılır. Arkasına konulan kağıttaki yazı okunacak kadar şeffaf bir incelikte yapılan güllaç yufkası, kurutularak saklanır ve tatlıya dönüştürülür.

YUFKA SOFRALARI ZENGİNLEŞTİRİYOR
Kökü 1400'lü yıllara kadar uzanan güllaç nedense ülkemizde Ramazanla özdeşleşmiş bir yiyecek. Oysa ramazan ayı dışında da, özellikle yaz aylarında tüketmek için oldukça uygun bir tatlıdır. Aynı zamanda bu güzel nişasta yufkaları lezzetli yemeklere de dönüştürülebilir. İçine et, sebze konularak sarılan güllaç yufkaları iyi bir ana yemek alternatifi olabilirler. Baklava yufkalarını da bu şekilde, ana yemek yapmak için kullanabiliriz. Mesela temizlenip ayıklanmış bir balığı birkaç kat yağlanmış baklava yufkasına sarıp, üzerine birkaç çizik atarak fırınlayabilir, harika bir sunum oluşturabiliriz.

Bugün Türk Mutfağı’nın bu değerli ögelerini farklı biçimlerde yeni tariflere dönüştürerek kültürümüzü geliştirmek, yaygınlaştırmak zamanı. Eminim siz de, bu köşeden aldığınız ilhamla çok güzel tarifler oluşturacaksınız.

Malzemeler:

3 güllaç yaprağı

250 gram et

1 kuru soğan

2 diş sarımsak

1 fiske tuz

2 bardak et suyu

60 gram yağ
Yapılışı:

Etimizi kavuralım ve suyunu çekene kadar pişirelim. İnce ince doğradığımız soğanları ve sarımsakları ve yağımızın yarısını ekleyelim. Bir bardak kadar et suyunu ilave edip birkaç dakika daha pişirelim. Tuzumuzu atalım ve kavurmamızı dinlendirelim. Güllaç yapraklarımızı ılık et suyuyla ıslatarak üst üste koyalım. Yufkalarımızın üzerine etimizi yerleştirip saralım. Yağladığımız tepsiye güllaç sarmamızı koyalım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında on dakika pişirip dilimleyerek servise alalım.

#Yufka
#Hamur
7 yıl önce