|

Sokak çocukları itfaiyeciye emanet

Pakistan'da itfaiye görevlisi olarak çalışan Muhammed Eyüp, İslamabad’da her gün iş çıkışında parlemantoya yakın bir parkta kentin yoksul çocuklarına ders vererek okumalarına yardımcı oluyor. 35 yıldır bu kutsal görevi karşılık beklemeden yapan Eyüp'ün hayali birgün gerçek bir okul inşa etmek. Öğrencileriyle beraber hayalini gerçekleştirmek için çalışan Eyüp, "Bu işten emekli olmayı düşünmüyorum. Rabbim ömür verdiği sürece okula gidemeyen çocuklara hizmet edeceğim" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2017 Pazar
Güncelleme: 22:28 - 18/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İtfaiye görevlisi Muhammed Eyüp, her gün iş çıkışında parlemantoya yakın bir parkta kentin yoksul çocuklarına ders vererek okumalarına yardımcı oluyor.
İtfaiye görevlisi Muhammed Eyüp, her gün iş çıkışında parlemantoya yakın bir parkta kentin yoksul çocuklarına ders vererek okumalarına yardımcı oluyor.

Küçük yaşta babasını kaybettiği için hem çalışmak hem de eğitimine devam etmek zorunda kalan Pakistanlı Muhammed Eyüp, yaşadığı İslamabad'da hayatını sokakta çalışan çocuklara eğitim desteği vermeye adayan bir eğitim gönüllüsü. Her gün iş çıkışında parlemantoya yakın bir parktta kentin yoksul çocuklarına ders veren itfaiyeci Eyüp, 35 senedir cehaletle mücadele ediyor. Kendisi de zor şartlarda eğitim hayatına devam eden itfaiyeci Eyüp, yıllar önce araba yıkayan bir çocuğun maddi zorluklar nedeniyle okuyamadığını ve çalışmak zorunda olduğunu öğrenince ilk önce onun için kolları sıvamış. 3 çocuk ile başladığı eğitim serüveni boyunca yüzlerce çocuğa hamilik eden Eyüp'ün şu an 170 öğrencisi var. Çocukların kalem defter gibi kırtasiye masraflarını dahi kendi karşılayan Eyüp, birkaç yıl içerisinde emekli olacak ama köşeye çekilmeyi düşünmüyor. Eyüp'ün çocuklara parklarda sokaklarda değil bir gün inşa ettiği okulda eğitim vermek gibi bir hayali var. Bunun için de öğrencileriyle birlikte çalışmaya başlamışlar bile. Hep birlikte topladıkları taş ve beton parçalarını parkın kenarında biriktiriyorlar. Geçtiğimiz hafta Türkiye Diyanet Vakfı'nın üçüncüsünü gerçekleştirdiği 'Uluslararası İyilik Ödülleri'nde ödül almak için İstanbul'a gelen Eyüp ile buluşup hikayesini bir de kendinden dinledik. İyiliğin karanlığa bağırmaktansa o karanlığa küçük bir mum yakmak olduğuna inanan Eyüp, "Rabbim ömür verdiği sürece okula gidemeyen çocuklara hizmet edeceğim" diyor.



DEFTERLERİ KENDİ YAPIYOR


Böylesine emek isteyen ve uzun soluklu bir çalışmayı yıllardır tek başına yürüten Eyüp bu işe nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Sadece yangın olaylarında insanlara faydalı oluyordum ama ben insanlara her zaman yardımcı olmak istiyordum. Ne yapabilirim diye düşünürken yollarda bir sürü çocuk gördüm. Kimi dileniyor kimi sokakta çalışıyor. Birgün ışıklarda duran arabaların camını silen bir çocuk ile sakat ve problemli üç çocuk gördüm.Bu çocuklar için harekete geçtim. Maaşımı üçe böldüm. Bir kısmını eşime, bir kısmını kendime ayırdım. Kalan kısmıyla da bu çocuklara kağıt aldım. O kağıtları defter haline getirdim.İlk öğrencilerim onlar oldu."







ALLAH YARDIM EDİYOR


Öğrenci sayısı arttığında ise iş ve evden kalan zamanını düzenli olarak bu çocuklarının eğitimi için ayırmaya başlayan Eyüp, işi bittikten sonra öğleden sonra çocuklarla buluşuyor. Akşamları dahi sokak lambalarının altında onlarla oturup ders çalışıyor. Günümüze kadar 8 bine yakın öğrencinin mezun olmasını sağlayan Eyüp'ün öğrencileri arasında devletin her kademesinde çalışan da var üniversitlerde akademisyen olarak görev alan da. Okuttuğu çocukların başarılarına şahit olunca yüreğindeki hizmet etme cezbesinin daha da arttığını söyleyen Eyüp, "Yazları o parkta güneşin altında kışları ise ağaç diplerinde çocuklarla beraber çalışıyoruz. Hizmet niyetinde olduğum için sıcak ve soğuklardan hiçbir şekilde etkilenmiyorum. Allah yardım ediyorum" şeklinde konuşuyor. Birden onuncu sınıfa kadar okul müfredatında ne var ise onu çocuklara anlatan Eyüp, "Devlet bu çocukları bir sınava tabii tutarak başarılarını ölçüyor. Aldıkları notlar karşılığında eğitimlerinde ilerliyebiliyorlar. Ben bu işe başlarken çok fazla bilgili değilimdim. Çocuklara ders anlatabilmek için ders çalıştım" diyor.



TEŞVİK EDİCİ SÖZLER VERİYOR


Maddi durumu olmadığı için okula gidemeyen çocukların eğitim görmesine yardımcı olan Eyüp, "Bu çocukları ben okutmasaydım okula gidemezlerdi, kötü alışkanlıklara yönelirlerdi. Onların okuyabilmesi için bazen teşfik edici sözler veriyorum. Bir çocuğun okuması için bisiklet sözü verdim. Sonra kara kara düşündüm nasıl alacağım derken bir arkadaşım geldi ve 'Bir şeye ihitiyacın var mı? diye sordu. Ben de hemen 'Öğrencime bisiklet sözü verdim ama alamıyorum' dedim. Sağ olun o aldı. Sonra o çocuk bir kaç yıl geçti bilgisayara ihtiyacı olduğunu söyledi. Ben de başarılı olduğu takdirde alacağımı dedim. Ama yine alacak imkanım yok. Yine biri imdadıma yetişti ve aldık. Şimdi ise aynı çocuğa daha büyük bir söz verdim. Motosiklet istedi. Çok başarılı ve zeki bir çocuk. Benim okulum kahramanıydı diyebilirim. O yüzden onun okuması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum" diyor.







Çocuklarım köylerde öğretmenlik yapıyor


Yürüttüğü gönüllük çalışmasında zaman zaman insanlardan ilginç tepkiler alan Pakistanlı Muhammed Eyüp'ün ne yaptığını idrak edemeyenler arasında kendi devleti de var. 6 yıl boyunca ne yaptığı takip edilen Eyüp, zararsız olduğu anlaşılınca da ödüllendirilmiş. İnsanların deli demelerine aldırmadan hizmet aşkıyla çalıştığını belirten Eyüp, 2012 yılında da itfaiye tarafından yangın olaylarında gösterdiği cesaretiyle ödüllendirilmiş. Kendi canının hiçbir insanın canından daha kıymetli olmadığını belirten Eyüp'ün elleri ve bacaklarında kalıcı yanık izleri var. 4 çocuk babası Eyüp'ün çocukları da yaşadıkları köyde babaları gibi okula gidemeyenlere yardımcı olarak geleceğin 'Eyüp Öğretmeni' olmak istiyorlar.


#Pakistan
#İslamabad
#İtfaiye
#Sokak
#Çocuk
7 yıl önce