|

Sürahileri şerbetle dolduracak tarifler

Osmanlı döneminde su ve ilaç yerine kullanılan ancak günümüzde unutulan şerbet kültürünü yeniden hatırlatmak amacıyla yemek yazarı Nilgün Tatlı ‘Geçmişten Günümüze Şerbetler’ kitabını kaleme aldı. Lezzetli aromaları kadar şifa özellikleri bulunan meyve ve baharatlardan hazırlanan şerbetleri uzun yıllar araştıran Tatlı, şerbetlerin Osmanlı mutfağından hiçbir zaman eksik olmadığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 08:18 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sürahileri şerbetle dolduracak tarifler
Sürahileri şerbetle dolduracak tarifler

Yemek danışmanı ve yazar Nilgün Tatlı’nın kaleme aldığı ‘Geçmişten Günümüze Şerbetler’ kitabı Kültür A.Ş. tarafından basılarak raflardaki yerini aldı. Osmanlı döneminde su ve ilaç yerine kullanılan ancak günümüzde unutulan şerbet kültürünü yeniden hatırlatmak amacıyla hazırlanan kitapta evde kolaylıkla hazırlanabilecek şerbet tarifleri yer alıyor. İftar ve sahur sofralarının yanı sıra bayramda da misafirlerinize ikram edebileceğiniz tarifler için Tatlı, uzun yıllar araştırma yapmış. Kitabında, Mevlana’nın hastalara şifa verdiğini, ve harareti giderdiğini söylediği sirkencübin şerbetinden, İbn Sina’nın Tıbbın Kanunu kitabında bahsettiği andız otu şerbetine kadar 100 şerbet tarifi yer alıyor.

KANUNNAMESİ VARMIŞ

Osmanlı döneminde şerbete önem verildiğini anlatan Tatlı, “Yaz aylarında meyve ve çiçeklerden yapılan şerbet mayaları, cam ve porselen kavanozlara konup ağızları sıkıca kapatılarak, kışın tüketilmek üzere kuru ve serin taş odalarda saklanırmış. Daha sonra bu mayaların üzerine su ilave edilir, karıştırılır ve içilirmiş. Şerbet ile alakalı kanunname dahi varmış ve şerbetin nasıl olması gerektiği belirtilmiş. Günün her saatinde tüketilmeye hazır şerbetler nadide sürahiler ve kristal bardaklarda ikram edilirmiş. O şerbet takımlarını Topkapı Sarayı mutfak bölümünde görmek mümkün” diyor.

EVDE ŞERBET YAPIMI

Tatlı, evde şerbet yapımının püf noktalarını da şöyle sıralıyor: “Şerbet yapmak için kullandığınız su klorsuz ve içimi yumuşak olmalı. Kurutulmuş baharatların, güneş görmeyen kuru ve serin ortamlarda cam kavanozda saklanmalı. Tahta kaşık kullanılmamalı. Çünkü kaşıkta bulunan yemek kokuları şerbetimize geçer. Hafif kavrulmuş dolmalık fıstık her tür şerbetin üzerine eklenerek şerbetin lezzetine lezzet katar. Şerbet taze çiçeklerle yapılacaksa, kurusuna oranla miktarı artırılmalı. Taze çiçeklerle hazırlanan şerbetlerde asla sıcak su kullanılmamalı ve kaynatılmamalı.”


Çörek otu şerbeti
■Yapılışı:
Kaynayan suya çörek otunu koyup, altını kapatın. Soğuduktan sonra balı koyup, eritin. Limon suyunu ekleyip, güzelce karıştırın. Soğutup süzün. Soğuk servis yapın.
Zencefil şerbeti
■ Yapılışı:
Tüm malzemelere bir bardak su ekleyip, sürahi biçimli blender kabında güzelce karıştırın. Daha sonra kalan suyu da ekleyip, güzelce karıştırın. Süzüp, soğutun. Üzerine, ince kıyılmış taze naneyi ekleyip servis yapın.

■2 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil ■3-4 çorba kaşığı bal (veya toz şeker) ■5-6 su bardağı su, yarım limon suyu.

Leylak şerbeti
■Yapılışı:
Suyu çelik bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suya leylağı koyup ocağı kapatın. Sabaha kadar serin ortamda bekletin. Servis yapmadan önce şekeri ve limon suyunu koyup şekeri güzelce eritin. Sonra süzüp soğuk servis yapın.

■3 çorba kaşığı leylak kurusu ■3-4 çorba kaşığı toz şeker ■4-5 su bardağı su ■Yarım limon suyu.

Meyan kökü şerbeti
■Yapılışı:
Meyan kökünü ve suyu geniş bir cam kâseye koyun ve karıştırın. 5- 6 saat bekletin sonra çok ince süzgeçten geçirin. Sürahiye koyup dolapta soğuttuktan sonra servis yapın. Doğal tadını kendi isteğiniz şekilde limon, bal, şeker, tarçın veya karanfille de zenginleştirebilirsiniz. Ağır gelirse biraz daha su ekleyerek açabilirsiniz.

■ 2 çorba kaşığı kurutulmuş hanımeli veya daldan koparılmış yıkanmış taze hanımeli çiçekleri ■ 4-5 çorba kaşığı toz şeker ■ 5 su bardağı su ■Yarım limon suyu veya 2 çorba kaşığı mandalina suyu



Erik şerbeti
■Yapılışı:
Bir kâsede erik ve şekere limon suyunu da ekleyip, eriği biraz ezin. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabına koyup, sabaha kadar bekletin. Daha sonra 2 su bardağı suyu ekleyip, güzelce ezin veya blenderden geçirip, soğuk servis yapın.

■500 gram çekirdekleri çıkarılmış yumuşak erik ■5-6 çorba kaşığı toz şeker ■4-5 su bardağı su ■Yarım limonun suyu.

Hanımeli şerbeti
■Yapılışı:
Suyu kaynatıp kurutulmuş hanımelini ekleyip, bir taşım kaynatın. Altını kapatıp, şekeri ilave edin. Buzdolabında sabaha kadar bekletip, servis yapmadan önce mandalina veya limon suyunu da koyun. Süzüp, soğuk servis yapın.

■2 çorba kaşığı kurutulmuş hanımeli veya daldan koparılmış yıkanmış taze hanımeli çiçekleri ■4-5 çorba kaşığı toz şeker 5 su bardağı su ■Yarım limon suyu veya 2 çorba kaşığı mandalina suyu.

#Şerbet
#​Osmanlı dönemi
7 yıl önce