|

Tel Abyad’a hazır olun!

Sincar’a düzenlenen hava harekatı sonrası gözler Afrin ve Tel Abyad’a çevrildi. PKK işgali altındaki bölgelere top atışları son günlerde arttı. Fırat Kalkanı bileşeni bazı gruplara ise Tel Abyad harekatı için “Hazır olun” talimatı gitti. Harekâtla, Suriye’nin kuzey sınırlarındaki PKK kuşağı üç parçaya bölünecek. Masadaki planlardan biri de Özel Kuvvetler’in Tel Abyad’a girmesi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:35 - 29/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Tel Abyad’a hazır olun!
​Tel Abyad’a hazır olun!

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK tarafından işgal edilen Tel Abyad ve Afrin’e yönelik operasyonlarla çok sayıda terör hedefi imha edildi. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinden Afrin’e, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden ise Tel Abyad’a fırtına obüsleri ve tanklarla ateş edildi. Türkiye’ye yönelik tacizleri gerçekleştiren terör gruplarının hedef alındığı atışlarda terör örgütünün büyük panik yaşadığı ve sınıra yakın karakol ve karargahların yerlerini değiştirdiği öğrenildi.

ŞİMDİLİK ANGAJMAN

Şu aşamada sınır boyundaki askeri hareketliliğin sınır boyundaki terör hedeflerini yok etmek, keşif ve istihbarata yönelik olduğu vurgulanıyor. Bu çerçevede Türkiye’nin Suriye’ye yönelik uyguladığı angajman kuralları işletiliyor. Kara harekatına yönelik bazı tedbirlerin de alındığı öğrenilirken, sınıra örülen duvarların yer yer kaldırıldığı ve mayın arama-taraması yapıldığı da kaydedildi.

35 KM DERİNLİĞE İNEBİLİR

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2015’te düşük yoğunluklu çatışmaların ardından Tel Abyad’ı PKK ve bileşenlerine bırakarak Rakka’ya doğru çekilmişti. Kent o günden bu yana terör örgütü PKK’nın yönetiminde. Bölgede ağırlıklı olarak Arap ve Türkmen Suriyelilerin yaşamasına rağmen bölgenin demografik dengesini değiştirmek isteyen terör örgütü binlerce kent sakinini evinden kovarak mülteci durumuna düşmelerine neden olmuştu. Tel Abyad bölgesine muhtemel kara harekatının meşruiyeti de buna dayanacak. Tel Abyad’dan Rasulayn bölgesine uzanan hatta yaşarken kovulan Suriyelilerin evlerine dönmeleri sağlanacak.

Harekatın derinliği Tel Abyad’a güney yönünden 35, terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’deki merkezi Rakka’ya 47 km mesafedeki Ayn İsa’ya kadar inmesi öngörülüyor. Harekatla Suriye’nin kuzeyindeki terör bölgesinin üçe bölünmesi amaçlanıyor.

ÖZEL KUVVETLER
GİREBİLİR

TSK’nın Fırat Kalkanı Harakatı’nı beraber gerçekleştirdiği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bazı gruplara “Harekata hazır olun” talimatı verildiği ifade ediliyor. Masadaki planlardan biri de Tel Abyad’a Özel Kuvvetlerin girmesinin ardından genel kontrolün ÖSO’ya bırakılması üzerine şekillendirildi. Ancak planda değişikliğe gidilebileceği de belirtiliyor.

TSK’nın ağır ateşle terör örgütünü hedef aldığı diğer bir bölge ise Afrin. PKK’nın en çok önem verdiği sözde kantonlardan biri olan Afrin’in Kobani ve Cezire kantonlarıyla bağlantısı bulunmuyor. Ancak bu kanton özellikle ABD, Rusya ve Şam yönetimi tarafından ağır silah ve mühimmatla destekleniyor.

Koordinatlar telsizden

TSK’nın geçtiğimiz hafta PKK’nın üslenme bölgesi olarak kullandığı Irak’ın Şengal bölgesine yaptığı hava harekatında ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. TSK, daha önce aldığı istihbarat sayesinde örgütün telsiz ve role istasyonlarının koordinatlarını ele geçirdi ve buraları imha etti. Bu istasyonların imhasıyla birlikte Şengal ile Suriye ve Türkiye’deki teröristlerin telsiz bağlantıları kesildi. Öte yandan PKK’nın Şengal’e tıpkı DEAŞ terör örgütünün yaptığı gibi tüneller kazdığı belirlendi.

Afrin'den sızmalar var

Afrin’den zaman zaman Türkiye’ye terör unsurları sızıyor. Afrin’den Hatay’a sızmayı başaran teröristlerin şehir merkezine giden enerji hatlarına sabotaja girişeceklerine yönelik bir istihbarata ulaşıldı. Elektrik hatları ile rüzgar güllerine yönelik sabotajla Hatay’da hayatı durdurmayı amaçlayan teröristler bunu Afrin’de yaptı. Ayrıca Afrin içindeki teröristler Fırat Kalkanı’nı sabote için ÖSO’ya sıklıkla saldırıyor.


#​Tel Abyad
#​Sincar
#PKK
#Afrin
#Suriye
#Fırat Kalkanı Harakatı
7 yıl önce