|

Terör devleti İsrail'in Gazze'deki vahşeti 12'inci gününde: Dünyanın gözü önünde soykırım işleniyor

Bebek katili terör devleti İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımda 11. gün geride kaldı. Gazze’ye düzenlenen saldırılarda sivil can kaybı her geçen saniye artıyor, Gazze’de yüz binlerce Filistinli hayatta kalma mücadelesi veriyor, Tel Aviv bir yandan da kara saldırısına hazırlanıyor. İsrail ablukasındaki Gazze bombaların hedefi olmaya devam ediyor. Dün içinde binlerce sivilin bulunduğu Gazze'deki Baptist Hastanesi (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail tarafından bombalandı. Dünyayı ayağa kaldıran vahşi saldırıda en az 1000 Gazzeli sivil hayatını kaybetti. ABD Başkanı Joe Biden’ın ise bugün İsrail’e gitmesi bekleniyor. Öte yandan yedi ABD'li milletvekili, "derhal ateşkes" veya "İsrail ve Gazze'deki sivillere yönelik tehditleri durduracak şekilde tüm düşmanlıkların geçici olarak durdurulması" çağrısında bulundu.

Lokman Özdemir
09:04 - 18/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 09:40 - 19/10/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Gazze'de siviller acımasızca katlediliyor.
Gazze'de siviller acımasızca katlediliyor.

İşgalci İsrail dünyada eşi benzeri görülmemiş bir vahşete imza atarak dün akşam Gazze'deki Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) bombaladı.

Alçak saldırılarda 1000'den fazla sivilin hayatını kaybettiği yüzlercesinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Alçak saldırılara tüm dünyadan tepkiler yağarken İslam ülkelerinde de on binler meydanlara ve İsrail büyükelçiliklerine akarak İsrail terörünü protesto etti.

Terör devleti İsrail tarafından konu ile ilgili itiraf gibi bir paylaşım gelirken, ABD'li vekiller ateşkes çağrısında bulundu.


Gazze'de yaşananlar dakika dakika şu şekilde:


23.00:
ABD'nin başkenti Washington DC'de, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki olarak "ateşkes" talebiyle düzenlediği protestoda göstericiler, Kongre'de oturma eylemi yaptı. "Ateşkes" yazılı büyük bir afiş açan protestocular, "Şimdi ateşkes" sloganları attı. Göstericilere müdahale eden polis, burada onlarca kişiyi gözaltına aldı.
20.25:
Terör devleti İsrail, Gazze'deki Kudüs Hastanesi yakınlarında bulunan bir binayı bombaladı. Saniyeler sonra aynı noktaya bir bomba daha atan İsrail ordusu, yardıma gidenleri de vurdu.
18.10:
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. Tasarıya 12 'evet', iki 'çekimser' ve bir 'hayır' oyu kullanıldı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ülkesinin veto kararına ilişkin, "ABD, karar tasarısında İsrail'in meşru müdafaa hakkına değinilmemesini hayal kırıklığıyla karşıladı." dedi.
17.35
: Lübnan'daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyeddin, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırıyı önceden planladığını söyledi. İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını en sert şekilde kınadıklarını belirten Safiyeddin, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seslenerek, Gazze'deki Filistinlileri yerinden etme planlarının başarılı olamayacağını dile getirdi.

Biden: İsrail için kongreden daha önce görülmemiş bir askeri paket isteyeceğim

17.10:
ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de yaptığı açıklamada "Olanları durup izlemeyeceğiz, yalnız değilsiniz. Esirleri geri getirmek için uğraşıyoruz. ABD başkanı olarak esirlerden daha büyük bir önceliğim yok. İsrail devleti Yahudiler için güvenli bir yer olarak doğdu. İsrail yeniden Yahudiler için güvenli bir yer olmalı. Söz veriyoruz elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.

Biden, "İsrail hükümeti ile yakın temaslar sürdürdük. Ülkelerini korumaları için ne gerekiyorsa onlara sağlayacağız. Kongreden daha önce görülmemiş bir askeri paket isteyeceğim. Gazze ve Batı Şeria için 100 milyar dolarlık bir yardım sağlayacağız. Bu yardımlar Hamas'a değil Filistinlilere gidecek." ifadelerini kullandı.



17.00:
İsrail, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ın (UNRWA) okuluna saldırı düzenledi. Saldırıda çoğu çocuk olmak üzere çok sayıda yaralı ve ölü var.
15.30:
Filistin Sağlık Bakanlığı kanlı hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini, 314 kişinin yaralandığını ve yaralılardan 28'inin durumunun kritik olduğunu açıkladı.
14.35:
İngiltere
Başbakan Rishi Sunak İngiliz istihbarat servislerinin Gazze'deki hastane saldırısı ile ilgili kanıtları analiz ettiğini duyurdu. Sunak, 'İstihbarat servislerimiz bağımsız bir şekilde gerçekleri tespit etmek için kanıtları hızla analiz ediyor. Şu anda bundan daha fazlasını söyleyecek durumda değiliz' dedi.
14.00:
Çin, Gazze'deki hastane bombalamasını kınayan ve savaşın sona ermesi çağrısında bulunan ülkeler arasındaki yerini aldı. Dışişleri bakanlığı, 'Çin, Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yaşanan ağır kayıpları şiddetle kınıyor. Çin derhal ateşkes ve savaşın sona ermesi çağrısında bulunuyor' dedi.
13.32:
En az 500 kişinin hayatını kaybettiği hastaneye saldırının ardından Gazze'ye ağır bombardımanlar hâlâ devam ediyor. Gazze Sağlık Bakanlığı hastanelerde yakıtın tükendiğini duyurdu ve bir litre yakıtı bile olan herkesin kendileri ile iletişime geçmesini talep eden bir uyarı yayınladı.

Putin'den hastane saldırısına ilk tepki

13.00:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'deki hastane saldırısının taraflar arasındaki müzakereleri başlatmak için işaret olması gerektiğini belirterek, "Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü." dedi.
  • Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini vurgulayan Putin, "İlkeli bir tutumumuz var ve bunun bugünkü krizle hiçbir ilgisi yok. Biz, her zaman başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduk." ifadesini kullandı.

Putin, Gazze'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Filistin’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü. Bunun, bu çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmemiz gerektiğine dair bir işaret olmasını umuyorum. Taraflar, en azından bir şekilde temaslara, müzakerelere başlamalılar."


12.59:
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin "Sorumlulardan hesap sorulmalı." dedi.
12.57:
İslami Cihad, "Gazze'deki hastaneyi bombaladıkları" yönündeki İsrail iddialarını yalanladı.
Hareketten yapılan yazılı açıklamada,
"İslami Cihad, Gazze'deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır"
ifadelerine yer verildi.
  • İsrailli yetkililerin, Hareketin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldığı yönündeki iddialarını "asılsız ve gerçek dışı" olduğu kaydedilen açıklamada, "Birkaç İsrailli yetkilinin günlerdir bu tehditleri medya aracılığıyla tekrarladığına" da işaret edildi.
12.30:
Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.
11.15:
Afganistan'da Taliban geçici hükümeti, İsrail'in, Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı "insanlık suçu" olarak nitelendirerek en güçlü şekilde kınadı.
11.03:
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Gazze'de şu an yaşanan, sivilleri Mısır'a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz.

Biden İsrail'de

10.50:
ABD Başkanı Joe Biden, Başbakan Benjamin Netanyahu ve yeni kurulan savaş kabinesinin temsilcileriyle görüşmek üzere İsrail'e indi. Netanyahu, Biden'ı sarılarak karşıladı.


10.25:
İsrail'in Gazze Şeridi'nde 500'den fazla Filistinlinin öldüğü hastane saldırısı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te bir günlük genel greve gidildi.
10.22:
Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmoud Ali Youssouf, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınayarak bölgedeki şiddetinin sorumlusunun İsrail olduğunu belirtti.
09.32:
İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 4 askerinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.
08.56:
Gazze’de Filistinli Sağlık Bakanı Dr Eşref El-Kudra, hastanedeki durumu "emsalsiz ve tarif edilemez" olarak nitelendirdi. Facebook hesabından bir paylaşım yapan Bakan El-Kudra, "Doktorlar yerde ve koridorlarda ameliyatlar yapıyor ve bunların bazıları anestezisiz yapılıyor." dedi. Pek çok insanın hala ameliyat beklediğini belirten bakan, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki insanların hayatlarını kurtarmaya çalıştığını söyledi. Bakan, çok sayıda çocuk ve kadının uzuvlarını kaybettiğini de sözlerine ekledi.

08.42:
Arap Birliği, İsrail'in Gazze'deki hastaneye düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Öte yandan Hastane saldırısına ilişkin El Ezher Kurumu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Arap ve İslam ümmetinin ABD-Avrupa'ya olan itimadını gözden geçirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı. "İslam aleminin vicdanını, duygularını ve hissini kaybetmiş bir düşmanla (İsrail) karşı karşıya kalan Filistin'in ve mazlum halkının arkasında durması" gerektiği belirtilen açıklamada, "Allah masum şehitlerimize rahmet eylesin." ifadesine yer verildi.

07.50:
İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında hastaneyi hedef aldı. Gazze’deki Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı. Saldırı sonucunda en az 500 kişi hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yakın isimlerden birisi olarak bilinen Hananya Naftali'den ise itiraf gibi bir paylaşım geldi. Naftali sosyal medya hesabından "İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'deki bir hastanenin içindeki Hamas terörist üssünü vurdu" paylaşımını yaptı. Ancak ölü sayısı artması üzerine gönderisini sildi. Al Jazeera'da yer alan habere göre, son birkaç yıldır Netanyahu'nun dijital ekibinin bir parçası olarak çalışan Naftali, İsrail'in hastaneyi vurduğunu belirten haberi de yanlışlıkla paylaştığını iddia etti.

05.53:
Yedi ABD'li milletvekili, "derhal ateşkes" veya "İsrail ve Gazze'deki sivillere yönelik tehditleri durduracak şekilde tüm düşmanlıkların geçici olarak durdurulması" çağrısında bulundu. Temsilciler Pramila Jayapal, Greg Casar, Barbara Lee, Jim McGovern, Joaquin Castro, Veronia Escobar ve Jesus Chuy Garcia, bu anın 'ahlaki netlik' gerektirdiğini belirterek, çağrılarının "İsrail toplumun korunmasına yönelik destek eksikliği olarak algılanmaması gerektiğini" vurguladı.

05.21:
BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in hastane saldırısı ile ilgili Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesinden dehşete düştüğünü ve bunu şiddetle kındığımı söyledi. Gutarres sosyal medya hesabından yapığı paylaşımda 'Kalbim kurbanların aileleriyle birlikte. Hastaneler ve sağlık personeli uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır' ifadesine yer verdi.

02.28:
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in hastane saldırısına ilişkin açıklama geldi. Biden, "Büyük öfke ve üzüntü duyuyorum." dedi. Biden'ın ulusal güvenlik ekibine saldırı hakkında bilgi toplamaya devam etmesi talimatını verdiği belirtildi.


#Gazze
#İsrail
#Hamas
#Filistin
#ABD
7 ay önce