|

TOKİ Afrika'da yükselecek

Yurtdışından işbirliği tekliflerinin yağdığı TOKİ, şimdi de 'kara kıta'nın yakın markajında. Gine ve Nijeryalı devlet yetkilileri, ülkelerindeki dar ve orta gelirli vatandaşlarına konut yapması için TOKİ'nin kapısını aşındırıyor. Teklifler arasında, konut başına 100 bin dolara kadar ödeme yapılması şartı da var

00:00 - 4/04/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:22 - 4/04/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
TOKİ Afrika'da yükselecek
TOKİ Afrika'da yükselecek

Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) yurtdışından ziyaretçi akını ve işbirliği teklifleri devam ediyor. TOKİ'yi, geçen hafta da, Nijerya Federal Kamu Hizmetleri Genel Sekreteri Simon Onwe Ogamdi ile Gine Konut Bakanı Koutoub Moustapha Sano ziyaret etti. Afrika'nın petrol zengini ülkelerinden Nijerya'nın Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan, şubat başında yaptığı ziyarette TOKİ'ye işbirliği teklifinde bulunurken, geçen hafta ziyaret eden Nijerya Federal Kamu Hizmetleri Genel Sekreteri Simon Onwe Ogamdi, işbirliği teklifini somutlaştırdı.

ÜCRETSİZ ARSA TEKLİFİ

TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ile görüşen Nijerya Kamu Hizmetleri Genel Sekreteri Simon Onwe Ogamdi, TOKİ'nin ülkelerine konut yapmayı kabul etmesi halinde ücretsiz arsa tahsis edeceklerini ve konut başına 23 ila 100 bin dolar arasında ödeme yapabileceklerini belirtti. Açıklamaya göre, Karabel, 'Oradaki piyasa durumuna göre protokoller kapsamında gelir getirici projeler yapabiliriz. Konut dışında, bedeli karşılığında stadyum, hastane, okul gibi projeleri de Nijerya'ya kazandırabiliriz' diye konuştu.

GİNELİLERDEN ZİYARET

Gine'nin Konut Bakanı Koutoub Moustapha Sano da geçen hafta TOKİ'yi ziyaret etti. Ankara'da TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ile görüşen Sano, inşaat sektörü ve TOKİ'nin uygulamaları hakkında bilgi aldı. Ülkelerinde büyük bir konut açığı bulunduğunu anlatan Sano, yaşadıkları problemin çözümü için TOKİ'den destek istediklerini belirtti. Sano, TOKİ'nin ülkesine konut yapmasını istedi.


Konut sıkıntısı büyük

Türkiye'yi ziyaret eden Nijerya Federal Kamu Hizmetleri Genel Sekreteri Onwe Ogamdi, ülkelerinde konut probleminin büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, TOKİ'yi Nijjerya'ya davet etti.




13 yıl önce