|

Tünellerin sonu müzelere çıkıyor

İstanbul'a yapılan hayal projeler ulaşımı kolaylaştırmakla kalmadı. Trafiği rahatlatmak için açılan tünellerden çıkan tarihi kalıntılardan sergileme alanları kuruldu, hatta müzeler açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:12 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Tünellerin sonu müzelere çıkıyor
Tünellerin sonu müzelere çıkıyor

Her gün milyonlarca İstanbullunun kullandığı güzergahları trafikten arındırmak için açılan tünellerden tarihin seyrini değiştiren detaylar da ortaya çıkmıştı. Mesela Marmaray kazıları İstanbul'un tarihini 8000 yıl geriye taşımıştı. Kazılar esnasında çıkarılan materyallerden bazıları Yenikapı istasyonunda sergileniyor, bazılarıysa İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde. En son açılan Avrasya Tüneli de İstanbul'a bir müze armağan etti. Avrasya Tüneli'yle eş zamanlı olarak açılan Avrasya Tüneli Müzesi, insan yaratıcılığı ve çabasının ürünü olan tünelin hikayesini gözler önüne seriyor.





GERÇEĞİN ÖTESİNDE


Mimar Sanja Jurca Avcı'nın küratörlüğünde açılan Avrasya Tüneli Müzesi, Avcı Architects'in tasarladığı en çağdaş dijital tekniklere sahip. Avrasya Tüneli Müzesi'nde, proje fikrinin ortaya konulması, değerlendirilmesi ve teknoloji uzmanlık boyutları ile projenin hayata geçirilmesinde rol alan insanların, bir bütün olarak ilginç bir hikaye örgüsüyle anlatılması amaçlanıyor. Avrasya Tüneli'nin en çağdaş dijital haritalandırma teknolojisi kullanılarak hikayeleştirildiği Avrasya Tüneli Müzesi'nde ziyaretçiler, tünelin, başlı başına bir yaratıcılık girişimi ve mucizesi olan, baş döndürücü üretim sürecini izliyor. Yaratıcı anlatım tekniklerinin kullanıldığı müzede bu teknikleri interaktif dokunmatik masa, sanal gerçeklik gözlükleri ve tabletler ile birlikte insanı tamamen çevreleyen ''surround'' projeksiyon ortamı ile gerçekleştirmeyi başarmış.





SAKLI LİMANDAN GÜNÜMÜZE


2004 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri, kentin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Marmaray –Metro projeleri kapsamında Yenikapı'da büyük bir kurtarma kazısına başladı. İstanbul'un tarihinde ilk kez antik limanlarından birinde arkeolojik kazılar yapıldı. Toplam 58.000 m2'nin üzerindeki kazı alanında ilk olarak Osmanlı izlerine, ardından günümüz deniz seviyesinin sadece 1 metre altında antik dünyanın bilinen en büyük limanlarından birine, Theodosius Limanı'na ulaşıldı. Üsküdar ve Yenikapı sahilinde yapılan kazılardan elde edilenler Saklı Limandan Hikayeler : Yenikapı'nın Batıkları sergisinde sergilenmişti.


#İstanbul
#Tüneller
#Avrasya Tüneli Müzesi
7 yıl önce