|

Türk hava sahasını yerli heronlar koruyacak

İsrail'in Mavi Marmara'ya kanlı saldırısı sonrası Tel-Aviv'e mesafe alan Türkiye, yerli kaynakları seferber ederek, insansız uçaklarda dev bir adım attı. Türk mühendislerin tasarladığı MALE adlı uçaklar hangardan çıkışa hazır

Cevat Kışlalı
00:00 - 30/06/2010 Çarşamba
Güncelleme: 01:19 - 30/06/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk hava sahasını yerli heronlar  koruyacak
Türk hava sahasını yerli heronlar koruyacak

İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı saldırının ardından Türkiye ile İsrail arasında siyasi kriz yaşanırken, askeri ve ekonomik konularda yeni gelişmeler de ortaya çıkıyor. Özellikle askeri alanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımına sunulan insansız hava uçağı heronların kullanımında Türk halkı mesafeli bir tutum ortaya koyarken TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TAI) gelen yeni açıklamalar da yeni bir sürecin gelişmekte olduğunun sinyalini verdi. İsrail ile kriz döneminden geçmekte olan Ankara'nın son dönem yerli kaynaklar üzerinde özellikle askeri alanlarda kafa yorması Türkiye'nin bölgesindeki stratejik ve askeri konumunu da yakından ilgilendirecek yeni gelişmelere gebe niteliğinde.

TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, 'MALE' adını verdikleri, 'orta irtifa, yüksek uçuş süresi' diye adlandırılan sınıftaki insansız hava aracının tasarımı, üretimi ve montajının tamamlandığını kaydetti.

UÇUŞTA GERİ SAYIM

Dörtkaşlı,1992'den beri insansız hava uçakları teknolojileriyle uğraştıklarına da vurgu yaptı. Dörtkaşlı şöyle devam etti: “Tamamen, milli olanaklarla, Türk mühendisliğinin tasarımı, Türk teknisyenin üretimiyle ortaya çıkarılan, 'MALE'nin montajı tamamlandı. Önümüzdeki günlerde montajın yapıldığı hangardan uçuş yapılacak alana çıkaracağız. Uçuş testlerine de yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde devam edeceğiz' şeklinde değerlendirmede bulundu.

HAVADA 24 SAAT

Dörtkaşlı, bu aracın 1,5-2 ton ağırlığında olduğuna dikkati çekerek, 'Havada 24 saat kalma, 30 bin fit irtifaya kadar tırmanabilme özelliklerine sahip. Ama bu noktaya tedricen gelecek” yorumunda bulundu ve sözlerini şöyle tamamladı: “23 bin fite çıkıp 18 saat havada kalacak. Sonra 30 bine çıkıp 24 saat kalacak. 17 metre kanat açıklığı, 9 metre boyu, 1,70 yüksekliği olan 24 saat görev yapacak bir uçaktan bahsediyoruz. Bunu başardığımız zaman dünyada sayılı ülkenin elinde bulunan bir hava aracına sahip olacağız.' ABD'nin uçaklarıyla ilgili yazılımı Türkiye'ye vermemesi ise tartışmalara neden olmuştu.


Yazılımını kendimiz de yapabileceğiz

İsrail başta olmak üzere Amerika ile insansız hava uçaklarının kullanımı ve yazılımının milliliği konusunda Türkiye'de tartışmalar sürerken TAI'nin açıklaması oldukça anlamlı. TAI Genel Müdürü Dörtkaşlı MALE projesiyle ilgili açıklamasında "TAI'nın gerek insansız hava araçları sınıfında gerekse insanlı uçaklar, helikopterler sınıfında, uydu konusunda özgün geliştirme çalışmaları var. Bunlar devam edecek" değerlendirmesini yaptı ve şöyle devam etti: " Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, kendi uçağını ve helikopterini yapabilecek durumda olacak, uydusunu fırlatabilecek, motorunu geliştirebilecek ve yazılımını da rahatlıkla yapabilecek"


2011 yılından itibaren TSK hizmetinde

"Gelecek yıldan itibaren MALE aracı TSK'nın hizmetine sunulacak ve müttefik ülkeye aracı satabileceğiz. Projemiz bu” diyen Dörtkaşlı, tasarımı ve mühendisliği tamamen kendilerine ait ava uçağının üretiminin TAI'de olduğunu belirterek, “Türk sanayisinin yoğun katılımı var. Eskişehir'de kurulu TEI motor da görevi olacak. ASELSAN'ın ve daha birçok firmanın desteği olacak. Milli insansız hava aracına sahip olacağız.Resmi açıklamayı temmuz ortasında yapmayı planlıyoruz” dedi.


Doğum sancısı çekiyoruz

Havacılık ya da savunma sektöründe uzun devinimli projelerde görev alan şirketlerin hedeflerinin çok daha uzun soluklu olması gerektiğine dikkati çeken TAI Genel Müdürü Dörtkaşlı,'Şu an sadece TAI'de değil tüm havacılık ve savunma sektöründe son derece heyecanlandırıcı projeler var. Doğum sancılarını çekiyoruz. Birkaç yıl içinde TSK'nın, Türk şirketleri tarafından desteklenebilme oranının önemli yüzdelere ulaşacağını hep birliktegöreceğiz" dedi ve şunları kaydetti: "Bu Türk mühendisinin özgün tasarımı ve Türk teknisyenin üretimiyle gerçekleşecek projeler kamuoyunda ses getirecek projeler. Önemli ama uzun soluklu projeler. Tasarım, üretim, test etme ve envantere teslim etme süreleri 6-7 yıl olan cinsten projeler. Bu, havacılık alanında, kara silahları alanında, deniz alanında var. Bunlardan bir kısmı çıktı, bir kısmının tasarım, üretim ve test çalışmaları devam ediyor."



14 yıl önce