|

Unuttum deyin

Akıncı Üssü’nün eski komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’in, diğer sanıklara mahkemede eski ifadelerini reddederek, sorulacak soruları da “hatırlamıyorum” diye cevaplandırın, talimatı verdiği ortaya çıktı. Akıncı Davası'nda ara kararını açıklayan mahkeme, delil yetersizliğinden bir sanığı tahliye etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cuntacı Hakan Evrim
mahkeme salonuna
böyle getirilmişti.
Cuntacı Hakan Evrim mahkeme salonuna böyle getirilmişti.

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davanın beşinci haftasında 27 celse geride kaldı, 31 sanığın savunması alındı. Savunmalarında genellikle ilk ifadelerini reddeden sanıkların, “hatırlamıyorum”, “bilmiyorum” şeklindeki yanıtları ve görüntü ya da ses kayıtlarını kabul etmemeleri şeklinde savunma taktiği izledikleri dikkati çekti.

ODALARA DOĞRU KONUŞMUŞ

Davanın 8 Eylül’deki duruşmasında, sanık eski üs komutanı Hakan Evrim’in, Ali Durmuş’un yaptığı savunmanın ardından 16 Ağustos’ta saat 21.00’de cezaevindeki odasından diğer odalara doğru yaptığı konuşma tutanak altına alındığı ortaya çıktı.

AYNI TAKTİKLE HAREKET EDİN

Mahkemeye de sunulan tutanakta, “Cezaevi koridorunda yüksek sesle gelen konuşmaları dinlendiğinde, tek odada kalan Evrim’in, diğer odalardaki sanıklara, ‘Yarın duruşmaya ben gelmeyeceğim. Ali’nin taktiği çok güzeldi. Bundan sonra aynı taktiği izleyeceğiz. Aynı taktikle savunma yapın.’ diye bağırdığı, dinlendiğini anlayınca bağırmasına son verdiğine dair bu tutanak tarafımızca tanzim edilerek imza altına alınmıştır” ifadeleri yer aldı. Ali Durmuş, 15-16 Ağustos’ta savunma yapmış, eski ifadelerini reddetmiş, görüntülerle ilgili sorulara da genellikle “Hatırlamıyorum” şeklinde yanıt vermişti.

GÖRÜNTÜLERİ BİLE REDDETTİ

Akıncı Üssü’nde 143. Filo koridorunda sivil imamlar Harun Biniş ve Kemal Batmaz ile görüntüleri izlettirilen Durmuş, yanındakileri tanımadığını, hatırlamadığını öne sürerek, şu anda görüntülerle ilgili soruları yanıtlamayacağını söylemişti. Uçuş tulumu ile koridorda yürüdüğü görüntüleri izletilen Durmuş, görüntüye rağmen tulum giyip giymediğini bile hatırlamadığını dile getirmişti.

O İFADEYİ KULLANMADIM

Soruları genellikle “Hatırlamıyorum, HTS kayıtlarından bakıp ona göre yanıt vermem lazım.” şeklinde geçiştiren Durmuş, iddianamede, “TSK yönetime el koydu.” dediği yönündeki ifadeleri de reddetmişti. Sanık Durmuş, darbeden 2 gün önce bazı kişilere, “Cuma günü bir sürpriz yapılacak, hazırlıklı olun” dediği yönündeki ifadeleri de yalanlamıştı.

Akıncı’da ara karar

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü davasında 486 kişi hakkında ara karar açıklandı. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Astsubay Ahmet Taşhanlıoğlu’nun tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Açıklanan ara kararla verilen tahliye, mahkeme aşamasında alınan ilk şartlı tahliye kararı oldu. Taşhanlıoğlu, delil yetersizliği dolayısıyla suçun vasfı değiştiği için tahliye edildi. Mahkeme, duruşmayı 9 Ekim-17 Kasım tarihlerinde görülmek üzere erteledi. 15 Temmuz darbe girişiminin en kilit davalarından olan Akıncı’daki tahliye kararıyla birlikte yargıya müdahale çabalarında kullanılan mağduriyet edebiyatı söylemleri de boşa düştü.


  • İki AYM üyesi ByLock’çu çıktı
  • Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan’ın “Selahattin”, Erdal Tercan’ın ise “Ertan” kod adını kullanarak örgütün şifreli haberleşme programı ByLock üzerinden yazıştıkları iddia edildi. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski Başkanı Murat Arslan hakkında “FETÖ’ye üye olmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamede, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Recep Ünal’ın ifadesi yer aldı.
  • ERTAN VE SELAHATTİN KOD İSMİYLE YAZMIŞLAR
  • İddianameye göre, Ünal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 19 Temmuz’da verdiği ifadesinde, örgütün Anayasa Mahkemesindeki yapılanmasında talimatları ileten kişinin “Tarık” kodlu Ömer İnan olduğunu, bu kişinin ayrılmasından sonra da “Nejat” kodlu Mehmet Baysal’ın görevi üstlendiğini iddia etti. Ünal, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock yazışmalarında, eski Anayasa Mahkemesi üyeleri Altan’ın “Selahattin”, Tercan’ın ise “Ertan” kod isimlerini kullandıklarını öne sürdü.
#Hakan Evrim
#FETÖ
#15 Temmuz
7 yıl önce