|

Yaşım ilerledikçe mükemmelliyetçi oldum

Pop müziğinde naif şarkılarıyla kendine has bir yer edinen Suat Suna yıllar sonra sessizliğini bozdu. Seni Buldum isimli son stüdyo albümünü dinleyicileriyle paylaşan usta yorumcu, yıllar geçtikçe mükemmelliyetçi olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:12 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Suat Suna
Suat Suna

Türk pop müziğinde 24 yıldır kendisine çizdiği yolda emin adımlarla ilerleyen kalitesinden asla taviz vermeyen Suat Suna, 12. stüdyo albümü Seni Buldum'u yayınladı. Suat Suna, Seni Buldum ile her zamanki naif, duygusal şarkılarıyla yüreklerimize dokunuyor. Uzun zamandır beklenen albüm için Suat Suna'yla Yeniköy'de Avlu Cafe'de bir araya geldik. Günümüzde duygusallığın azaldığını söyleyen Suat Suna, “Yaş ilerledikçe daha mükemmelliyetçi oldum. Geçmişe dönüp baktığımda her sene yaptığım albümlerde bir sürü hata bulabiliyorum. Şimdi başka bir gözle bakıyorum. Kolay kolay beğenmiyorum” diyor.





Seni Buldum'u uzun zamandır bekledik. Nasıl bir albüm oldu?



Yapboz gibi çalıştığım için şarkıları çok değiştiriyorum. Bazen sözleri beğenmeyip değiştiriyorum. Bazen melodisini komple değiştiriyorum. Aranjmandan mutlu olmuyoruz. Mix yapıyorum beğenmiyorum, bir daha yapıyorum. Aslında gençken çok hızlı albümler bitiriyordum. Bazen sekiz- dokuz ayda bir albüm çıkardığım olmuştu.



Şimdi ne değişti?



Yaş ilerledikçe daha mükemmelliyetçi oluyor insan. Her sene yaptığım albümlerde bir sürü hata bulabiliyorum. Şimdi başka bir gözle bakıyorum. Bir de tabi rahmetli Kayahan Abiyle çok vakit geçirdim. O da aşırı titiz bir insandı. Biraz da ondan geçti bazı şeyler. Kolay kolay beğenmiyorum. Bu yüzden de uzun sürdü açıkçası.



DAHA SAMİMİ OLDU


Hatalar buluyorum dediniz. Ne tür hatalardan bahsediyorsunuz?



İnsan zeten geçmişini eleştirebilmeli ve kendinden asla memnun olmamalı ki daha iyisine gitsin. “Ben çok iyi bir şey yaptım bundan iyisi de olmaz” demek herhalde hata olur.



Yine sözler ve müzikler size ait.



Evet. Zaten bu defa enstrümanların büyük bir bölümünü de ben çaldım. Albüme başladığımızda bazı olmayan şarkılar vardı. Sonradan ilave ettiklerimi de şunu çalayım bunu çalayım derken baktım her şeyi ben çalmışım bazı şarkılarda. Ama daha samimi oldu galiba.



CİNSELLİK BAYAĞI KAÇIYOR


Bu, 13'üncü albüm değil mi? Yanlış saymadım.



2013'teki single'ı da saydığınızda 13 ediyor ama aslında 12. albüm. Senden Başka'yı dijital olarak yayınladık. Bir 14 Şubat şarkısıydı. Şimdi bu albüme de aldık o şarkıyı. Çok sevilmişti.



Günümüzdeki pop şarkıları aşkı sadece cinsellikle anlatıyor. Sizin şarkı sözlerinizde ise hala aşkın duygusal boyutu var.



İnsanların topluca izledikleri bir TV programında yer alıyorsanız konuşmanıza da duruşunuza da dikkat etmeniz lazım. Bu bir defa seyirciye saygıdır. Bu benim düşüncem. Yazdığım şarkılarda da aynı saygıyı barındırmaya çalışıyorum. Ben bu işe başladığımda Türkiye'deki önemli insanların sözlerini dinleyerek büyüdüm. Kayahan, Sezen Aksu gibi... Hiç birinden de müstehcen sözler bulamazsınız. Olsa bile hep kalitelidir. Kalite içerdiği zaman her şey güzelleşir zaten. Cinsellik de hayatın içinde olan bir şey ama yeter ki onu bayağılaştırmayalım.



YENİ KİTAPLAR YOLDA


İhanet kitabınız çok güzel övgüler almıştı. Yeni bir kitap var mı peki?



Evet, var. Albümden sonra ona ağırlık vereceğim. Aslında birkaç konu var kafamda ama hangisini önce yazacağıma henüz karar vermedim. Geçen sefer yazma sürecim çok uzun sürmüştü. Ama bu kez biraz hızlı yazacağım. Çünkü tecrübelendim şimdi.



Emek olmazsa kalıcı da olmaz


Bugün gençlerden kimleri dinliyorsunuz?


Maalesef gelecek vadeden kimse yok. Bizim jenerasyonda çok kabiliyetli gördüğümüz ve bugüne gelen birçok insan var. Benimle beraber 1990'lı yılların başında çıkan Tarkan, Kenan Doğulu, Harun Kolçak, Levent Yüksel, Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Şebnem Ferah bugün bile albüm yapıyor ve dinleniyor. 2000'li yıllarda kimse yok. Bu da bu neslin emek vermediğini gösteriyor ne yazık ki. Emek vermezseniz kalıcı bir şey yapmanız zor olur. Başarı bazen tesadüfi gelir ama her zaman olmaz.



Şu anki müzik piyasası size nasıl görünüyor?


Şu anda müzik biraz kirli ülkemizde maalesef. Kimse emek vermiyor. Emek veren çok az insan var ve ben bu azlıktan çok şikayetçiyim. Sosyal medya görüntü ve ses kirliliğine yol açtı. Tek bir şeye yaradı eskisine göre çok daha fazla müzik dinliyoruz. Ama bizim gibi müziğe emek veren insanlara bir geri dönüşü yok bunun. Bizim zamanımızda duygusallık vardı. Duygusallık azaldı bugün.



En büyük hayalim Best Of yapmak


Sanatta 24. yılınız. Neredeyse çeyrek asır. Bir best of veya düet albümü yapmayı düşünüyor musunuz?


Seneye 25. yıl için en büyük hayalim bir Best Of albümü yapmak. Çok da moda oldu düet albümler. Herkesin yaptığı bir şeyi yapmak istemiyorum ama bu işin bir gereği oldu artık. Benim şarkılarımı söylemiş çok fazla insan var ama ilave olarak Mustafa Ceceli, Hayko Cepkin olabilir. Sezen Aksu'ya bundan bahsettim. Olumlu karşıladı.





#Suat Suna
#Albüm
7 yıl önce