|

Yeni müfredat hayata hazırlayacak

MEB'in hazırladığı yeni eğitim müfredat taslağı eğitimde bir devrim niteliği taşıyor. Veliler ve eğitim camiasının katkılarıyla daha da zenginleştikten sonra uygulamaya girecek olan müfredatla, öğrencilerin yaşayarak ve uygulayarak öğrendiği yeni bir dönem başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:21 - 16/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkokul, ortaokul ve lise kademesi için hazırladığı yeni müfredat, önemli yenilikleri de beraberinde getiriyor. Ödevlerde bile çocukların sosyalleşmesini hedefleyen Bakanlık, bu sayede daha özgüveni yüksek bir neslin yetiştirilmesinin de temellerini atacak. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1-5 ve 9'uncu sınıf öğrencileri yeni müfredatla eğitime başlaması planlanırken, eğitimciler başta olmak üzere veliler de müfredatla ilgili eleştirilerde bulunabilecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dünya müfredatları araştırılarak yaklaşık bin kişilik bir ekibin oluşturduğu müfredat için kamuoyuna 'görüşlerinizi 10 Şubat'a kadar bizimle paylaşın' çağrısı yapmıştı.



ÖZGÜVENLİ VE ÇÖZÜM ODAKLI


Yeni Şafak, müfredatta yapılan değişiklikleri masaya yatırdı. Çocukların eğitim hayatlarında karşılaştığı zorlukların yanı sıra, hayata adım attıklarında karşılaşacağı durumların da yer aldığı müfredat çerçevesinde 8 yeterlilik belirlendi. Ana dilde iletişim, diğer başka bir dilde iletişim, bilim ve teknolojik yetkinlik, öğrenmeyi öğrenmek, vatandaşlık ve sivil yetkinlik, inisiyatif kullanma ve girişimcilik ile kültürel dışavurum olarak belirlenen bu kriterlerin öğrencilerin eğitim hayatı boyunca öğretilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda öğrenciler, kendine güvenen, problemlerini çözebilen, görsel bir estetiğe sahip bireyler olarak yetişecek.



İLGİ ALANLARI ORTAYA ÇIKACAK


İlkokulda okutulan Hayat Bilgisi dersinin değişen müfredatıyla çocukların ilgi alanlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen Bakanlık, öğrencilere temel yaşam becerileri kazandırmayı da amaçlıyor. Yeni müfredatta öğrencilere ürün dosyası hazırlatılarak not verilmesi bekleniyor. Ayrıca Hayat Bilgisi Dersi uygulanırken, dersin işleyişine göre okul içi ve okul dışı uygulamalara ağırlık verilecek. Sözlü tarih, yerel tarih, müze gezileri, doğa eğitiminin verileceği Hayat Bilgisi dersinin sınıf ortamında ise kazanımlara uygun olarak yapılması planlandı. Yeni müfredat, etkinliklerle okul ve yaşam arasında bağ kurulmasını hedefliyor. Ayrıca öğretmen, öğrenciler üzerinde bir ölçme ve değerlendirme baskısı oluşmaması için etkinliklerin ve gözlemlerin kullanılmasına öncelik verecek. Öğrencilerin sınıf içinde gösterdiği performans gözlemlenerek değerlendirilecek.





  1. Çocuklar çevreye adapte olacak
  2. İlkokul birinci sınıf öğrencileri için Okulumuzda Hayat, Evimizde Hayat, Sağlıklı Hayat, Güvenli Hayat, Ülkemizde Hayat, Doğada Hayat gibi konu başlıklarıyla çevreye adapte süreci sağlanacak.
  3. Okulumuzda Hayat: Çocukların okul, arkadaş ve öğretmenle ilişkilerini düzenlemek için konulmuş bir bölüm. Bu bölüm sınıf içi kurallardan, okulda iletişimin niteliğine kadar her alanda çocuğun kafasındaki soru işaretlerini gidermek için hazırlandı.
  4. Evimizde Hayat: Çocukların aile bireylerini tanıması için müfredatta yer alan bu bölüm, gün içinde evde neler yapılabileceği hakkında fikir verirken, elektrik su gibi ev kaynaklarını dikkatli kullanmayı da öğretmeyi amaçlıyor. Müfredatta boşanma, evden ayrılma ve ölüm gibi nedenlerle ebeveynlerini kaybeden çocukların bulunduğu sınıflarda bu kazanımların dikkatle işlenmesi hususunda uyarı yer alıyor.
  5. Sağlıklı Hayat: Kişisel bakım, dengeli beslenme, görgü kuralları gibi konuları çocukların sağlıklı şekilde öğrenmesi amaçlanıyor.
  6. Güvenli Hayat: Okulda oluşabilecek tehlikelere dikkat çekerek çocuklar uyarılacak.
  7. Ülkemizde Hayat: Bu bölümde milli ve manevi değerlere bağlı aile yapısı çocuklara öğretilecek.
  8. Doğada Hayat: Bitkileri ve hayvanları yakından gözlemleme fırsatı bulan çocuklar, hayvanları koruyarak çevreye karşı daha duyarlı hale gelecek.

Girişimcilik geliştirilecek


Yeni müfredat taslağında, fen bilimleri dersinin öğretim programında, fen okuryazarı olarak girişimci ruha sahip yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirmek hedefi konuldu. Öğrenciler, derslere 4. sınıftan itibaren eklenen “fen ve mühendislik uygulamaları” ünitesi kapsamında bilimsel yenilikçi ürün tasarlayacak ve bunu yıl sonunda okulda “şenlik ortamında” tanıtacak. 6. sınıftan itibaren bilimsel ürünlerini pazarlamak için stratejiler geliştirecek, tanıtım için gazete, internet veya televizyon reklamı tasarlayacak, böylece yenilikçilik ve girişimcilik eğitimine de başlangıç yapacak. İlkokul ve ortaokullarda fen bilimleri dersleri, yeni dönemden itibaren biyoloji yerine astronomiyle başlayacak, öğrencilerin bu yolla bilimi daha çok sevmeleri sağlanacak



Demokratik bir çalışma


Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi, MEB'in açıkladığı yeni müfredata ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öğretmenler ve eğitimcilerin yeni müfredatı incelemesine olanak tanınmasının önemine işaret eden Selvi, “Bakanlık bu sayede demokratik bir müfredat hazırlamış oluyor. Her kesim bu müfredatı inceleyip, eksikleri bulacak, böylece çocuklarımız için en iyisini el birliğiyle yapmış olacağız” dedi. Eski eğitim müfredatının tek tipçi olduğunu hatırlatan Selvi, “Eskiden çocuklarımızı bir ideoloji üzerine yetiştirmek zorunda kalıyorduk. Umuyorum yeni müfredat tek tipçi insan yetiştirmenin yolunu kapatır. Milli ve manevi değerlere sahip çocuklar yetiştirmek için müfredatta yapılacak değişikliklere biz de eğitim uzmanlarımızla birlikte katkı sunacağız” diye konuştu.







#Milli Eğitim Bakanlığı
#Yeni müfredat
7 yıl önce