|

Acı hatıralar müzesi

Savaşın yıkıcı etkilerine maruz kalan çocuklara el uzatmak isteyen Bosnalı Jasminko Haliloviç, 'Savaşta Çocuk Olmak' müzesini kurdu. Çocukların savaş travmasını atlatmasının en iyi yolu o günlerden kalan eşyalardan kurtulmak diyen Haliloviç'in müzesinde 4 binden fazla parça sergileniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 03:42 - 17/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Bosnalı Jasminko Haliloviç savaşı yaşanan çocuklardan sadece biri.
Bosnalı Jasminko Haliloviç savaşı yaşanan çocuklardan sadece biri.

Savaşın yıkıcı etkisi en çok çocuklar üzerinde kendini gösteriyor, çatışmalardan kurtulup güvenli bölgelere gittiklerinde de geriye kalan kötü hatıralarla baş başa kalıyorlar. Birçoğu savaş tramvalarını atlatamıyor. Bosnalı Jasminko Haliloviç de savaşı yaşanan çocuklardan sadece biri.

AVRUPA'NIN EN İYİSİ OLDU

Dört yıl boyunca çatışmaların ortasında yaşayan Haliloviç, savaşın çocuklar üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir proje geliştirdi. Dünyanın en büyük arşivini oluşturmak amacıyla yola çıktı ve Saraybosna’da ‘Savaşta Çocuk Olmak’ müzesini kurdu. Haliloviç'in kurduğu müze çok ses getirdi ve 'En İyi Avrupa Müzesi' ödülünü kazandı. “Bir çocuğun bakış açısından savaştan bahsedilmesi savaşa karşı en güçlü mesajdır” ifadelerini kullanan Haliloviç, müzeye kişisel eşyaların bırakılmasının, çocukların savaş travmasına karşı koymasına da yardımcı olduğunu belirtti.

ABİMİN KANLI MUSHAF'INI VERİRDİM

Müzede sergilenen parçaların arasında, Lübnan’da mülteci olan 10 yaşındaki Humuslu bir kız çocuğunun gönderdiği ve babasına ait bir parfüm şişesi de bulunuyor. Biz de Türkiye'deki mülteci çocuklara siz bu müzeye hangi eşyalarınızı vermek isterdiniz diye sorduk. 10 yaşındaki Lazkiyeli Fatma, müzeye abisinin kanlı mushafını vermek istediğini söylüyor ve ekliyor: "17 yaşındaki abim savaşta şehit oldu. O, Kur'an-ı Kerim okurken füze üzerine düştü. Abimin parçalanmış cesedini bulduk. Ancak Kur'an'ına bir sey olmadı ve üstünde hala abimin kanı var." Sekiz yaşındaki Halepli Muhammed ise savaşta tüm ailesini kaybetmiş. Onu en çok küçük kardeşi İman'ı kaybetmek etkilemiş. Kardeşinden geriye sadece emziğinin kaldığını söyleyen Muhammed, böyle bir sergiye verecek tek hatırasının bu emzik olduğunu ifade ediyor.


Savaşın açtığı yaralar sergileniyor

1992 ve 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en ölümcül savaştı. Bu müzede savaşın izlerini taşıyan 4 binden fazla parça ve toplamda 150 saatten uzun süren video röportajı bir araya getirildi. Ayrıca müzede, 90'lı yıllarda savaşın en şiddetli döneminde çocuk olan bir grup Bosnalı'nın hatıralarının yanı sıra Suriye ve Ukrayna’daki diğer savaş çocuklarına ait eşyalar da sergileniyor. Müzenin kurucusu Haliloviç, diğer savaşlarla ilgili parçaların da gelecek yıl müzede sergileneceğini duyurdu.

#Jasminko Haliloviç
#Bosna Savaşı
6 yıl önce