|

Aynaları temizleme vakti

Cahil cesaretinden uzak, ayakları yere basan Bahar Akın, cana yakın bir arkadaş gibi yaklaşıyor okura. “Yap Gitsin” modern insanın daimi yol arkadaşı olmaya aday.

Yeni Şafak
12:37 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 12:42 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Bahar Akın'ın "Yap gitsin" adlı kitabı yayınlandı.
Bahar Akın'ın "Yap gitsin" adlı kitabı yayınlandı.

ZELAL TINAR

Platon bu dünyaya idealar âlemi derken haklıydı. Sadece o asıl dünyayı evrene değil insanın beynine koymayı unuttu.

Bu yaratılmış dünyada gafil olmamak ve ince çizgiyi, o en inceldiği yerden koparıp kendi öz alanımızı yaratmak, bu alanın mücadelesini vermek “kendi” olmanın birincil yolu. İpleri ellerinde tutanlara kukla değil, insan olduğumuzu hatırlatmak kendimizi bilmekten ve onu keşfetmekten geçiyor. Peki, bu nasıl olacak? Bunca tek düzeliğin ve bunca alışılmışlığın arasında kendimiz denilen cevheri bulmak ne demek? Daha da önemlisi bu cevher nerelerde? Bu yolculukta yekpare miyiz? Tüm bu soruların cevabı bizi zamanlı-zamansız her an sillesiyle bizi kendimize getiren hatalarımızda kuşkusuz. Hatalarımız deneyimlerimizden temellenen her karar verme sürecimizde yanımızda bulunan ve gerek öncesi, gerek sonrası sonuçlarıyla bizi kollarımızdan tutup sarsan, bu büyülenmiş dünyanın içerisinde büyüyü bozan yaramaz çocuklarımız, daimi yol arkadaşlıklarımız.

DOSTÇA FISILDIYOR

Yeryüzünde, ona dair yazılıp çizilmiş her şey kendi doğasında sakil durmaktan öteye gidemediğinden sürekli hata yapıyoruz, hatalarımız tarafından uyarılıyoruz. Uyarılmak istemiyoruz, rahatsızlık hissine alışkın değiliz. Bu yüzden hata yapmamak için var gücümüzle çabalıyoruz. Fakat nafile, hatalar doğrultusunda bir yaşam akışta olmanın yegâne gereksinimi. Hatalarımızı ortadan kaldırmak yerine gelin hep birlikte onları anlamaya çalışalım, onları tanıyalım, yüzünü pas tutturduğumuz aynalarımızı temizleme vaktidir. Bu meşakkatli gibi görünen yolda Bahar Akın, bize kılavuz olacak bir kitap ile elini omzumuza koyuyor. Dostça fısıldıyor kulaklarımıza: Yap Gitsin!

Yap Gitsin ile Bahar Akın, hepimizin belirli hata tiplerine karşı sistematik olarak yatkınlık gösterdiğimizden açıyor bahsi. Bunların menşeinin doğuştan gelebildiği gibi sonradan öğrenilebildiğini de söylüyor. Ardından düşünce sistemlerini açıklıyor tek tek, hatalarımızı nasıl sistematikleştirdiğimizi, karar mekanizmamızın nasıl işlediğini, hangi etki ve yanılsamalarla kendi benimizi yarattığımızı ve yaratmamızın gerektiğini anlatıyor. Sistem 1 ve Sistem 2 üzerinden anlatıyor tüm bu süreçleri. Her bir bölümün ardından kendimize dönüp sohbet etmemizi, o hiç uğramadığımız kendimizle dertleşmemizi bekliyor. Adeta hatalarımızın birer ben olduğunu ve bizleri, doğru anlaşıldığında yıllardır süren uykudan uyandırdığını fakat arkamızı dönüp gittiğimizde nasıl bir kısır döngü içerisinde hapsettiğini gösteriyor.

Çok yakın ve şen bir dost gibi konuşuyor Bahar Akın, kendimize sinirlendiğimiz, gücendiğimiz ve kırıldığımız zamanlarda şefkat ve sevgi duygularıyla yanımızda beliriyor. “Yap Gitsin”, belirli bir stabilizasyon içerisinde süregelen hatalarımızı çözmek ve bu hayatı en başından, daha çok değiştirmek üzere yeni hatalara yer açmanın yön göstericiliğini üstleniyor. Dünyayı tersine çevirmek için: Yap Gitsin!

  • KİTABIN ÖZETİ :
  • Yap Gitsin
  • Bahar Akın
  • Mona Kitap
  • 2017
  • 370 sayfa
#Yap Gitsin
#Bahar Akın
#Mona Kitap
6 yıl önce