|

Bahtsız Arthur’un galaktik komedisi

Dünyaca ünlü seri “Otostopçunun Galaksi Rehberi”, Alfa Yayınları arasından okura ulaştı. Dr. Who başta olmak üzere birçok bilimkurgu ve mizah yapımında yazar olan yer alan Douglas Adams’ın kaleminden çıkan kitaplarda, bahtsızlığıyla tanınan Arthur Dent’in galaktk maceralarını anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:43 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Bahtsız Arthur’un galaktik komedisi
​Bahtsız Arthur’un galaktik komedisi
HİLMİ AKYÜZ

Baskısı bir süredir bulunmayan ve çok satan bilimkurgu kitaplarının yazarı Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin 5 perdelik “üçleme” şeklinde sert kapaklı toplu edisyonu, uzun bir aranın ardından Neil Gaiman’ın önsözüyle Alfa Yayınlarından yayımlandı. Kitabı 6 kitap olarak tek tek de edinebilirsiniz. Serinin yeni kapaklarında Berat Pekmezci imzası var.

İngiltere’de doğan ve kısaca DNA olarak bilinen Douglas Adams, yirmili yaşlarının ortasında Dr. Who (1978-80) adlı tv dizisinde editör olarak çalışıyordu, aynı zamanda efsanevi İngiliz mizah grubu Monty Python’da da görev aldı ve hatta oynadı da, ama asıl ününü Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı çalışmasıyla kazandı. İlk olarak 1978 yılında, Douglas Adams tarafından BBC için bir radyo tiyatrosu olarak kaleme alınan, daha sonra 1979-92 yılları arasında beş kitaplık bir “üçleme”ye dönüşen bu mizahi bilimkurgu serisi, yıllardır okuyucuların büyük ilgisiyle karşılaştı, popüler kültürde aşina olduğumuz pek çok şeye de ilginç bir şekilde vesile oldu. Örneğin: Wikipedia ve Ekşi Sözlük’ün kuruluşuna fikir vermesi, Radiohead’in meşhur şarkısı Paranoid Android, hatta Apple’ın ipad ve Amazon’un Kindle ürünleri! Öylesine büyük bir beğeni kazanmıştı ki radyo oyunu, roman, televizyon dizisi, bilgisayar oyunu, tiyatro oyunu, çizgi roman, hatta banyo havlusu şeklinde çok çeşitli biçimlere büründü.


TEK KALAN DÜNYALI

Douglas Adams tarafından yazılan bu galaktik komedi şaheseri, galaksinin en bahtsız insanı Arthur Dent’in son derece absürd ve bir o kadar da çılgın macerasını konu alıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse, tamamen sakin bir hayat yaşamak, hayatına temel yaşamsal fonksiyon olarak soğuk bira ve güzel çay içmek kavramını oturtmak isteyen, kendi halinde, üstelik fazlasıyla uysal bir adam olan kitabın baş kahramanı Arthur Dent, bir sabah uyandığında evinin galaksiler arası bir otoyol inşaatı için yıkılmak üzere olduğunu öğrenir ve işin kötüsü sarı bir buldozer bahçesine girmiştir bile. Arthur neden hiç kimsenin kendisine haber verme zahmetine katlanmadığını gürültülü protestolar eşliğinde dile getirdiğinde yıkım emrinin belediyenin bodrumundaki kilitli bir sandıkta aylardır yattığı, itiraz etmek içinse yeterince zamanı olduğu söylenir kendisine ve tam da işler bundan daha kötü olamaz derken gökyüzünde buldozer şeklinde bir sürü uzay gemisi belirir ve dünyanın bir otoyol inşaatı için yıkılmak üzere olduğunu duyururlar. İtiraz ettiklerindeyse şu cevabı alırlar: “Efendim? Haberiniz yok muydu? E yapma ama insanoğlu! İstimlak duyurusu elli yıldır Alfa Centauri’deki bir panoda asılıydı. İtiraz etmek için yeterince zamanınız vardı…”

Derken Arthur Dent’in en yakın arkadaşı Ford Prefect’in aslında Betelgeuse gezegeninden gelen bir “otostopçu” olduğu ortaya çıkar, gezegenin yıkımından son anda kaçarlar ve Arthur Dent bir anda kendisini koskoca galakside hayatta kalan tek dünyalı olarak buluverir. Ford ve Arthur otostop çekerek Vogon gemisine gizlice binip kurtulmayı başarırlar. Bu gemiden atılıp ölmek üzereyken Ford’un yarı kuzeni nev-i şahsına münhasır kişilik Galaktik Başkan Zaphod Beeblebrox tarafından Altın Kalp adlı uzay gemisiyle kurtarılırlar. Dünya’dan sağ kalan tek canlı olduğunu sanan Arthur uzay gemisinde Trillian adlı bir kadın ve Marvin adlı ağır depresif paranoyak bir androidle tanışır. Ardından ekip “hayat, evren ve her şeye dair cevabın” sorusu olan nihai soruyu bulmak üzere galaksiler arası bir yolculuğa başlar. Ford, gezi rehberiyle elektronik rehberin muhteşem bir birleşimi olan, kitaba adını veren Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin yazarlarından biridir.

Rehberden alıntılar, evrenin işleyişine dair eğlenceli açıklamalarda bulunarak anlatıyı sık sık böler. Eğer varoluşsal bir sorgulamaya girip hayat, evren ve her şeye dair bir cevabı Google’da “What is the answer to life, the universe, and everything?” diye arattığınız zaman kitaptan bir ipucu ile karşılaşırsınız şaşırmayın! “İlk ışık, uzay-zamanı adeta sütlaç parçacıklarıyla sıvayarak patladı. Zaman çiçeklendi, madde büzülerek yok oldu. En büyük asal sayı bir köşede sessiz tek bir vücut haline geldi ve kendini sonsuza dek gizledi.” (s. 95)


“Gezegenin üzerinde yaşayan halkın büyük bölümü çoğu zaman mutsuzdu. Bu sorun için pek çok çözüm önerilmişti ama bunların çoğu genellikle yeşil renkli küçük kağıt parçalarının hareketleriyle ilgiliydi.Bu da tuhaftı, çünkü aslında mutsuz olanlar yeşil renkli küçük kağıt parçaları değildi.” (s.21)

HER YIL ANILIYOR

Douglas Adams’ın İngiliz mizahına dayanan dili, şaşırtan, zekâ dolu, mantık ve olay örgüsü sayesinde keyif alacağınız bir okuma tecrübesi yaşatıyor. Hali hazırda kitapların ve yazarın koyu bir hayran kitlesi bulunmakta ve pek başarılı olmasa da filmi bile çevrildi ve bu seri nesiller boyunca ünü yayılarak, kült bir klasik haline gelmiş durumda. Şu sıralar uzaya, gezegenlere ve kainatın anlamına merakınız arttıysa Douglas Adams’ın kült eseri hayal gücünüzü esnetip genişleterek gözünüzün önüne galaksiler arası bir macera sunacak.

Douglas Adams, 2001 yılında erken bir yaşta kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı. Ancak hayranları her yıl 25 Mayıs’ta ölüm yıl dönümünde kitaba gönderme olarak “havlu günü” düzenlemektedir. Çünkü “havlu yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir.”

Bilimkurgu yazınının benzersiz ismi Douglas Adams’ın neredeyse dünyanın tüm dillerine çevrilmiş dizisi Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin, türkçe çevirisi Kabalcı baskısında olduğu gibi Nil Alt ve İrem Kutluk’a ait. Bir süredir baskısı bulunmayan bu kitabın, Alfa Yayınları’ndan çıkan yeni baskısı ve sert kapaklı toplu edisyonu, okuyucular için oldukça sevindirici bir haber olsa gerek. Paniğe kapılmayın!

#Douglas Adams
#Galaksi Rehberi
#Arthur
7 yıl önce