|

Başucu kitapları

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 23:33 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
Osmanlı dönemi mercek altında






Bir üçgenin iç açılarının toplamı kaçtı?, “Fast food" var mıydı?, Osmanlı sarayında kimler sakal bırakamazdı?, Halk, padişahı görünce neden hasır yakardı? Yazar Mustafa Alp Dağıstanlı bütün bu sorular eğlenceli ve merak uyandıran bir üslupla cevaplıyor. “Bildiğin Gibi Değil" serisinin ilk kitabı olan Osmanlı sayesinde az bilinen hakikatler hatırlanıp yanlış bilinen doğrular düzeltiliyor. Dağıstanlı, tarihle ilgili farklı pencereler açarken yeni düşünme konuları için de alan oluşturuyor.



Neler yemeli ne kadar tüketmeli




Sebze ve meyveleri zamanında yendiği dönemin nostaljisi çok yapılır. Bu, işin duygusal boyutu. Maddi olarak etkilenen kısım ise sağlığımız. Sindirilemeyen karbonhidratlar, tahıl, diyabet, süt ürünleri, toksinler, baklagiller, obezite, kanser, yağ derken aklımızda büyüyen bir sürü kavram ve soru balonu. Prof. Dr. Osman Erk, sağlıklı yaşamak için en basit ve ilk olarak şu tavsiyeyi veriyor: Şekeri terk et. Yediğimiz, içtiğimiz ve çevremiz kadar sağlıklı olduğumuzu hatırlatan öğütlerin, tabloların yer aldığı “Sağlığını Yeniden Keşfet" kitabı diyet yapmak isteyenler için detaylı bir kılavuz.



Göçebeleri gezerek anlayan seyyahlar




Yeni yerler keşfetmek aklımızın bir köşesinde hep vardır. Ancak genelde hayat şartları bu hayallerimizin önüne geçer... “Bir göçebe kadar özgür" alt başlığını taşıyan “Evsiz", her şeyi bırakıp sırtına çantayı takanlara ithaf edilmiş. Paivi Kannisto ve Santeri Kannisto'nun maceraları “Evsiz"de bir araya geldi. İki gezgin Büyük İskender, Jean-Jacques Rousseau ve George Orwell'in ayak izlerini takip ediyorlar. Basit ve iyi bir hayat için yola çıkan kahramanlarımız sade bir yaşam sürerken ev, devlet, özgürlük gibi kavramları yeniden düşünmenizi sağlayacak.



Bütün kitaplar dile geldi






Geleceğin sorunu olarak görülen iletişimsizlik, genç yaşlı herkesin ortak derdi. Ancak bir araya geldiğimiz nadir anlarda da elimizden telefon düşmüyor. Faruk Furkan Şık, “Gülce'nin Kahramanlık Macerası" adlı eserinde minik Gülce'nin ailesi ve arkadaşlarıyla olan hikayesini anlatıyor. Kahramanımız canavarları haklayıp okyanuslar aşıyor, tabii ki kitaplarının yardımıyla. Çocuk edebiyatı araştırmaları bulunan Şık, hayat kalitemizi arttırmak için neler yapılabilir, hassas konuların değişimi nereden başlamalı, insanların birbirine olan iletişimi nasıl artar, ne kadar etkili olunabilir gibi alanlara kafa yormamızı sağlıyor.



Egomuzu yenmek ya da ona yenilmek




Psikoterapist Çağatay C. Öztürk, “Önce Sen" adlı kitabında hayattaki öncelik sıramızı sorgulatıyor. Toplum olarak başkasının ne düşündüğünü kendimizden daha çok önemsediğimize değinen Öztürk, bu durumun haklı olma kaygısını doğuracağını söylüyor. Haklı olmak ile iyi bir insan olmak arasında kurulan sakat bağ var. Kitapla birlikte bizi biz yapan egolarımızı yok etmek yerine onları kendi faydamıza kullanmayı denesek acaba nasıl olur? Muhatabın önemine vurgu yapan kitap, iletişimsizlik çağında parlak bir anahtar olarak rafta bekliyor.



Sağlığı korumak sizden başlıyor




Damar cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy zamane hastalıklarına karşı reçeteler sunuyor. “Doktorum Yanımda" hem hastalıkların nedenlerine odaklanıyor hem de çare için önerilerde bulunuyor. Ancak Aksoy asıl önemli tarafın önerilerin uygulanması olduğunu da hatırlatıyor. “Ömrümüz uzadıkça daha mı çok hastalanıyoruz?" ve “Mağara yaşantımızdan çıkıp obezitenin eline nasıl teslim olduk?" gibi sorulara cevap bulurken sizinle aynı hastalığı yaşamış kişilerin hikayesi sayesinde yaşadıklarınıza başka bir açıdan bakmanız sağlanacak.



Türkiye'nin renkleri radyodan taşıyor




Hrant Dink'in 'en büyük hayali' Ermenice bir radyoydu. Bu fikirden hareketle hayata geçirilen Nor Radyo, kitap oldu. Radyoda Batı Ermenicesi, Doğu Ermenicesi, Kürtçe, Lazca ve Hemşince programların yanı sıra geçmiş yıllarda Rumca, Adigece, Gürcüce ve Pomakça yayınlar da yapılmıştı. Bu hamleler demokratikleşme sürecinde önemli birer adım olarak görülmüştü. Dr. Figen Algül, “Topluluk Medyası – Nor Radyo Örneği" kitabı için radyonun genel yayın yönetmeni, yayın kurulu üyeleri ve programcılarıyla konuşmuş. Algül, küreselleşmenin etkisiyle birlikte topluluk medyasının özellikleri, alternatif medya, karşıt kamusallığın sesi konuları inceliyor.



Hem ticaret hem gönül dostu: Çin


Bugün dünyanın bütün ekonomileri Çin etkisi altında. Türkiye'ce pek bilinmese de ticaretteki en büyük ortağımız. Bir atasözünde “İş yaptığımız için dost değiliz, dost olduğumuz için iş yapıyoruz" diyen Çinliler'i anlamak ve onlar hakkında fikir sahibi olmak artık elzem. Dr. Rıza Kadılar da “Çin" adlı kitabında ülkedeki kentsel değişim, işletme kurma yolları, vergilendirme sistemi, bankacılık sektörü, yatırım yerleri hakkında araştırmalar yapmış. Köklü bir medeniyet olan bu ülkeyle hem sanat hem de bilimsel anlamda etkileşime açık bir durumdayız. Kadılar, içine kapanık bir politika izler gibi görünen Çin'i, bambaşka açılardan keşfetmemizi sağlıyor.



Küresel ısınmaya yeşil çözüm






Küresel ısınmanın etkileri hissedilmeye devam ediyor. Sıcaklık yükseliyor, nüfus artıyor, karbon salınımı normalin üstünde... Oluşan bu kara tablonun önüne geçmek için dizel motor kullanımı, bina yalıtımı, rüzgar enerjisi gibi yeşil enerjiye teşvik eden politikalar üretiliyor. Ekonomi ve kamusal finans profesörü olan Hans-Werner Sinn'e göre ise bu politikalar etkisiz. Biyoyakıt kullanımının teşvik edilmesi gibi bazı politikalarsa düpedüz zararlı."Yeşil Paradoks" kitabı işte bu noktada ortaya çıkıyor: Fosil kaynaklı enerji tüketiminin azaltılacağı beklentisi, aslında iklim değişikliğini hızlandırıyor.
























#Kitaplar
#Çin
#Küresel ısınma
7 yıl önce