|

Beyaz ihtilalin romanı

Beyaz İhtilal, Demokrat Parti’nin milletin büyük desteğiyle iktidara gelişinin sembol ifadesidir. Halk arasında tek parti dönemine karşı milletin yaptığı ‘kansız ihtilal’ veya daha yaygın deyimle ‘beyaz ihtilal’ olarak kullanılagelmiştir. O dönemi yaşamış olan Cavit Ersen aynı ismi taşıyan romanında Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Parti’nin mücadelesini ve Demokratların üstün zaferini anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:42 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Beyaz ihtilalin romanı
Beyaz ihtilalin romanı

Beyaz İhtilal, 1950 öncesinde, yani Demokrat Parti’nin galibiyetinden önce Türkiye’de yaşanan siyasi ortamı anlatıyor. Tek Parti sultasına karşı halkın direnişini, mücadelesini ve kararlılığını dile getiriyor. O yılları birebir yaşamış olan usta yazar merhum Cavit Ersen, Beyaz İhtilal’de güneyde bir Anadolu kasabasında farklı düşünceleri paylaşan insanları güçlü tasvirler ve tahliller eşliğinde anlatıyor. Mefkureci öğretmen Ertuğrul’un hayatı, mücadeleleri, duygu dünyası ve memleket sevgisi, akıcı bir üslup ile okuyucuya takdim ediliyor. Cavit Ersen, otobiyografik özellikler de taşıyan bu romanında, günümüz insanlarını 70 yıl öncesinde ilginç bir yolculuğa çıkarıyor. Türkiye’de demokrasiye geçişin sancılarının çarpıcı şekilde yansıtıldığı Beyaz İhtilal, geçmişteki o günleri okura yaşatırken günümüzdeki olayların geçmişle birebir nasıl örtüştüğünü de çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

Unutulmuş bir yazar iken Mihrabad Yayınları’nın eserlerini yayınlamasıyla yeniden edebiyat dünyasının gündemine giren Cavit Ersen, 70’li yıllar Türkiyesi’nin efsane adı olarak hatırlanıyor. Özellikle millî ve manevi değerlere önem veren okuyucuların okuduğu ve sevdiği bir yazar olan Ersen, 1980 Darbesi’nden sonra unutulan yazarlar kervanına katıldı. O dönemde bilhassa Kızıl Zindanlar, Kara Zindanlar gibi ‘çok satan’ romanlara imza atan Ersen, milliyetçi dünya görüşünü yansıtan kitapları aranan ve takip edilen bir yazardı. Mihrabad Yayınları, 2016’dan beri Cavit Ersen’in bütün eserlerini kültür dünyamıza kazandırıyor. Yazarın Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yıldırım Bayezid adlı tarihî romanlarını tarihsever okuyucularla buluşturan yayınevi, Beyaz İhtilal’den sonra başta Selahaddin Eyyubî olmak üzere diğer romanlarını ve kitaplarını da raflara taşıyacak. 29 Mart 1921 tarihinde Adana’da doğan Cavit Ersen, çileli bir gazetecilik ve sanat hayatının ardından 21 Ocak 2003 tarihinde Kocaeli Darıca’da vefat etmiş ve Darıca Nenehatun Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.

YERLİ VE MİLLİ BAKIŞI TEMSİL EDİYOR

Tarihteki Ramazanoğulları Ailesi’ne mensup olan ve Kuva-yı Milliye ruhuyla dolu bir ailenin evladı olarak ilk kitabı Çeteler piyesini millî bir ruh ve heyecanla kaleme alan Cavit Ersen, çarpıtılmış ve yalanlarla doldurulmuş tarih anlayışına karşı Türkiye’de ilk ‘yerli’ ve ‘millî’ bakışı temsil eden idealist öncü yazarlar arasında bulunuyor. Yazar, tarih anlayışını şu şekilde ifade ediyordu: “Türkiye’de gerçek tarih yazılmış değil. Gerçek tarihi tetkik ettim ki ne entrikalarla koca bir imparatorluk yıkılmış, yıktırılmış. Maalesef dış güçlerin ve iç güçlerin telkin ve tesirleriyle yanıltılıp aldatılmışız. Bütün mesele bu...”

#Beyaz İhtilal
#Cavit Ersen
7 yıl önce