|

Bir insan olarak Aliya portresi

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in hayatı bu kez tiyatro sahnesinde... Hidayet Erdinç yönetmenliğinde sahnelenecek “Aliya”, Bosna’yı özgürlüğüne kavuşturan İzzetbegoviç'in savaş dışındaki yaşam öyküsüne odaklanıyor. Başrol oyuncusu Çetin Kaya, “Bir insan olarak Aliya’nın portresini anlattık" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:54 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
​Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in hayatı bu  kez tiyatro sahnesinde...
​Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in hayatı bu kez tiyatro sahnesinde...

Bosna’nın kurucu Cumhurbaşkanı, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in hayatı Nova Oyun Yapım tarafından sahneye taşındı. "Aliya" adlı oyunda İzzetbegovic’in hayatı gençlik döneminden son günlerine dek olan yaşam öyküsü anlatılıyor. Oyunda, Bilge Kral'ın mücadeleci yönünün yanı sıra, duygularını anlattığı mektup ve düzyazılarından bölümler de sunulacak. Elçin Gürler’in yazdığı Hidayet Erdinç’in yönettiği oyun yarın Darıca Adnan Menderes Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak. Oyunda Aliya'nın hayatına Çetin Kaya hayat veriyor. Kaya, “Her zaman üçüncü bir yolu gösterebilmesi beni çok etkiledi. Bildiri dağıtıyor, konuşmalar yapıyor ama hepsini politik şekilde değil insani yönüyle yapıyor. Biz de insan Aliya’yı perdeye taşıdık” diyor.


‘TARİHE TANIKLIĞIM’ YARDIMCI OLDU

Kaya, role hazırlık sürecini ise şöyle anlattı: “İlk önce metni okudum. Aliya hakkında yalnızca spot bilgilere sahiptim. Hemen kaynak arayışına giriştim. Aliya’nın kendi yazdığı kitapları, onun hakkında yazılanları topladım. Özellikle “Tarihe Tanıklığım” adlı eseri bana çok yardımcı oldu. Ancak insani yanı hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacım vardı. O açığı kapatmak için de bazı araştırmacılarla görüştüm.” Aliya, sırasıyla 19 Ekim’de Kağıthane Sultanselim Kültür Merkezi, 21 Ekim Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, 22 Ekim Çekmeköy Adnan Menderes Kültür Merkezi, 28 Ekim Kayseri Şehir Tiyatrosu, 4 Kasım Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gösterim yapılacak.


Varolma serüveni

Oyunun yönetmenliğini üstlenen Hidayet Erdinç ise “Bu oyunda Avrupa’nın göbeğinde inançları ve etnik kökenleri nedeniyle katliama uğramış bir toplumun isyanı, varolma hikayesi var. Burada bütün bir halkın mücadelesini anlatıyoruz. Oyundan çıktıklarında kahve içip rahatça eve gitmesinler istedim. İnsanlar izlerken vahşeti iliklerine kadar hissedecekler. Bu oyun gerçek. Ortak hafıza taşıyan insanlar olarak hafızalarımızı yenilememiz gerek. Birlik olmalıyız” diyor. Aliya'da Tuna Gürcoşkun, Özgür Aygün, Emre Avşar, Özfe Sivrikaya, Romina Buldanlıoğlu rol alıyor.


#Aliya
#Bosna Hersek
#Çetin Kaya
7 yıl önce