|

Bir kitap dostu olarak Cahit Çollak

Bursa’nın emektar yayıncısı Cahit Çollak geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrıldı. “Fotoğrafta olmak değil mesele, benim gibiler ‘kendisi olabilmek’ yolunda canlı olarak hayatı yaşamaktadır” diyen Çollak, birçok edebiyatçının kitabını yayınlamanın yanı sıra işin her zaman emek tarafında durmuş ve yayınevine gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamıştır.

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 23:50 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Bir kitap dostu olarak Cahit Çollak
Bir kitap dostu olarak Cahit Çollak
ERTUĞRUL TÜRELİ


Geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Cahit Çollak, “Bursa'nın tanınmış kültür adamı" olmaktan çok daha fazlasıydı muhakkak. Bir “vakıf adam" olarak yaşadı adeta. İmkanları nispetinde ne yapılması gerekiyorsa yapabilme uğraşındaydı. Mülkiyet duygusu olmadan, Allah'ın rızasını esas almayı ve rızık endişesi duymadan yaşamayı önemsiyordu.



Hal, Cahit Çollak'ın sıkça telaffuz ettiği kelimelerden biriydi. Hal üzere yaşıyordu. Sessiz, iddiasız ve gürültüsüzce…


Uludağ ve Sır Yayınları'nın kurucusu olan Cahit Çollak, Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi'nin kurucularındandı ayrıca.



DAVA DELİSİ


Okumak için İstanbul'a geldiği 1970'li yıllarda, Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi'ne hayat veren kadroda bulundu. Nurettin Topçu'nun vefatına değin yanındaydı. Hatta Mustafa Kutlu büyüğümüzün malum eserinde anlattığı Dava Delisi Kerim'in veyahut Emekçi Murat Ağabey'in, Cahit Çollak olduğu naklediliyordu dilden dile. “Yenilerek kazanılmış bir zafer" Cahit Çollak'ın halinin fotoğrafıydı sanki…



Ulucami'nin hemen altında, Osmanlılar'ın ilk bedesteni olan Emir Han'daki 49 numaralı mütevazı mekanı kültür camiasının daimi uğrak yerlerinden biri oldu. Kitabevinden veyahut yayımevinden ziyade, bir ziyaretgah gibiydi. Daha sonra kapatmak zorunda kaldığı o mekandan kimler geldi, kimler geçti. Kısıtlı imkanlarına rağmen, bilhassa gençlerden maddi ve manevi yardımını esirgemediğinin bizzat şahidiyim. Her biriyle mütemadiyen ilgileniyordu. O'nun kitaba dost olması, insana dost olmasındandı.



GÜZEL İNSAN


Cahit Çollak, Hareket Dergisi'nden bu yana yayımcılığa gönül vermiş bir güzel insandı. “Kitabın sırrı insanın sırrıdır" sözüyle yayım hayatına Bursa'da başlayan Sır Yayıncılık tarafından birçok seçkin eser yayımlandı. Prof. Dr. Mustafa Kara'dan “Bursa'da Tarikatlar ve Tekkeler", Metin Önal Mengüşoğlu'dan “Düşünmek Farzdır", Doç. Dr. Saffet Sancaklı'dan “Sünneti Doğru Anlamak" ve İhsan Deniz'den “Daima Unutma" gibi…



Şair Ömer Yalçınova, birkaç yıl evvel Bursa'ya gelmiş ve bir etkinlik vesilesiyle Cahit Çollak'la tanışmıştı: “Konya, Bursa, İstanbul veya Ankara'da tanıştığım kişiler, bana ilk önce şiirden söz ettiler. Hatta Bursa'da tanıştığım Cahit Çollak, Faruk Nafiz Çamlıbel'in şu mısralarını ezberden okumuştu: 'Garibim namıma Kerem diyorlar/ Aslı'mı el almış haram diyorlar/ Hastayım derdime verem diyorlar/ Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış'ım ben'."



KİTAPLAR VE ÇİÇEKLER İTİNA İSTER


Sevgili ağabeyimiz mütevazı, güzel sözlü ve nezaket sahibiydi. Olumsuz düşünce ve davranışlarda bulunmaktan kaçınırdı. Ümitvardı. Teşvik ediciydi. Gelişigüzel bir insan değildi. Mesleğine emek ve gönül vermişti. Gidişiyle Bursa'da büyük bir boşluk bıraktı. Tıpkı Mustafa Kutlu tarafından, “Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı"nda nakledilen gibi: “Kitapçıların ve çiçekçilerin bazı özellikleri olmalı, gelişigüzel insanlar bu mesleklerin içine girmemeli, kitaplar ve çiçekler itina isteyen varlıklar…"



Cahit Çollak, gönül vererek gerçekleştirdiği işine tutkuluydu; titiz ve düzenliydi. Hizmet ehli olmak ön plana geçmişti hayatında. Çalışmaya yatkındı, yorgun olduğunu dillendirmezdi asla. Bir gönül eri ve hal insanı olarak yaşadı.



Kıymetli büyüğümüz Fethi Gemuhluoğlu'nun ifadesiyle; insana dost olmak, fikre dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak gibi, kitaplara da dosttu Cahit Çollak. Daima ve disiplinli bir okuma hali içinde olmadı elbette. Hizmetkar olduğunu söylüyordu, okuma alışkanlığı edinememesinin nedeni buydu, Hareket Dergisi'nden itibaren bu böyleydi. Söz konusu dostluk daha çok işin emek tarafıyla alakalıydı. “Fotoğrafta olmak değil mesele, benim gibiler 'kendisi olabilmek' yolunda canlı olarak hayatı yaşamaktadır" diyordu. İyilikle ve güzellikle hatırlanacaktır adı. Rahmet niyazıyla…


#Cahit Çollak
#Bursa
7 yıl önce
default-profile-img