|

Bir siyaset bilgesi ve 16 Nisan

Dönüştürücü bir siyasi lider olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kitleleri peşinden sürüklemesinde siyasette edinmiş olduğu bilgeliğin önemli bir rolü bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgeliği seçmen tarafından da net bir şekilde görülmekte ve takdir edilmektedir.

Yeni Şafak
04:00 - 13/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:53 - 13/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İLLUSTRASYON: CEMİLE AĞAÇ YILDIRIM
İLLUSTRASYON: CEMİLE AĞAÇ YILDIRIM
Prof. Dr. Halit Keskin- Yıldız Teknik Üniversitesi

Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaları büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. 16 Nisan’ da yapılacak olan referandumda taraflar kendi beklentileri doğrultusunda sandıktan sonuç çıkması için özveriyle çalışıyorlar. Taraflar kendi argümanlarını ortaya koyup, karşı tarafın argümanlarının yeterli olmadığını açıklamaya çalışıyor. Uzun bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, sistem değişikliğinin önemini vurguluyor ve bu doğrultuda çalışmalarını yürütüyor. Ana muhalefet partisinin başını çektiği “hayır cephesi” ise kendi görüşlerinin gerekçelerini anlatmaya çalışıyor. Bu cepheden gelen açıklamalar, zaman zaman demokratik olgunluk sınırlarını aşacak şekilde dile getiriliyor. Sistem değişikliğine muhalefet edenler söylemlerini büyük oranda; tek adam sistemine gidiş, ülke elden gidiyor, rejim değiştiriliyor, padişahlık yetkileri veriliyor vb. argümanlar üzerine kurgulamış görünüyor. Bu yaklaşım biçimi; entelektüel derinliği olmayan, ikna edici olmaktan uzak ve seçmeni tatmin etme noktasında yeterli görünmemektedir. Bu söylemlerin binlerce yıllık devlet geleneğine sahip Türk milleti nezdinde faydalı sonuçlar doğurmayacağı ortadadır.

AK PARTİ GERÇEĞİ GÖRÜLMELİ

Buradan hareketle hayırcı cephenin yürüttüğü çalışmaların ve ileri sürmeye çalıştıkları görüşlerin seçmen tabanında gerekli karşılığı bulamayacağı yüksek ihtimalli görünüyor. Seçmenin ileri sürülen görüşleri benimsemesi için görüşlerin içeriğinin kamuoyunu ikna edecek şekilde doldurulması gerekmektedir. Sloganik çerçevedeki görüşlerin bir noktadan sonra beklenildiği kadar ilgi görmediğini kaç seçimdir görülmektedir. Kuruluşundan itibaren girdiği bütün seçimleri kazanan AK Parti gerçeği iyi incelenmelidir. Yaptığı icraatlar vatandaş tarafından takdir edildiği için girdiği bütün seçimleri kazanabilmiştir. Yaklaşık olarak on beş yıldır süreklilik arz eden bir başarıyı tesadüflerle açıklamak mümkün değildir. Muhalefet başarılı olmak istiyorsa geçmiş seçimleri ve sahayı çok iyi irdeleyerek siyaset yapma biçimini tekrar gözden geçirmelidir. İlk etapta, başarılı uygulamalar örnek alınarak işe başlanmalı, seçim stratejileri yeniden gözden geçirilmeli ve buralardan dersler çıkarılmalıdır. Böylece, çıkarılacak dersler sonraki seçimler için daha makul stratejiler belirlenmesine rehberlik edecektir.

Sistem değişikliğine karşı çıkanlar da destekleyenler de olacaktır. Başkanlık sisteminin Türkiye için ihtiyaç olduğunu savunanlar gerekçelerini açıklıyorlar. Karşı görüşte olanlar ise, başkanlık sisteminin içeriği ve fonksiyonelliğini incelemek yerine, Cumhurbaşkanına olan karşıtlıklarını ön plana çıkartmaktalar. Karşıtlık üzerine kurulan bir stratejinin başarıya ulaşma şansının çok zor olduğunu şimdiden belirtmekte fayda görüyorum. Eğer haklı olduğunuzu ve savunduğunuz görüşlerin önemli olduğunu düşünüyorsanız seçmenlere bunları açıklayabilmelisiniz. Seçmenlerin referans çerçevesini değiştirmeli ve düşünce biçimlerinde değişiklik oluşturacak şekilde bir strateji uygulamalısınız. Bunu yapabilmeniz için; söylemlerinizin bilimsel, uygulamaya dönük ve makro anlamda makul gerekçelerinin olması şarttır.

SİYASET BİLGESİ ERDOĞAN

Muhalefet yapmaya çalışanlar Türk siyasi hayatının son çeyreğine damgasını vurmuş olan bir hareketin karşılarında olduğunun bilincinde olmalılar. Bu hareketin lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim bilimci bakış açısıyla bir “siyaset bilgesi” olduğunun altını çizmek isterim. Ünlü filozof Sokrates, karakter, uyum, güzellik ve gerçeğin bilgeliğe sebep olduğunu ve bireylerin bilge olmak için geçici heveslerden kaçınarak değişmeyen doğruları araması gerektiğini savunmuştur. Uzmanlığı, bilgi ve bilgeliği gücün kaynakları olarak belirtmiştir. Sokrat’a göre, bahse konu kaynaklar politik ve pratik amaçlar için iyi bir şekilde kullanılırsa refah oluşacaktır. Yönetim literatüründe de bilgelik konusu, daha ziyade, liderlik bağlamında çalışılmıştır. Dönüştürücü bir siyasi lider olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kitleleri peşinden sürüklemesinde siyasette edinmiş olduğu bilgeliğin önemli bir rolü bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın bilgeliği seçmen tarafından da net bir şekilde görülmekte ve takdir edilmektedir.

BEŞ TEMEL ÖZELLİĞE DE SAHİP

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerde bilgelik için gerekli olan mantıksal düşünme, hissiyat, erdemlilik, pratik bilgelik, estetik yetenek gibi beş temel özelliğe sahip bir liderdir. Mantıksal düşünme, bireysel analize önem vererek mantıksal çıkarımlar yapmayı, sebep-sonuç arasındaki ilişkiyi bulmayı ifade etmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan sahadan gelen biri olarak siyaset arenasını, kendi partisini, vatandaşlarını ve rakiplerini çok iyi tanımaktadır. Seçmenler ve rakiplerle ilgili yaptığı analizleri mantıksal düşünme çerçevesinde yapmaktadır. Bu nedenle bireysel analizleri çok güçlüdür ve mantıksal çıkarımları çok hızlı şekilde yapabilmektedir. Erdoğan’ın bir lider ve siyasetçi olarak bilgeliği, problemleri çözme noktasında zihni aktivitelerini refleks halinde kullanma yetkinliğini de kendisine kazandırmıştır. Örneğin; 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinden sonraki mantıksal çıkarımının Ak Parti'yi çok güçlü bir şekilde Kasım ayında ezici olarak iktidara taşıması gibi.

Liderlerin önemli bir diğer bilgelik özelliği olan “hissiyat”, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da oldukça gelişmiş durumdadır. Yönetim literatüründe “hissiyat”, yönetici veya liderin yargısı olarak ifade edilmektedir. Hızlı, bilinçdışı ve bütünsel bir işbirliği ile meydana gelmiş etkili yargılardır. Hissiyat; kavramsal, duygusal ve duyusal elementlerin bileşiminden oluşan kollektif bir kavramdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan duygularını en güçlü şekilde kullanan önemli liderler arasında yer almaktadır. Konuşma tarzı, jest ve mimikleriyle takipçileri üzerinde önemli etkiler bırakmaktadır. Vatandaşlar onun hissiyatını anlamakta, ortak olmakta ve daha sonra bu ortaklığı sandıkta yaptıkları tercihleriyle davranışlarına yansıtmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan güçlü hissiyatı ile vatandaşlarla gönül köprüsü kurabilmekte ve onları kolaylıkla yeni uygulamalar konusunda ikna edebilmektedir.

ERDEM VE PRATİK BİLGELİK

Bilgeliğin önemli özelliklerinden bir diğeri de “erdemliliktir”. Erdemlilik; insanlığın en iyi halinin, özünün, en yüceltici davranışlarının, insanlık için en iyinin peşinde olan insan karakteri ve eyleminin ahlaki ve entelektüel mükemmeliyetidir. Bu noktada, Erdoğan çok önemli bir örnektir; manevi alt yapısı son derece güçlü bir liderdir. Bu alt yapısının söylemlerini ve davranışlarını da şekillendirdiğini görüyoruz. Erdoğan, söylemlerini başarılı bir şekilde pratik hayata yansıtmakta ve topluma örnek olmaktadır. Takipçilerini etkilemesinin ve ikna edebilmesinin en önemli sebebi erdemliliği ve samimiyetidir.

Liderlerdeki bilgeliğin önemli bir unsuru da “pratik bilgeliktir.” Cumhurbaşkanı Erdoğan bu özelliği de sıklıkla kullanmaktadır. Kısaca, pratik bilgelik, insanların iyiliği için kabiliyet durumunu doğru şekilde harekete geçirme muhakemesidir. Spesifik durumlarda mümkün olduğunca ortak menfaate hizmet edecek şekilde en iyi eylemi belirleme ve sonuçlarını üstlenme yeteneği olarak anlaşılır. Pratik bilgelik, neyle yüzleştiğimizin özünün farkında olma ve tüm durumlara en iyi ve en uygun cevabı verebilme kabiliyetidir. Özellikle pratik bilgelik her spesifik durumu, o duruma özel olarak en doğru şekilde yönetmek, söz konusu durumla ilgili kurumsal ve çevresel zorluklarla optimal seviyede başa çıkabilmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan pratik bilgelik yetkinliğini sıklıkla kullanmaktadır. Karşılaşılan problemler karşısında paniğe kapılmamakta, etrafına güven vermekte ve sorumluluğu alarak gerekli kararları vermektedir. Bir siyaset bilgesi olarak mesleki bilgisi oldukça gelişmiş durumdadır. Sahayı çok iyi tanıdığı için mesleki bilgi ve tecrübesiyle desteklenmiş isabetli kararları verme noktasında oldukça başarılı bir lider görünümündedir.

TOPLUMUN HER
KESİMİYLE İLİŞKİSİ SICAK

Liderlerdeki bilgeliğin diğer bir özelliği de “estetik yetenektir.” Estetik yetenek, insanların diğer insanlar ile etkileşim için gerekli duyarlılığa ve yeteneğe sahip olmaları anlamına gelmektedir. Estetik yeteneği güçlü kişiler başkaları ile etkileşimleri sırasında sürekli ipucu ve anlam arayışı içerisindedirler ve sonuç olarak farklı kişilerle farklı şekillerde ilişki kurabilme başarısı gösterirler. Bu özellikleri sayesinde bilge liderler, kişilerin yetenekleri ve eksik yönlerini kolaylıkla görürler. Bunun yanında genellikle açıkça ifade edilmeyen, inançlar, tutumlar, değerler bilgi ve anlayışını daha iyi idrak edebilirler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumun her kesimiyle çok sıcak ilişkiler geliştirebilmesinin altında estetik yetenek noktasındaki bu özelliği yatmakta, bu yeteneği sayesinde birçok cevheri keşfedebilmekte ve onları ülkemize hizmet için değerlendirme imkânını elde etmektedir.

Siyasetçilerin ve siyasi partilerin başarısı seçmenle kurabildiği iletişimin kalitesine ve onları ikna edebilmelerine bağlıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçmenle çok rahat kurabildiği iletişimi en üst düzeyde değerlendirebilen bir liderdir. 16 Nisan’ da yapılacak olan referanduma liderlerin seçmen nezdinde kurabilmiş olduğu iletişimin kalitesi damgasını vuracaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimin, Türkiye’nin ayağındaki prangalardan kurtulması için hayati olduğunu sürekli belirtiyor. Buna yönelik olarak, değişimin niçin gerekli olduğunu çok net ve vatandaşımızın anlamlandırabileceği şekilde açıklıyor. Seçimde “hayır” cephesinin işinin oldukça çok zor olduğu görülüyor. Karşılarında Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi bir “siyaset bilgesi” olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#16 Nisan 2017
#AK Parti
7 yıl önce