|

Bir tespitim var

Şair ve yazar Hüseyin Akın’ın yeni deneme kitabı “Tespitçi Dükkanı”, Ülke Kitapları arasından okura sunuldu. Akıcı metinlerine devam eden Akın, kendi hikayesinin yanında, bizi de anlatıyor.

Yeni Şafak
14:37 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 14:46 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Hüseyin Akın'ın "Tespitçi Dükkanı" adlı kitabı yayınlandı.
Hüseyin Akın'ın "Tespitçi Dükkanı" adlı kitabı yayınlandı.

CENGİZHAN ORAKÇI

Hüseyin Akın önce bir şair, hem de günümüz Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biri. Yazdığı şiirlerle dilimizi havalandırmaya devam ediyor. Şiirin yanı sıra ve onunla atbaşı giden bir denemeci o aynı zamanda. Daha önce Deneme Yanılma, Kitabım Çıktı Alınmayın, Geçmiş Günler Matinesi, Canlı Renkler, Kaybolmak İçin Nereye Gitmeli, Yalan Dünyanın Yanlış İşleri, Hu Dönüşü kitapları çıkmıştı. Şimdi bunlara bir de “Tespitçi Dükkânı” eklendi.

YENİ MANZARA
TASARLIYOR

Hüseyin Akın dille oynayan bir şair/yazardır. Kelimeler onun parmakları arasında akan kum gibidir. Kelimelere şöyle bir üfler ve onlar öyle yan yana gelir ki ortaya çıkan cümle sizi şaşırtır, şaşırtmakla kalmaz birdenbire içine alıverir. O cümlenin içinde yürümeye başlarsınız, o cümle biter, ardından gelen cümleye basar ayağınız, derken o cümle de sizi içine buyur eder. Bir anda yazının sonuna geldiğinizi görüp bir daha şaşarsınız! Nasıl oldu da yazı hemen bitmiştir.

Akın’ın denemelerinde göze çarpan en önemli hususlardan biri zekâdır. Tespitçi Dükkânı’ndaki yazılara bakıldığında hemen fark edilen hususiyetlerden biri de budur. Denemelerde şairin o keskin zekâsıyla hep karşı karşıyasınızdır. Bu zekâ sizi tepeden bakan bir zekâ değildir. Tepeden bakıp sizi ezmez; tam sizin yanı başınızda duran ve size kardeşçe, dostça seslenen bir zekâdır bu. Size hatırlatacakları vardır bu zekânın. Hatırlatırken de azarlamaz; bunu çok usta bir muallim edasıyla yapar ve öğreteceğini öğretmiş olur. Siz daha önce bilmediğiniz bir meseleyi böylece öğrenmiş olursunuz. Yahut hadiselere başka bir zaviyeden bakalım diye elinizden tutup götürür; başka bir pencereden bakmaya başlarsınız ama farkına bile varmazsınız bunun. Bir anda manzara değişmiştir. Bize yeni manzaralar tasarlayan ve cümlelerle bunu tasvir eden bir denemecidir o.

BİZİM DÜNYA HALLERİMİZ

Denemeler de neler mi var? Tespitçi Dükkânı’nda, Akın’ın keskin nazarından kurtulan hiçbir mevzu yoktur. Her şey onun ilgi alanındadır. İçinde yaşadığımız hayata dair, yaşayamadığımız hayata dair tespitlerde bulunur; o tespitleri bir güzel açtığı dükkândaki raflara, vitrinlere yerleştirir. Aman Allah’ım o dükkânın içine girince neler neler sizi karşılar. Dükkânın içinde biz varız. Hüseyin Akın kendini yazmıyor, kendi ferdi macerası değil sadece anlattıkları. Topyekûn biziz, anlattığı bizim hikâyemiz, bizim yaşadıklarımız. Bizim dertlerimiz, bizim acılarımız, bizim dünya hâllerimiz. Bizi en çok meşgul eden kısır din tartışmalarına yaklaşımını okuduğunuzda içinizdeki o kara bulutların dağıldığını hissedersiniz. Yazarın aynı zamanda ilahiyatçı olması, bu sahada rahatça söz söylemesini de sağlar, lakin o bildiğimiz ilahiyatçılar gibi bizi dar bir çerçeveye sokmaya çalışmaz; aksine denemelerdeki bakış açısıyla o çerçeveleri mümkün olduğunca kaldırır ve görüşümüzü genişletir.

Tespitçi Dükkânı’nda yazar bizi deruni dilden bir hasbihale davet ediyor, üstelik yanında çay da vaadediyor…

  • KİTABIN ÖZETİ :
  • Tespitçi Dükkânı
  • Hüseyin Akın
  • Ülke Kitapları
  • 2017
  • 160 sayfa
#Ülke Kitapları
#Hüseyin Akın
#Tespitçi Dükkanı
6 yıl önce