|

Devlerin savaşı

Okay Tiryakioğlu imzalı Ulak serisinin dördüncü kitabı gençlerle buluştu. “Mayerling Ormanları Derinliklerinde” adlı kitapta kahramanımız Vehimi Orhun Çelebi’nin çok güvendiği Ulak Nuri’nin Viyana Kuşatması dönemindeki gizemli yolculuğuna konuk oluyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:49 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Devlerin savaşı
Devlerin savaşı

KAAN GÜLER

Okay Tiryakioğlu, ülkemizin ilk gotik yazarlarından biri olarak tanıtılır kimi çevrelerde. Peş peşe yazmış olduğu Osmanlı İmparatorluğu konulu romanlarında bu “Gotik yazar” unvanını da fazlasıyla hak ediyor. Tiryakioğlu’nun romanlarının öncüllerinden ayrıldığı en önemli nokta, geri planda kalmış isimsiz kahramanların ön plana çıkarılmış olmasıdır; Vehimi Orhun Çelebi örneğinde olduğu gibi.

BÜYÜK ACILAR ARASINDA

Vehimi’yi, deyim yerindeyse, çömezlik döneminden beri tanıyoruz. Yani, Tiryakioğlu’nun Çaldıran romanından beri. Büyük acılar çekmiş, çetin sınamalardan çıkmış ve katılaşmış, sadık, vefalı, düşmanlarına karşı acımasız olan Vehimi; Kanuni, Sultan ve Süleyman romanlarında da macerasına devam etmişti.

Vehimi’nin yetişkinlere anlatılan hikâyesinde anlatılmamış yönlerini, bu defa bir gençlik romanında okuyoruz. Bir çocuğun, ama sıradan bir çocuğun değil, küçük yaşta üzerine aldığı görev ve sorumlulukların ağırlığı altında ezilmiş bir çocuğun, erken yaşta büyümek zorunda kalmış bir çocuğun gözüyle tanımaktayız bu sefer Vehimi’yi.


12 yaşında bir şehit çocuğudur Nuri. Babası Kanuni Sultan Süleyman’ın askerlerinden. Dedesi ise Çelik Hilal teşkilatından önceki Osmanlı’nın istihbarat teşkilatı Karatuğ’dan emekli yaşlı bir asker.

Annesi, babasının ölümünden sonra dedesinin isteğiyle başka bir savaşçıyla evlenir. Annesi, üvey babasının yanı sıra aymaz ve aylak ağabeyi Hasan, iki küçük kardeşi, Umay Halası ve dedesiyle Beykoz’da bir konakta yaşıyorlar. Nuri, okuyup danişmend olmak niyetindeydir. Ama bir gün istemediği bir kavganın içerisinde bulur kendini. Arkadaşlarına vefa borcu ödemek ve arkadaş olmanın gereğini yerine getirmek için katıldığı bu kavga hayatını tümüyle değiştirir.

GİZEMLİ YOLCULUK

Öteden beri, namını duyduğu, düşlerin arasındaki bir gölgeyle, bir hayaletle karşılaşır: Vehimi Orhun Çelebi’yle… Bir yandan üvey babası ile sorunları vardır Nuri’nin. Bir yandan da hiçbir şeyden hoşnut olmayan dedesine kendisini ispat etmek derdindedir. Bunlar yetmezmiş gibi bir de ergenlik sorunlarıyla mücadele etmektedir. Ama esas mücadelesi gönülsüz olarak girdiği o kavgadan sonra başlayacaktır Nuri’nin.

Koca Devlet-i Aliye-i Osmani’nin kaderini belirleyecek bir savaşta kilit rolü oynama sorumluluğu onun henüz gençliğe yeni adım atmış cılız omuzlarına yüklenmişti. Fakat Nuri henüz bunu bilmiyordu. Bilse o kavgaya girer miydi acaba?

Peki, Nuri daha ‘sorumluluk’ kelimesinin ihtiva ettiği o geniş manayla başa çıkamazken, böyle bir görevin üstesinden gelebilecek miydi? Hepsinden önemlisi babasına layık bir çocuk olabilecek miydi? Serinin ilk üç kitabı Çelik Hilalin Gölgesinde, Tuna’nın Sırrı, Viyana Kapılarında’da bu soruların cevaplarını arıyoruz. Şimdi ise raflarda serinin son çıkan kitabı, Mayerling Ormanları Derinliklerinde’yi bulabilirsiniz.

Serinin bu kitabında, Ulak Nuri’nin macerası Viyana’nın tekinsiz ve derin ormanlarında devam ediyor. Viyana kuşatması sırasında yeni görevi için, yalnızca bir rehber eşliğinde içinden çıkılabilecek gizemli ve devasa Mayerling Ormanlarına gönderilen Nuri, bir çeşit tekinsizliğin bir parçası oluverir… Vehimi Orhun Çelebi’nin güvendiği Ulak Nuri, şehrin kuşatılabilmesi için görevini yerine getirebilecek mi?

Okuru içine çeken kitap okurunu maceralı bir dünyaya sürüklüyor. Kitabın dili yalın ve oldukça başarılı. Gençlerin severek okuyacağı bu kitap aynı zamanda yeni neslin hem tarihe olan ilgisini artıracak hem de okuma sevgisini kazandırmada etkili olacaktır.

#Okay Tiryakioğlu
#Ulak
7 yıl önce