|

Günlüklerden masalcı çıktı

Ayasofya'nın Gizli Tarihi isimli kitabıyla çok sevilen araştırmacı yazar Erhan Altunay, son romanı Masalcı'yı yayımladı. Masalcı'yı ezoterik öğretiler, semboller ile kurgulayan yazar aslında pek bilmediğimiz bir İstanbul rehberi sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 00:07 - 24/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Günlüklerden masalcı çıktı
Günlüklerden masalcı çıktı

Bilinmeyen İstanbul'a doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Fantastik edebiyat eserleri için kullanılan bu klişeyi araştırmacı yazar Erhan Altunay'ın Destek Yayınları'ndan çıkan Masalcı isimli son kitabı için kullanabiliriz. Zira Altunay, bu yarı kurgu yarı gerçek kitabında şövalyeler, kutsal emanetler, Paganizm (kökenleri dünyanın kadim doğa dinlerine uzanan bir inanç biçimi ve bu dinlerin genel adı) ve ezoterik (içsel, gizli) öğretilerle dolu bir İstanbul'un kapılarını aralıyor. “Ayasofya'nın Gizli Tarihi” kitabı çok okunup beğenilen Altunay'ın “Masalcı”sının doğuşu birkaç yıl öncesine dayanıyor. Öncesinde bütün olanları Facebook üzerinden günlükler şeklinde yayınlayan Altunay, yıllar sonra yazdıklarını kitapta bir araya getiriyor. Eserin ana karakteri ve anlatıcısı Masalcı, hem geçmiş olayların perde arkasını gözler önüne seriyor hem de gelecekteki olası tehlikelerden haber veriyor.





BUGÜNE DAİR İZLER


Hepimiz eski bir yazı okuduğumuzda ya da bir efsaneden söz edildiğinde sembolik anlamının ötesinde bir şeylerin daha var olma ihtimalini düşünüyoruz. Bugün İstanbul'da her gün önünden geçtiğimiz binaların üstlerinde, eski kiliselerde, resimlerde, kitaplarda farklı sembollerle karşılaşırız. Kimin en zaman oraya koyduğunu çözemediğimiz semboller. Altunay, bu sembollerin peşinden giderek farklı bir tarih okuması yapıyor. Günümüz mutsuz yaşamının sembolizm ve “kadim bilgelik” bilinmeden anlaşılamayacağını savunan Altunay, Masalcı kitabında okuru peşinden sürüklüyor. Masalcı bilinmeyen bir İstanbul rehberi gibi. İstanbul'u bir de Altunay'ın Masalcı'sıyla gezin.



CEHENNEME BENZİYOR


Masalcı'nın kitapta kurguladığı bölümler olsa da gerçek olan kısımlar daha fazla. Balat, Üsküdar, Galata, Suriçi Masalcı'nın ana mekanları. Kutsal Emanetler'in peşinde olan şövalyelere karşı buralarda mücadele veriliyor. Ezoterik örgütlere merakı küçük yaşlarından itibaren başlayan Altunay, bu gizli örgütler hakkında şaşırtıcı ipuçları bulup çıkarıyor. Masalcı, biraz Dan Brown'un Cehennem'ini de anımsatmıyor değil. Konular birbirine yakın. Benzerlik de haliyle ortaya çıkıyor. Masalcı'nın anlatısı içinde geçen bazı şifrelerin deşifreleri kitapta bulunmuyor. Bu, okuyucunun merakını daha canlı tutuyor.



#Ayasofya
#Masalcı
#Erhan Altunay
7 yıl önce