|

Herakles'in son sergisi Cenevre'de

Eylül’de kendi yurdu Antalya’ya dönecek olan Herakles Lahdi, yurt dışında son kez Cenevre’de sergilenmeye başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2017 Salı
Güncelleme: 07:06 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
3 ton ağırlığındaki l ahit , Antalya İli, Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Perge antik kentinden yurt dışına kaçırılmıştı.
3 ton ağırlığındaki l ahit , Antalya İli, Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Perge antik kentinden yurt dışına kaçırılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü'nde ele geçirilen ve ülkemize iadesinden önce Cenevre Üniversitesi’nde sergilenecek Herakles Lahdi'nin ziyarete açılış törenine katıldı. Türkiye'den yasadışı olarak çıkarılmış bütün kültür varlıklarının iadesi için girişmelerini sürdürdüklerini söyleyen Avcı, Suriye ve Irak gibi çatışma alanlarındaki kültür varlıklarının korunması konusunda da Interpol ve ICOM ile işbirliği yaptıklarını belirtti.


İADE KARARI ÇIKMIŞTI

Cenevre Gümrüğü'nde 2010 yılında ele geçirilerek ülkemiz kökenli olduğu tespit edilen Herakles Lahdi'nin Cenevre Başsavcılık makamınca yürütülen soruşturma sonucunda Türkiye'ye iade edilmesine 2015 yılında karar verilmişti. Eserin Türkiye'ye iadesinden önce 3 ay boyunca Cenevre Üniversitesi'nde sergilenmesi konusunda iki ülke fikir birliğine vardı. Lahit eylül ayında Antalya'ya getirilecek.

#Herakles
#Cenevre
#Nabi Avcı
7 yıl önce