|

Kerasus'un incisi Giresun

Kümbet'in kokusu Dumankaya'nın havası, Kulakkaya2nın çimeni, Sis Dağı'nın Türküsü, Gedikkaya'nın manzarası, Gelin Kayası'nın hikâyesidir o. Tirebolu'nun yeşili kucaklayan sahili, Görele'nin Katip Şadi'si, kirazın ve fındığın anavatanı, Şebinkarahisar'ın sarp tepeleridir. O baştan sona bir Karadeniz cenneti, Şeyh İdris'in ve Çepnilerin diyarı, Topal Osman'ın edebi istirahatgahı Giresun'dur. Skyroad bu ay Giresun'un tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini okuyucuları için paylaşıyor.

Yeni Şafak
05:00 - 14/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:08 - 13/07/2016 Çarşamba
Skyroad

Skyroad Dergisi bu ay Kümbet Yaylası'ndan çıkıp tarih kokan Şebinkarahisar'a kadar Giresun'un tüm güzelliklerini okuyucularına sunuyor. Doğal güzelliği ve tarihi dokusu kadar leziz yiyeceklerine de yer verilen dergide Giresun adasının gizemli hikâyesine de yer veriliyor.



Kümbet'te rüya gibi iki gün


Giresun'un Kümbet Yaylası birbirinden güzel ağaçları bünyesinde barındırıyor. Ladin ve çam ağaçları ile başlayan ormanlar, köknar, sarıçam, sedir, kayın, meşe, ıhlamur, karaağaç, gürgen, kızılağaç, yabani fındık gibi ağaçlarla devam ediyor. Binbir renkte açan çiçeklerde cabası…



Altyapısı tamamlanmış, PTT acentası sağlık ocağı, bakkal, sadece kuzu etinin satıldığı kasaplar, manav, lokanta, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisi bile bulunan yaylada güzel bir tatil geçirebilirsiniz.





Gogora kilisesi


Giresun'un 18. yüzyıl eserlerinden biri olan Gogora Kilisesi, 1923 yılına kadar işlevselliğini korudu ve sonrasında bir süre boş kaldı. 1948-1967 yılları arasında ise cezaevi olarak kullanıldı. Kilise 1988 yılında müze olarak düzenlendi. Giresun Müzesi'nde Tunç çağından Hititlere, Hellenistik dönemden Roma'ya Bizans'a ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulundu.



Giresun'un gizemli adası


Zalim kral Mitridates'in dillere destan bir kızı varmış. Güzel olduğu kadar da tevazu sahibi… Gönlünü sarayının çobanına kaptırmış. Çoban da bu güzel kral kızına âşık olmuş. Kral Mitrades durumu öğrenince çobanı Aretias (Giresun Adası)'da kiraz ağacına astırarak öldürtmüş. Çobanın ölümüyle kraın ızı da ölünce Kral Mitradates de ağır bir hastalığa yakalanmış. Öyle ki kralın iniltileri Giresun'un kayalarından duyulmuş. Şiddetli ağrılar sonucunda ölen Kral'ın sevda ahı aldığına ve çobanın ruhunun da hala adada dolaştığına inanılıyor. Herkül'ün altın postunu aramak için geldiği, Amazon kadınlarının erkeklerden uzak bir hayat kurduğu ada Karadeniz'in tek adası olarak Giresun'u selamlıyor.





Turizm'e kapısı açık Şeyhli köyü


Piraziz ilçesine bağlı Şeyhli Eko Turizm Köyü'nü diğer köylerden faklı kılan özelliği ise turizme açık bir yer olması. Köye gelenler yöresel kıyafetler ve folklor ekibiyle karşılanıyor. Köy evinde ise Kına Gecesi ve yöresel oyunlardan oluşan yemekli bir kabare sunuluyor.



Tarih kokan Şebinkarahisar


Merkezde deniz iklimine hakim tarihi ilçesi Şebinkarahisar, Giresun'un gözbebeği… Şebinkarahisar kalesi, Meryem Ana Manastırı, Licese Kilisesi, Fahreddin Behramşah Camii, Kurşunlu Cmii, Taşhanlar, Kadıoğlu Camii ile buram buram tarih kokusu alabileceğiniz nadide yerlerden…



  • Çocuk kütüphanesi (Katolik Kilisesi):
    Çınarlar mahallesinde bulunan ve çocuk kütüphanesi olarak kullanılan yapı aslen Fransız Katolik Kilisesidir. 1800'lü yılların sonlarında inşa edildi.
  • Kaya Kilise:
    Bugünkü askerlik şubesi arkasındaki eski Lonca yolu üzerinde, Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllardan kalma bir kaya tapınağı. Gizli ayinlerin yapıldığı ilk kapalı mabetlerden..
  • Kufa Kuyusu:
    Pontus döneminden kaldığı sanılan kuyu, kalenin eteğinde ve yeni açılan yolun kenarında, Kale'nin su ihtiyacını karşılamak için açılmış. Gizli geçitlerle de bağlantılı olduğu söylenir.
  • Millet Bahçesi Kapısı:
    Vilayet binası önündeki parkın taştan, kemerli kapısı. Kapıda üç kitabe bulunur. Kitabelerden anlaşıldığına göre kapı kaymakam Ziya Bey ve Reis Kaptan Yorgi tarafından yaptırılmış.

  • Seyit Vakkas Türbesi:
    Osmanlı Padişahı FATİH Sultan Mehmet han döneminde Giresun'un fethi sırasında büyük yararlılıklar gösteren ve yapılan çatışmalarda şehit düşen Uç Beyi Seyit Vakkas'a ait. Mezar 15. Yüzyılda, türbe ise 19. Yüzyılda yapılmış.
  • Kale Camii:
    Kale mahallesindeki mimari değeri yüksek bir yapı. İki yazıtı var. Giriş kapısı üstündeki 1830 tarihi yazıtında ilk camii Dizdarzade Emetullah Hanımın yaptırdığı bildiriliyor. 1912tarihli yazıtındaysa da caminin Sarı Mahmut Zade El-Hac Mustafa Efendi tarafından yeniden inşa ettirdiği belirtiliyor.
  • Hacı Hüseyin Camii:
    En eski camidir. 1594 yılında Çoban oğlu Hacı Hüseyin tarafından yaptırılmış. Hacı Miktat Camii: yapının üç ayrı yazıtı var. 1661 tarihliyazıtından yapının Hacı Miktat Ağa'nın vakfı, 1841 tarihli yazıtından Hacı Çalık Kapudan 'ın hayratı olduğu anlaşılıyor. 1889 tarhli yazıtı ise yapıyı Hacı İsmail Efendi'nin yeniden inşa ettirdiğini belirtiyor.
  • Çekek Camii:
    1884 tarihli kitabesinden caminin Sarı Alemdar Zade tarafından yaptırıldığı anlaşılmakta.

Giresun'un lezzetleriGiresun'un geçim kaynağı olan fındık ağustos ayında halkın hayatına giriyor ve tüm yılı kaplıyor. Dünya pazarlarında aranan ve yağ oranı yüksek olan fındık 'Giresun kalitesi' olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Şebinkarahisar'a özgü damarları koruyan cildi temizleyen Şebin cevizi bulunuyor.





  • Ne yenir?
  • Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır. Piraziz köftesi de Piraziz'e has bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.





#Skyroad Dergisi
#Giresun
#Kümbet Yaylası
#Fındık
#Şebinkarahisar
8 yıl önce