|

Kötü karneye ceza vermeyin

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen karne heyecanı yaşadı. Çocukların yanı sıra anne babalar da karneden dolayı heyecanlı. Peki karnedeki notlara göre çocuklara nasıl yaklaşmalı? Uzmanlar, notları kötü olan çocuğa ceza verilmemesi gerektiğini söylerken, başarılı karne getiren çocuk için de maddi değeri yüksek hediyelerden kaçınılması gerektiğini tavsiye etti.

Yeni Şafak ve
13:19 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 15:03 - 20/01/2017 Cuma
Yeni Şafak
Başarısız karnelerle ilgili ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.
Başarısız karnelerle ilgili ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.

Birinci dönem için zilin son kez çalmasıyla 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen bugün karne sevinci yaşadı. Çocuklar kadar anne babalar da heyecanlı. Uzmanlar çocukların karnelerine göre başkalarıyla asla kıyaslanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Zayıf not getiren çocukların da tatil yapma hakkı olduğunu söyleyen uzmanlar, aşırı tepkilerden kaçınılmasını öneriyor.



Bir öğrencinin başarılı olduğu kadar başarısız da olabileceğini anlatan psikologlar, çocuklara ceza verilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bu süreçte çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması gerekiyor. Ders notları düşük olan öğrenciler bu dönemde fazlasıyla kaygı ve korku yaşıyor. Velilerin, karne notları görüldüğünde çocuğu acımasızca eleştirmenin, yargılamanın ağır travmalara neden olabileceğini unutmaması gerekiyor.



Öz güven kaybına dikkat!


Ebeveynler, ders notlarının çocuğun zekasıyla, kabiliyetiyle ilgili olmadığını ve genel durumunun özeti olmadığını düşünerek bir yaklaşım sergilemeli.Ders notlarının yalnızca tek dönemlik başarının özeti olduğu unutulmadan hareket etmek bu dönemde önemli. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da konuyla ilgili olarak, "Karneleriniz sizin şahsiyetinizin, erdemlerinizin veya zekanızın göstergesi değil; sadece dönem boyunca yaptığınız çalışmaların ve sergilediğiniz çabanın neticesidir ve başarılarınızın değerlendirilmesinde sadece bir araçtır" diyerek öğrencilere destek oluyor.



Her haliyle kabul edildiğini hisseden çocuk, bu şekilde öz güven kaybı ve kendisini değersiz görme gibi olumsuz hislere de kapılmayacaktır.



Tembelleşmesine izin vermeyin


Başarısızlığın nedenleri tatilde masaya yatırılarak, ders notları kötü olan çocuğa bir rehber gibi yol göstermek gerekiyor. Aynı zamanda başarılı çocukların için de devamlılık açısından tatil dönemleri bir avantaj. Okula gitmediği için tembelleşmeye meyilli çocuklar için sosyalleşme önemli hale geliyor. Kendi yaşıtlarıyla geçirdikleri verimli zaman iletişim kurma konusunda ilerleyen yaşlarda da işine yarayacaktır.





#Karne
#MEB
#Karne heyecanı
7 yıl önce