|

Külliyelere iade-i itibar

Türkiye’deki külliyeler için Cumhurbaşkanlığı himayesinde kapsamlı bir tanıtım atağı başlatıldı. Projenin külliyelerin ihya edilmesi ve tanıtılması amacıyla hazırlandığını söyleyen GELard Genel Başkanı Pamir ”63 külliyenin her biri için kitap çıkarılacak. Her kitapta külliyenin felsefesi ve mimarisi anlatılacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/08/2017 Salı
Güncelleme: 03:05 - 15/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Külliyelere iade-i itibar
Külliyelere iade-i itibar

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Geleneklerimizi ve Geleceğimizi Araştırma, Tasarım ve Tanıtma Derneğince (GELard) hayata geçirilen projeyle, Türkiye’deki külliyeler için dizi film, kitap ve sergi çalışmalarının içinde yer aldığı kapsamlı tanıtım atağı başlatıldı.GELard Derneği Genel Başkanı Haluk Pamir, yaptığı açıklamada Külliyeler Projesi’ni Türkiye’deki külliyelerin ihya edilmesi, tanıtımı ve farkındalığının arttırılması amacıyla hazırladıklarını söyledi. Külliyelerin geçmişte sultanlar, şehzadeler, paşalar tarafından kurulan ve bulundukları şehrin simgesi haline gelen yapılar olduğunu belirten Pamir, bu mekanlarda dini hizmetlerin yanı sıra vatandaşlara yemek dağıtımı, evsizlerin ağırlanması gibi sosyal yardım uygulamalarının sunulduğunu, çocuk ve gençlere yönelik eğitim birimleri ve hamamların bulunduğunu, alışveriş imkanları sağlandığını anlattı.

İLK KEZ YAPILAN ÇALIŞMA

Çok yönlü yapılar olan külliyeleri mimarisinden tarihine, içinde sunulan hizmetlerden yapılı çevresine kadar tüm boyutlarıyla inceleyeceklerini vurgulayan Pamir, projenin Türkiye’de ilk kez yapılacak bir çalışma olduğunu ifade etti. Proje kapsamında Türkiye’deki 63 külliyenin her biri için kitap çıkarılacağını anlatan Pamir” Her kitapta 18 yazar, külliyenin felsefesini, mimarisini, şehirle ilişkisini, tezyinatını, yeşille ilişkisini ve günümüzdeki deneyimleri anlatacak. Bunlar fotoğrafçılıkla ve üç boyutlu çizimlerle de desteklenen kitaplar olacak. Aynı zamanda her külliye için bir saatlik dizi filmler yapılacak. Bu dizilerde hem belgesel hem kostümlü drama hem de çizgi animasyon yaklaşımını birleştirerek sunmak ve dolayısıyla toplumun her yaştan bütün kesimlerine açık hale getirmek istiyoruz.

Sonunda da yapılacak maket ve üç boyutlu çizimlerle her külliyenin sergisi hazırlanacak. Bu sergiler bir araya gelip, örneğin, ‘Üsküdar Sergisi’, ‘Tarihi Yarımada İstanbul Sergisi’ şeklinde devam edecek” dedi.



4 YIL SÜRMESİ BEKLENİYOR

Türkiye’deki külliyelerin ağırlıklı olarak İstanbul’un Üsküdar semtinde bulunduğuna işaret eden Pamir, “Sonra tarihi yarımadadaki külliyeler var. Onlar da İstanbul’a silüetini veriyor. İstanbul’un başka mahallelerinde, Bursa, Edirne, Amasya gibi şehirlerimizde de külliyeler var. Ankara’da da Cenab-ı Ahmet Paşa Külliyesi var. Güneydoğu’da tabii çok iyi külliyeler var, Akdeniz kıyısında külliyeler var. Proje bittiğinde hepsini kapsamış olacağız” diye konuştu. Pamir, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülecek projeyi 4 yılda tamamlamayı öngördüklerini belirtti.


#Mihrimah sultan külliyesi
#İstanbul
7 yıl önce