|

Malatya’da sinema kazandı

Malatya İnönü Üniversitesi Sinema Topluluğu tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın ulusal kategorideki birinciliğini Ercan Selim Öngöz imzalı ‘12 Saat’ filmi aldı. Festivalin uluslararası ödülü ise Giardano Torreggiani imzalı ‘My Awesome Sonorous’a gitti. Festivali büyük özveriyle düzenleyen Sinema Topluluğu’nun heyecan ve çabası da görülmeye değerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 08:33 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Malatya’da sinema kazandı
​Malatya’da sinema kazandı

Türk sinema sektörünün merkezi İstanbul olduğundan geri kalan şehirlerde sinema adına bir şeyler yapmak oldukça zor. Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde bile durum değişmezken, yetersiz destek ve sınırlı imkânlar sebebiyle Anadolu’nun pek çok kentinde sinema alanında organizasyon, etkinlik veya proje yapmak hepten zorlaşıyor. Buna rağmen özellikle son yıllarda, Anadolu’nun bazı şehirlerinde sinema adına çok önemli projelerin hayata geçirildiğini görüyor, küçük imkânlarla büyük sorunların aşıldığına şahit oluyoruz. Büyük özverilerle gerçekleştirilen bu etkinliklerden biri de Malatya İnönü Üniversitesi’ne ait sinema topluluğunun düzenlediği Uluslararası Kısa Film Yarışması. Bu yıl 10. kez düzenlenen yarışma son iki yıldır uluslararası boyut kazandı ve bu yıl düzenlenen yarışmaya yalnızca Türkiye’den değil dünyanın pek çok ülkesinden yarışmacıların katıldığı büyük bir organizasyona dönüştü. Hatta ilginçtir yapılan 475 başvurunun 350’si yurt dışından yapılmış. 25-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenen yarışmanın kapanış töreni, geçtiğimiz Cuma akşamı İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gösteri Sanatları Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Mumcu’nun yanı sıra törene akademisyen, yönetmen, oyuncu, sinema yazarları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

HOCALARDAN FİLM MÜZİĞİ ZİYAFETİ

Program Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Arapgirlioğlu'nun şefliğini yaptığı "Nazende Trio" grubu tarafından verilen bir mini konserle başladı. Selvi Boylum Al Yazmalım, Hababam Sınıfı, Titanic gibi sevilen filmlere dair müzikleri başarıyla icra eden grup seyirciden büyük alkış aldı. Açılış konuşmalarının ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Ulusal ve uluslararası kategorilerde, kurmaca ve belgesel dallarında verilen ödüllerin bu yılki kazananları hayli heyecanlıydı.

ULUSAL BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ‘12 SAAT’İN

Festivalde Ulusal Kurmaca Dalında, yönetmenliğini Ercan Selim Öngöz'ün yaptığı ‘12 Saat’ birinciliği, yönetmenliğini Süleyman Demirel’in yaptığı ‘Asfalt’ ikinciliği, yönetmenliğini Ramazan Kılıç’ın yaptığı ‘Penaber’ üçüncü olurken Ulusal Belgesel kategorisinde yönetmenliğini Peyami Sefa Altıntaş’ın yaptığı ‘Hayat Nöbeti’ birinci, yönetmenliğini Abdurrahman Demir’in yaptığı ‘Kırmızı’ ikinci, ‘Hayat Güzeldir’ ise üçüncü oldu. Kazananlara ödüllerini rektör, oyuncu ve yönetmenler takdim etti.

ULUSLARARASI
KAYNAŞMA

Uluslararası kurmaca dalında ise yönetmenliğini Giardano Torreggiani’nin yaptığı ‘My Awesome Sonorous’ ise birinci, Fransız yönetmenler Maxime Malabard ve Anthony Taib’in filmleri ‘Maree Haute’ ikinci, İspanya’dan festivale katılan yönetmenliğini Alvaro Rodrigez Areny’nin yaptığı ‘Wolves’ ise üçüncü oldu. Uluslararası Belgesel dalında da Arjantin’den yönetmenliğini Pablo Radice’nin yaptığı ‘Gemelos’ filmi de birinci, İspanya’dan yönetmenliğini Emilio Marti Lopez’in yaptığı ‘Marhaba-Hela’ ikinci, Brezilya’dan festivale katılan ve yönetmenliğini Lisi Kieling’in yaptığı ‘Vida Gomo Rimoza’ ise üçüncülük ödülüne değer bulundu. Törene katılamayan yabancı ödüllü sinemacılar video yoluyla gönderdikleri sıcak mesajlarla salondan alkış aldı.

Festivalin arkasında büyük özveri var

Öğretim görevlilerinin destekleriyle, öğrencilerin kurduğu Sinema Topluluğu tarafından düzenlenen İnönü Üniversitesi Kısa Film Yarışması’nı özel kılan bir sebep de üniversitede Sinema-TV bölümünün olması. Sinemasever gençlerin çabalarıyla devam eden festival büyük ölçüde İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden oluşan topluluk tarafından düzenleniyor. Ulaşım, etkinlik koordinasyonları ve mihmandarlık gibi aşamaların tamamı öğrenciler tarafından büyük özveriyle yapılıyor. Festival direktörlüğünü ise İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler üçüncü sınıf öğrencisi Osman Bozdemir tarafından yürütülüyor.


#Malatya İnönü Üniversitesi
#Sinema Topluluğu
7 yıl önce