|

Öksüz eserlere devlet sahip çıkacak

Sahiplerine ulaşılamayan ve uluslararası uygulamalarda “öksüz eser” olarak tanımlanan eserler, gelecek nesillere aktarılması için kamuya açılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:34 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Öksüz eserlere devlet sahip çıkacak
​Öksüz eserlere devlet sahip çıkacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, sahiplerine ulaşılamayan ve uluslararası uygulamalarda 'öksüz eser' olarak tanımlanan eserlerin, gelecek nesillere aktarılması amacıyla Türkiye’de ilk kez kamu yararına kullanılmasının önü açılacak. Bakanlığa bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün öncülüğünde fikir ve sanat eserlerine yönelik hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne açılan “5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Yasa Taslağı”nda, sahibi bulunamayan eserlerin korunmasına yönelik uygulamada yeni bir dönemi başlatacak düzenlemeler yer alıyor.

TİCARİ AMAÇLA
KULLANILAMAYACAK

İlk kez hayata geçirilecek düzenlemeyle hak sahiplerine ulaşılamaması nedeniyle topluma kazandırılamayan ve uluslararası uygulamada 'öksüz eser' olarak tanımlanan eserlerin, koruma süresinin bitiminden önce kamu kurumlarının kullanımına sunulmasına imkan tanınacak. Eserler ticari amaçla kullanılamayacak.

#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Telif
7 yıl önce