|

Okuma sevgisini filmle aşılayacak

Dostluğun ve kitap okuma sevgisinin anlatıldığı “Beyaz Balina” filmi yarın vizyona giriyor. Filmin yönetmeni Abdurrahman Uygur Öztürk, “80’li yıllarda kitap okumanın ne kadar zor olduğunu göstermek istedim. Çocuklara da mesaj vermek istiyorum. Arkadaşlarına hep destek olsunlar, kitap okumaktan hiç vazgeçmesinler” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:29 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Okuma sevgisini filmle aşılayacak
Okuma sevgisini filmle aşılayacak
AYŞE DENİZ-HABER MERKEZİ


Doğu Türkistanlı sinemacı Abdurrahman Uygur Öztürk'ün Türkiye'de çektiği ilk uzun metrajlı sinema filmi "Beyaz Balina" yarın vizyona giriyor. Film, Anadolu'da ilkokul çağındaki iki çocuğun düşmanlıktan dostluğa evrilen hikayesini 'Moby Dick' kitabı çerçevesinde anlatıyor.



Öztürk, Anadolu hayatını daha iyi anlatabilmek için filmi Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde çekmeye karar verdiğini söyleyerek "Bu yapımda kamerayı özellikle 80'li yılların Anadolu çocuklarına çevirdim. 80'li yıllarda kitap bulmak çok zordu. Bu zorluğu filmle aktarmaya çalıştım. Asıl amacım çocuklara kitap okuma sevgisini aşılamak" dedi.







GERÇEK BİR HİKAYE


Beyaz Balina'nın gerçek bir hikayeye dayandığını söyleyen Öztürk şunları aktardı:"Doğu Türkistan'da bir çocuğun hastalanan arkadaşına kitap okumak için kitap sayfalarını deftere kopyaladığını duymuştum. Benim de bunu filme uyarlamam gerekiyordu. Ali ve Vahap adlı karakterlerin düşmanlıkla başlayan sonra dostluğa dönüşen ilişkilerini anlatmaya karar verdim. Çocuklara da mesaj vermek istiyorum. Arkadaşlarına hep destek olsunlar, kitap okumaktan hiç vazgeçmesinler"







Türkiye bu filme değer verecek


Sinema sektörünün Doğu Türkistan'da gelişmediğini söyleyen Abdurrahman Uygur Öztürk, Türkiye'de başarılı olmak istediğini dile getirerek “Uygurların filmleri sinema salonlarında gösterilmiyor. Televizyonlarda da yayımlanmıyor. Sadece iç yapımlar yayımlanıyor. Türkiye'de değer verileceğini düşündüm” şeklinde konuştu.



#Beyaz Balina
#Kitap okuma
#Film
#Dostluk
7 yıl önce