|

Roman

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 23:40 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
Doktor Who Mona Lisa'nın peşinde






BBC'de yayınlanan ve dünyaca üne sahip bilim-kurgu dizisi Doctor Who'nun romanı İthaki Yayınları arasından çıkmaya devam ediyor. Bu kez “Doctor Who – Ölüm Şehri" serinin mraklılarıyla buluştu. Macerayı, David Fisher'ın öyküsünden uyarlayan isimlerse Douglas Adams ve James Goss. Tabii burada Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni yazan Adams'a bir parantez açmak gerekiyor. Yazar bu kitabıyla mizahi bilim-kurgunun öncüsü olarak türün başarılı örneklerini vermiştir. Ölüm Şehri'nde Dördüncü Doktor, yol arkadaşı Zaman Leydisi Romana ile Paris tatili için yola çıkar. Ancak geldikleri yer 1979'dur. Bu sırada uzaylı bir ırk, meşhur Mona Lisa tablosunu çalmak için harekete geçer. Kitap, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Naziler'in olduğu bir zaman yolculuğunda şatolara, ahşap evlere, müzelere davet ediyor okuru.



Kara gün 15 Temmuz roman oldu






Hain darbe girişimi tek nefeste püskürtüldü. Milletin silahını millete çevirenler hakettikleri dersi aldı. Vatanın gerçek sahipleri tarafından verilen diriliş mücadelesi şafakla birlikte zafere dönüştü. 15 Temmuz gecesinin anıları yazıldı, resmi yapıldı, videoları hazırlandı şimdi sıra romana geldi. Yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu “Kara Güneş"te “Buraya nasıl geldik?" sorusuna cevap arıyor... Manisa'da yaşayan iki arkadaş... Biri darbe yanlısı diğeri meydanlara inen kahraman... Onların ve bütün köyün hayatı öğretmen Hasan'ın gelmesiyle değişir. Öğretmen, öğrencilerinin “altın nesil"e katılması için elinden geleni yapar. Kendilerine ve ülkelerine yabancı hâle gelen bu çocuklardan Ebubekir ve Kadir farklı yollara savrulur. Yenişehirlioğlu, asıl öğretimin ailede olduğuna değinirken çekirdek ailede yetişen bir çocuk ile dağılmış bir ailenin evladı olmak arasındaki farkı da yansıtıyor.



Bursa dekorunda psikolojik gerilim






“Kayıp Zaman" isimli kitap 80'li yıllardan günümüze uzanan bir baba oğul hikayesi. Felsefe ve din psikolojisi eğitimi alan yazar Hanife Yıldız Yağcı, öğrenim alanlarını tasavvufla birleştirerek ilk romanını yazmış. Bursa ve Fransa'da geçen eserin baş kahramanı Selim, baba sevgisinden uzak, onu tanımadan büyümüştür. Saha araştırması için huzurevlerini gezerken Nevzat ile tanışır ve adamın anaormal hareketleri giderek artmaktadır. Zaten psikolojisi iyi olmayan Selim'in kuşkuları onu yalnız bırakmaz ve sağlığı iyice bozulur. Selim hikayenin sonuna doğru öfke, hüzün, sevinç gibi farklı duyguları bir arada yaşar. Yağcı'nın kalemi sayesinde bir yandan Selim'le birlikte Nevzat'ın gizemli tavırlarını çözmeye çalışıyoruz bir yandan da kendi aile hayatımızla ilgili sorular geliyor aklımıza. Mekan olarak Bursa'nın seçilmesi büyük bir avantaj olarak kullanılmış. Ruhsal tasvirlerin yanı sıra Tophane, Çekirge gibi tarihi semtlerin tasvirleri de yazıya dökülmüş.



Huzurlu balıklar öfkeli insanlar






Sahilde işçi olarak çalışan annesiyle birlikte yaşayan 12 yaşındaki Caitlin, onun çalışma saatlerinden rahatsızdır. Çocuk her sabah, sınıf arkadaşlarından iki saat önce okulda olur. Çıkışta da annesi onu alana kadar akvaryumda zaman geçirir. Koskoca akvaryumda, gelişmiş hayal gücünü serbest bırakan Caitlin, insanlar ve balıklar arasında ilişki kurar. Küçük kız, huzur dolu balıkların dünyasından insanların tehlikeli ortamına geçmek zorundadır. Duru dili ve akıcı üslubuyla ABD'li yazar, yavaş yavaş yükselen bir tempoyu başarıyla kullanmış. Kitabın şiirsel diline kapılan okur, vurucu şiddet sahneleriyle keskin bir uyanışa çağrılıyor. Rengarenk bir masal tadında başlayan roman, “Bir İntihar Efsanesi", “Keçi Dağı" romanlarıyla kendine has bir gerilim atmosferi yaratan David Vann, “Akvaryum"da da sayfaları çevirdikçe okuru hızlı ve şok edici çizgiye taşıyor.











#15 Temmuz
#BBC
#Romanlar
7 yıl önce