|

Said Nursi'nin vefatının 57'nci yılı

Hayatı Kuran mücadelesiyle geçen Bediüzzaman Said Nursi tam 57 yıl önce 23 Mart 1960'ta vefat etti. Sürekli takip altında olan ve ömrünün neredeyse 30 yılını hapishanelerde ve sürgünlerde geçiren Bediüzzaman Said Nursi Risale-i Nur Külliyatı'nı talebelerine emanet ederek Şanlıurfa'da vefat etti. Bugün, eserleri 190 ülkede 50 farklı dilde yayımlanıyor.

Yeni Şafak
11:33 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:24 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Bediüzzaman Said Nursi'yi vefatının 57. yılında rahmetle anıyoruz.
Bediüzzaman Said Nursi'yi vefatının 57. yılında rahmetle anıyoruz.

Hayatı boyunca sürekli takip altında olan ve ömrünün neredeyse 30 yılını hapishanelerde ve sürgünlerde geçiren Bediüzzaman Said Nursi tam 57 yıl önce bugün Şanlıurfa'da vefat etti. 82 yaşında hayata gözlerini yuman Said Nursi, vefatının üzerinden 57 yıl geçmesine rağmen sürekli dualarla anılıyor ve eserleri 190 ülkede 50 farklı dilde yayımlanıyor.



Said Nursi kimdir?


Said Nursî, 1878 yılında Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı İsparit nahiyesinin Nurs köyünde doğdu. Babasının adı Mirza, annesinin adı Nuriye'dir. Nursi, Van'da Medresetü'z-Zehra isimli bir medrese kurma fikrini gerçekleştirebilmek için 1907 yılında İstanbul'a geldi. Daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyetiyle irtibata geçmek için Selanik'e gitti. Said Nursî, 31 Mart İsyanı sonrasında tutuklandı, yargılandı ve suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. 1916'da Osmanlı-Rus savaşı sırasında esir düştü, bir yıl Rusya'da esir kamplarında kaldıktan sonra kaçarak ülkeye döndü.



1922 yılı sonlarında, Mustafa Kemal'in daveti üzerine Ankara'ya giderek kendisiyle görüştü. Bir süre Ankara'da kaldıysa da, Mustafa Kemal ile dini konularda ters düşmeleri üzerine ilişkileri koptu. Daha sonra Van'a yerleşti. Şeyh Said'e isyan etmemesini telkin etmesine rağmen Şeyh Said İsyanı sonrasında takibe alındı ve Barla'ya sürgün edildi. 1925 ile 1952 yılları arasında çeşitli sürgün ve hapis cezaları dolayısıyla Burdur, Isparta, Kastamonu ve Emirdağ'da kaldı. Kitaplarından dolayı yargılandığı dönemlerde aylarca Eskişehir, Denizli, Afyon hapishanelerinde tutuklu kaldı ancak beraat etti.



Hayatını 3 döneme ayırmıştır


Said Nursî, hayatının "Eski Said", "Yeni Said" ve "Üçüncü Said" olmak üzere üç dönemden oluştuğunu ifade eder. Eserlerinde, 45 yaşına kadar olan hayatını "Eski Said" dönemi olarak ifade etmiştir. Eski Said, imani yöntemlerle birlikte İslamiyete siyaset yoluyla da hizmet edilebileceği fikriyle hareket etmiştir. Daha sonra, zamanın gelişen olayları onun bu fikrini değiştirmiş ve siyasetten tamamiyle çekilmiştir.



Eski Said'in "Yeni Said"'e geçişinde, Said Nursî'nin, Abdulkadir Geylani'nin

Fütuh'ul Gayb

isimli kitabından aldığı ders önemli rol oynamıştır. Risale-i Nur Külliyatı'nın büyük kısmı Yeni Said döneminde yazılmıştır. Said Nursî, Eski Said ile Yeni Said dönemlerini "Eski Said, daha ziyade akli gidiyordu, Yeni Said ise ilhama da mazhardır, akıl-kalp ittifakıyla hareket eder." diye özetlemektedir:



1948'deki Afyon hapsinden sonraki hayatını ise "Üçüncü Said" dönemi olarak ifade etmiştir. 23 Mart 1960'da Şanlıurfa'da vefat etti. Urfa'daki Halil-ur Rahman Dergahı'na defnedildi. Ancak 12 Temmuz 1960'da 27 Mayıs Darbesi hükümetinin emriyle mezarı yıktırıldı ve bilinmeyen bir yere nakledildi.



Said Nursi'nin mezarı nerede?


27 Mayıs Darbesi'nden sonra mezarı yıktırılan ve bilinmeyen bir yere nakledilen Said Nursi'nin naaşının nerede olduğu uzun yıllar boyunca tartışıldı. Said Nursi'nin naaşının nerede olduğu halen tam olarak bilinmese de Başbakanlık'tan Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na, tartışılan mezar yeriyle ilgili gelen belgeler, konuya ışık tutan tek belge niteliğinde. Belgelere göre, Nursi'nin kardeşi Abdülmecid Ünlükul nezaretinde Urfa'dan alınan naaş, yine onun nezaretiyle 12 Temmuz 1960'ta Isparta Şehir Mezarlığı'na defnedildi. Belgelerde defin işleminin "mahrem" yani "gizli" tutulmasıyla ilgili notlar da dikkat çekiyor.






#Bediüzzaman Said Nursi
#27 Mayıs Darbesi
7 yıl önce