|

Sandıktaki kelimeler

Minik okurlara Türkçe’nin önemi ve tarihi hakkında bilgi vermek için hazırlanan Türkçenin Muhafızları serisinin ilk kitabı “Bir Kelime Seyyahı” yayınlandı. Kaşgarlı Mahmut’un çocukluğunu anlatan yapıtın yazarı Özgür Aras Tüfek. Seri, yeni kitaplarla yoluna devam edecek.

Yeni Şafak
16:04 - 11/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:32 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
MERYEM UÇAR

Aşağıdakilerden hangisi Divanû Lügati’t Türk’ün yazarıdır? ya da Aşağıdakilerden hangisi Kaşgarlı Mahmut’un eseridir? gibi sorular bir gencin hayatında birkaç defa karşılaşabileceği sorular. Bu sorulara cevap vermek için de biraz olsun ezber yapmak gerekir. Yani kitap hakkındaki bilgilerimiz de kitabın yazarı hakkındaki bilgilerimiz de sadece soruyu cevaplayacak kadar ezber bilgisidir. Kaç kişi Divanû Lügati’t Türk kitabını, okumayı bırakın, sadece eline almış, bir şeyler okumuştur?

OKUMA YELPAZESİ GENİŞ

Genel kültür bilgisinden öteye geçemeyen bu tür bilgileri çocukların erken yaşta öğrenmesi onlarda nasıl bir gelişme sebep olur? “Türk dünyasının ilk dil bilgini, ilk derlemecisi” unvanını kazanan Kaşgarlı Mahmut’un hayatını; Türk lehçelerinin kökeni kabul edilen Dîvânu Lugâti’t-Türk’e ait bilgileri okumak çocuklara ne kazandırır?

Çocuklar ebeveynlerinin bir zamanlar çocuk olduklarına inanmakta zorlanırlar. İsimlerini sık sık duydukları şahsiyetlerin de bir zamanlar çocuk olduklarını düşünmeyi bırakın, gerçekte yaşadıklarından bile emin değillerdir; sanki kitap kapakları arasında yaşayan kişiliklerdir. Bu durumda ne yapılmalıdır?

Bilindiği gibi çocukların okuma, beğeni yelpazeleri çok farklıdır; zevkle okuyacakları, okurken bir şeyler de öğrenebilecekleri kitaplar bulmak ne yazık ki zor. Bir şeyler anlatmak için yazılmış çocuk kitaplarının birçoğu fazla didaktik olduğu için de çok sıkıcı. Bu kitapların yol açacağı sorun ise büyük: Kitap okumayı sevmeyen çocuklar.

YENİ BİR SERİ

Erdem Yayınları, tarihî şahsiyetleri çocuklara sıkmadan okuyacakları bir kurgu içinde vermek amacıyla yeni bir seri çıkardı. Türkçenin Muhafızları adlı serinin her bir kitabında Türkçe’ye hizmet eden şahsiyetlerden birinin hayatı, çocukluk günlerinden başlayarak yer alıyor. Henüz iki kitabı yayınlanan serinin beş kitap olması planlanmış.

Türkçenin Muhafızları’nın ilk kitabı olan “Bir Kelime Seyyahı”nda kelimelerin peşinden giden Mahmut’un macerasına tanık oluyor okuyucular. Mahmut, dedesi Karahanlı Devleti’nin hükümdarı Muhammed Buğra Han ve babası Hüseyin Çağrı Bey’in gözetiminde çok iyi bir eğitim alır. Dedesinin tahtı babasına bırakması üzerine tahtta gözü olan amcası bir tuzak kurar. Tuzakta bütün ailesini kaybeden Mahmut, doğduğu topraklardan ayrılarak hayatını seyyah olarak sürdürür. Mahmut’un çocuk yaşta biriktirmeye başladığı kelimelerden oluşan bir hazinesi vardır. Seyyahlığı sırasında hazinesine yeni kelimeler, yeni bilgiler ekler. Kaşgar’da başlayan hayatı, 97 yaşında Kaşgar’da son bulduğunda geride birçok eser ve öğrenci bırakır.

Özgür Tüfek Aras, Bir Kelime Seyyahı’nda okuyucuyu Mahmut’la birlikte Türkçemiz’in kökenlerine doğru bir seyahate çıkarıyor. Kitabın hedef yaş kitlesi dört ve beşinci sınıf öğrencileri.

  • Kitabın künyesi:
  • Türkçenin Muhafızları: Bir Kelime Seyyahı
  • Özgür Tüfek Aras
  • Erdem Yayınları
  • 2017
  • 88 sayfa

#sandıktaki
#kelimeler
7 yıl önce