|

Saraybosna filmleri kalbe dokunuyor

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Saraybosna Film Festivali yerli ve yabancı sinemaseverlerin katılımıyla sürüyor. Kısa film dalında Türkiye adına yarışan "Hinterland"ın yapımcısı Yoel Meranda, "Festivalin Müslümanlar için sembolik bir değeri var. Gerçek bir halk festivali izliyoruz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/08/2017 Salı
Güncelleme: 03:01 - 15/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Yapımcı Yoel 
Meranda, Bosna 
halkının festivale 
sahip çıktığını 
söylüyor.
Yapımcı Yoel Meranda, Bosna halkının festivale sahip çıktığını söylüyor.

Bosna'daki savaş yaralarını sarmak ve şehrin normalleşmesi için başlayan Saraybosna Film Festivali, bu yıl 23. kez düzenleniyor. 54 ülkeden 235 filmin yer aldığı etkinlik 18 Ağustos'ta son bulacak. Semih Kaplanoğlu'nun "Buğday" filminin dünya prömiyeri geçtiğimiz gün yapılmıştı. Etkinlikte Buğday'ın yanı sıra "Hinterland" adlı film de Türkiye adına yarışıyor. Geçen yıl festivalin yıldızı olan Albüm'ün yapımcısı Yoel Meranda aynı zamanda Hinterland'ın yapımcı koltuğunda oturuyor. Festivalin sadece film endüstrisi için yapılmadığına dikkat çeken Meranda, "Festival yeni başlıyor. Gösterimlerde büyük kalabalıklar görüyoruz. Örneğin dün akşamki açıkhava film gösterimi yoğun ilgiden dolayı geç başladı. Gerçek bir halk festivali takip ediyoruz" dedi.

COŞKUYLA SÜRÜYOR

Festivalin coşkusu Saraybosna sokaklarına taşmış durumda. Normalde erken kapanan dükkanlar, geç saatlere kadar hizmet vermeye devam ediyor. Meranda, halkın festivalden memnun olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Festival savaş zamanında başladığı için etkinliğe sahip çıkılıyor. Bu festivalin Müslümanlar için sembolik bir değeri de var." Hinterland'ın uluslararası prömiyeri bugün yapılacak. Filmin yönetmen koltuğunda Nuri Bilge Ceylan, Tayfun Pirselimoğlu gibi isimlerin asistanlığını yapmış olan Sinan Kesova bulunuyor.

KORKUYA KARŞI MÜCADELE EDELİM

Festival kapsamında verilen "Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Oscar ödüllü Amerikalı yönetmen Oliver Stone'a verildi. Saraybosna'nın yeniden hayat kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Stone, savaşı hatırlayacak yaşta olanların yeni nesle Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşananları unutturmaması çağrısında bulundu. Stone "Savaşın acısını bilmeyen bir nesil var. Savaşın ne olduğunu bilen insanların dengeyi geri getirmesi için dua ediyorum. Mevcut başkanımız savaştan bir oyunmuş gibi bahsediyor. Bundan önce de ülkemiz askeri anlamda kas geliştirdi ve bunlar savaş gücü demekti. Bu durum insanlara korku veriyor. Bunlara karşı bilinçlenmeli ve mücadele etmeliyiz" dedi.

  • Trt'nin etkisi artıyor
  • TRT, partneri olduğu 23. Sarajevo Film Festivali'ndeki “Sarejevo City of Film Global Screen” projesi kapsamında Slovanyalı senarist yapımcı Martin Turk’ün çekeceği filme 235 bin euro destek vereceğini açıkladı. Genel Müdür İbrahim Eren, şunları söyledi: "Bu festival bölgedeki en başarılı festivallerden. Bölgedeki yönetmenlerden geniş kitlelere ulaşabilecek projeler seçmeyi, geniş kitlelere hitap edebilecek, küresel hikayeleri seçmeyi hedefliyoruz."

#Bosna Hersek
#Film
#Sinema
#Saraybosna
#TRT
7 yıl önce