|

Sebzeler damar dostu

Damar sağlığı için brokoli, ıspanak, lahana gibi sebzeleri sofradan eksik etmemek gerekiyor. Brokoli, damar dostu sebzelerden biri.

.
00:00 - 21/06/2001 Perşembe
Güncelleme: 16:59 - 9/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
 Sebzeler damar dostu
Sebzeler damar dostu

Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenmenin sağlığımıza olumlu etkisi bir kez daha kanıtlandı. İçinde lüteyin pigmenti bulunan sebze ve meyvelerin damar sertliğini önlediği belirlendi. Uzmanlar brokoli, marul, salatalık, bezelye, kereviz, fasulye, brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, tere ve avokadonun lüteyin pigmenti içerdiği belirterek, damar sağlığı için bu besinleri tüketmeyi önerdiler.

Araştırmacılar yüzlerce gönüllünün şahdamarının kalınlığını incelediler. Şahdamarının sertleşme belirtileri, kalbe kan taşıyan damarlar da dahil bütün vücuttaki atardamar sertleşmesini gösteren güvenilir işaretler olarak kabul ediliyor. Araştırmaya katılan gönüllüler daha önce kalp rahatsızlığı olmayan kişilerden seçildi. 18 ay arayla iki kez kanlarında bulunan lüteyin miktarı ölçüldü. Kanında lüteyin oranı fazla bulunan kişilerde şahdamarı sertleşmesinin fazla olmadığı görüldü. Kanında lüteyin oranı az bulunan kişilerde bu sertleşme 18 ay sonunda beş kat daha fazlaydı.

Başka bir deneyde ameliyat sırasında kesilen atardamar incelendi ve önceden lüteyinle tedavi olunan atardamar çeperlerinin sertleşmeye yol açan kimyasal tepkimeye pek girmediği ortaya çıktı. Araştırmacılar meyve ve sebzeyi çok tüketen insanların daha az kalp rahatsızlığına yakalanmasının sebeblerinden biri de lüteyinin kanda çok bulunması olduğunu belirttiler.

Araştırmaların sonuçlarını çok ilginç bulan İngiliz Beslenme Kurumuínun sözcüsü, meyve ve sebzelerde bulunan maddelerin vücudu kalp rahatsızlığı ve kanser gibi hastalıklardan koruduğunu, bu yüzden dendeli beslenmenin önemli olduğunu belirtti ve her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze yemeyi önerdi.


Aşırı sıcaklar insanı yoruyor

Yaz aylarında havaların aşırı ısınmasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği, özellikle kalp hastaları, yaşlılar ve çocukların hava sıcaklığının en yüksek seviyeye ulaştığı öğle saatlerinde güneşte kalmamaları gerektiği belirtildi. Fatih Ruh Sağlığı Merkezi Yöneticisi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Sefa Saygılı, bu günlerde havadaki ısı ve nem seviyelerinin sürekli değiştiğini, bunun da insanda yorgunluk, terleme, kulak çınlaması ve baş ağrısı gibi durumlara sebep olduğunu vurguladı. Bunların "sıcak yorgunluğu"nun belirtileri olduğunu ifade eden Doç. Saygılı, "Sıcakların çok fazla arttığı yaz aylarında kalp hastaları, yaşlılar, hamileler ve çocuklar öğle saatlerinde açık havada kalmamalılar. Hava sıcaklığı yükseldikçe derideki damarlar genişler, kan akımı hızlanır. Genişlemiş olan damarlara daha fazla kanın gelmesi gerekir. Bu da kalp atışlarını hızlandırır. Terleme, ısı kaybederek vücudu serinletmenin bir yoludur. Ancak terleme vücuttaki tuzları da götürdüğü için bu kaybın içeceklerle telafi edilmesi gerekir" dedi.


23 yıl önce